Порекло презимена Смоловић

12. март 2012.

коментара: 6

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СМОЛОВИЋИ

(живе у Јасиковцу)

Воде поријекло из околине Никшића од Петра Ивановића, који је имао сина Симуна, а овај Ивана и Арсенија. Браћа Иван и Арсеније због убиства Турчина у Никшићу бјеже у Дробњак и долазе у Тимар око 1710. године. Они купе земљу у Јасиковцу од Поповића – Кокура и прелазе у Јасиковац гдје су се настанили.

Од Арсенија није остало потомства, а Иван је имао сина Петра који је доживио дубоку старост. Петар је имао два сина: Мира и Мата. Мато се бавио трговином. Прича се да је трговао смолом и да му је кабаница увијек била смолава. Тако је добио надимак „Смоло“ па Мирове и Матове потомке назваше Смоловићи око 1770. године.

Мато је имао два сина. Ивана и Пера, Иван Димитрија и Неђељка, а Перо Видоја, Алексу, Мирка (од њих тројице није остало потомство) и Милана.

Иван Матов погине у сукобу са Турцима, а његов брат Перо преузе бригу око подизања Иванових синова.

Миро Петров, старији син, био је храбар и изузетно снажан. Имао је синове Јована, Милосава и Ђорђија. Јован Миров убије своју жену и шурјака, па са два малољетна сина и браћом Милосавом и Ђорђијем побјегне и насели се у Добриловини око 1800. године, гдје постају бројна породица. Тимотије, Јованов потомак, пређе из Добриловине у Прошћење, а Вилотије у Поља код Мојковца, тако да и од њих нарасте бројно братство. Неки од потомака Ђорђијевих и Милосављевих убије у једној свађи комшију Кандића, због чега бјежи у околину Пљеваља и од њега се формира огранак Крвавци.

Потомци Ђорђијеви и Милосављеви око 1880. године селе у Гајтан, у бивши Јабланички срез, гдје и данас живе њихови потомци који се презивају Смоловићи.

Из овог братства је било истакнутих људи и јунака који су гинули у многим ратовима; Иван и Радивоје из Јасиковца су погинули у борбама с Турцима; Милан је као добровољац дошао из Америке и борио се у балканским ратовима. Учесник је битке на Мојковцу 1916, у НОР-у бива заробљен од стране Италијана, гдје је у логору у Бару умро 1943. године. Милован, ратник из првих ратова, рањен је на Мојковцу 1916. године. У НОР-у 1941- 1945. године истакли су се: Милева Павлова која је била у јединицама НОВ-а од првих устаничких дана, а погинула је на Пољима Колашинским 1942. године; Мијаило, борац и друштвено-политички радник у шавничком крају; Урош Миланов, командир чете, у току рата се преселио у Вашково; Милисављеви синови Милосав и Богдан су били. борци Четврте црногорске пролетерске бригаде. Милосав је послије Другог свјетског рата био у Совјетској армији старјешина у ракетним јединицама.

Од Смоловића из Мојковачког краја је било доста истакнутих ратника у ратовима који су вођени у њихово вријеме. У првим ратовима су се истакли: Периша, Јанко, Јаков који је са водом Смоловића учествовао у Херцеговачком устанку, Војин – који је имао посебну улогу у бици на Шаранцима 1862. године, Вукајло, Марко, Филип, Милисав, Гајо, Ђорђије, Милун – племенски капетан за вријеме књаза Николе и командир чете на Мојковцу, те Вукашин и Мијаило. У НОР-у 1941-1945. године истакли су се Тома и Стојан, командир чете, Јокан као велики јунак, Радоман и Милорад, које је и М. Лалић описао у својим дјелима. Од млађих нараштаја треба поменути Живка Стојанова, активисту у друштвено-политичким организацијама и доброг познаваоца традиције и поријекла братства Смоловића.

Има и друга верзија о поријеклу Смоловића. Наиме, у књизи Морача, Ровца и Колашин аутор Рајко Раосављевић наводи да су Смоловићи род са Дедеићима и Раосављевићима, односно да су нотомци кнеза Доброја.

Податке о братству Смоловић дао ми је у писменој форми Милојица Смоловић.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. ratko

    Zasto se pominju smolovici koji su se naselili u okolini Sjenice(Sjenicke bare selo Crvsko)

  2. Војислав Ананић

    За Смоловиће из сјеничког села Црвско пише да су пореклом из Црне Горе и да им је слава Св. Ђорђе, као и у овом тексту. Вероватно су истог порекла. Ко више зна, молим да одговори.
    Војислав

    • ratko

      U drugoj polovini 19 v. Lazo Timotijev(Timotije je praunuk Matov) sa sinov Savom se seli na Kosmet,a njegov drugi sin Andrija sa sinovcima Ratkom i Antom se naseljava u Crvsko kod Sjenice.Njihovi potomci su se posle drugog svetskog rata raselili uglavnom u Cacak,Kragujevac i nesto malo u Vrnjcku banju.

    • Vidoje

      Pa naravno da jesu, svi Smolovići su rod, gdje god da su. Porijeklom su iz Nikšića od Ivanovića i odatle su prvo su došli u okolinu Šavnika prije oko 260 godina, pa odatle kod Mojkovca, a odatle na svaku stranu. Veća grupa se odsilila u 19. vijeku kod Sjenice i Leskovca.

    • Stanimir( stanko)

      Zdravo i ja sam jedan od potomke Smolovic cukun unuk na Milija Smolovic on je bijo sin na Milivoje i Milusa Smolovic iz Gajtan oni su ziveli i u Mekedoniju kde i dan danas zivimo mi samo sto smo mi Jovanovic pozdrav

  3. Milan

    U Poljskoj ima prezime Smolovik.