Poreklo prezimena Stožinić

13. mart 2012.

komentara: 7

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

STOŽINIĆI

(u Sirovcu)

Stožinići su porijeklom iz Štitarice, gdje su se prezivali Radulovići. Prezime Stožinić dobili su po jednom svom pretku koji je bio visok kao „stožina“, kako ga je i okolina zvala; njegovi se potomci po njemu prozvaše Stožinićima.

Iz Štitarice, braća Radosav, Radule i Simo, zbog zavade s Turcima, pređu na Brezu kod Kolašina. Sa Breze se presele u Donju Moraču, pošto su pobili neke neke Turke i oteli jedan top sa Vinića brda. Iz Morače se Radosav odseli na Kosovo, a Simovi potomci, po oslobođenju Kolašina, pređu u Trebaljevo i po njemu se prozvaše Simovići.

Radule je prešao u Gornju Moraču, a odatle se njegovi sinovi Jovan i Miško, 1830. godine, kao Uskoci, nasele u Sirovcu, gdje i danas žive njihovi potomci.

U Komitskom pokretu istakli su se: Nikola- četovođa, te Radule, Petar i Simo kao poznati komiti. Oni su komitovali u vremenu 1916-1918. godine.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Mirko Stozinic

    Svim STOZINICIMA je slava Arandjelovdan,nemojte pisati netacne informacije..

  2. Tijana Stozinic

    Mirko je upravu. Arandjelovdan je slava svim Stozinicima! Doduse, ja znam malo drugaciju pricu od ove, a to je da nismo dobili prezime Stozinic zbog visine naseg pretka vec zato sto je gadjao iz tog topa turke s brda, pa su ga spalili na stozini kad su ga uhvatili.

  3. Tijana Stozinic

    Potomci od Radosava koji su otisli na Kosovo i zadrzali prezime Radulovic slave Nikoljdan…

  4. Miljan Stožinić

    Poznato je da Sveti Arhangel Mihail je slava svih Stožinića. Bilo bi dobro da to i izmijenite u gore navedenom tekstu.