Poreklo prezimena Smolović

12. mart 2012.

komentara: 8

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

SMOLOVIĆI

(žive u Jasikovcu)

Vode porijeklo iz okoline Nikšića od Petra Ivanovića, koji je imao sina Simuna, a ovaj Ivana i Arsenija. Braća Ivan i Arsenije zbog ubistva Turčina u Nikšiću bježe u Drobnjak i dolaze u Timar oko 1710. godine. Oni kupe zemlju u Jasikovcu od Popovića – Kokura i prelaze u Jasikovac gdje su se nastanili.

Od Arsenija nije ostalo potomstva, a Ivan je imao sina Petra koji je doživio duboku starost. Petar je imao dva sina: Mira i Mata. Mato se bavio trgovinom. Priča se da je trgovao smolom i da mu je kabanica uvijek bila smolava. Tako je dobio nadimak „Smolo“ pa Mirove i Matove potomke nazvaše Smolovići oko 1770. godine.

Mato je imao dva sina. Ivana i Pera, Ivan Dimitrija i Neđeljka, a Pero Vidoja, Aleksu, Mirka (od njih trojice nije ostalo potomstvo) i Milana.

Ivan Matov pogine u sukobu sa Turcima, a njegov brat Pero preuze brigu oko podizanja Ivanovih sinova.

Miro Petrov, stariji sin, bio je hrabar i izuzetno snažan. Imao je sinove Jovana, Milosava i Đorđija. Jovan Mirov ubije svoju ženu i šurjaka, pa sa dva maloljetna sina i braćom Milosavom i Đorđijem pobjegne i naseli se u Dobrilovini oko 1800. godine, gdje postaju brojna porodica. Timotije, Jovanov potomak, pređe iz Dobrilovine u Prošćenje, a Vilotije u Polja kod Mojkovca, tako da i od njih naraste brojno bratstvo. Neki od potomaka Đorđijevih i Milosavljevih ubije u jednoj svađi komšiju Kandića, zbog čega bježi u okolinu Pljevalja i od njega se formira ogranak Krvavci.

Potomci Đorđijevi i Milosavljevi oko 1880. godine sele u Gajtan, u bivši Jablanički srez, gdje i danas žive njihovi potomci koji se prezivaju Smolovići.

Iz ovog bratstva je bilo istaknutih ljudi i junaka koji su ginuli u mnogim ratovima; Ivan i Radivoje iz Jasikovca su poginuli u borbama s Turcima; Milan je kao dobrovoljac došao iz Amerike i borio se u balkanskim ratovima. Učesnik je bitke na Mojkovcu 1916, u NOR-u biva zarobljen od strane Italijana, gdje je u logoru u Baru umro 1943. godine. Milovan, ratnik iz prvih ratova, ranjen je na Mojkovcu 1916. godine. U NOR-u 1941- 1945. godine istakli su se: Mileva Pavlova koja je bila u jedinicama NOV-a od prvih ustaničkih dana, a poginula je na Poljima Kolašinskim 1942. godine; Mijailo, borac i društveno-politički radnik u šavničkom kraju; Uroš Milanov, komandir čete, u toku rata se preselio u Vaškovo; Milisavljevi sinovi Milosav i Bogdan su bili. borci Četvrte crnogorske proleterske brigade. Milosav je poslije Drugog svjetskog rata bio u Sovjetskoj armiji starješina u raketnim jedinicama.

Od Smolovića iz Mojkovačkog kraja je bilo dosta istaknutih ratnika u ratovima koji su vođeni u njihovo vrijeme. U prvim ratovima su se istakli: Periša, Janko, Jakov koji je sa vodom Smolovića učestvovao u Hercegovačkom ustanku, Vojin – koji je imao posebnu ulogu u bici na Šarancima 1862. godine, Vukajlo, Marko, Filip, Milisav, Gajo, Đorđije, Milun – plemenski kapetan za vrijeme knjaza Nikole i komandir čete na Mojkovcu, te Vukašin i Mijailo. U NOR-u 1941-1945. godine istakli su se Toma i Stojan, komandir čete, Jokan kao veliki junak, Radoman i Milorad, koje je i M. Lalić opisao u svojim djelima. Od mlađih naraštaja treba pomenuti Živka Stojanova, aktivistu u društveno-političkim organizacijama i dobrog poznavaoca tradicije i porijekla bratstva Smolovića.

Ima i druga verzija o porijeklu Smolovića. Naime, u knjizi Morača, Rovca i Kolašin autor Rajko Raosavljević navodi da su Smolovići rod sa Dedeićima i Raosavljevićima, odnosno da su notomci kneza Dobroja.

Podatke o bratstvu Smolović dao mi je u pismenoj formi Milojica Smolović.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. ratko

    Zasto se pominju smolovici koji su se naselili u okolini Sjenice(Sjenicke bare selo Crvsko)

  2. Vojislav Ananić

    Za Smoloviće iz sjeničkog sela Crvsko piše da su poreklom iz Crne Gore i da im je slava Sv. Đorđe, kao i u ovom tekstu. Verovatno su istog porekla. Ko više zna, molim da odgovori.
    Vojislav

    • ratko

      U drugoj polovini 19 v. Lazo Timotijev(Timotije je praunuk Matov) sa sinov Savom se seli na Kosmet,a njegov drugi sin Andrija sa sinovcima Ratkom i Antom se naseljava u Crvsko kod Sjenice.Njihovi potomci su se posle drugog svetskog rata raselili uglavnom u Cacak,Kragujevac i nesto malo u Vrnjcku banju.

    • Vidoje

      Pa naravno da jesu, svi Smolovići su rod, gdje god da su. Porijeklom su iz Nikšića od Ivanovića i odatle su prvo su došli u okolinu Šavnika prije oko 260 godina, pa odatle kod Mojkovca, a odatle na svaku stranu. Veća grupa se odsilila u 19. vijeku kod Sjenice i Leskovca.

    • Stanimir( stanko)

      Zdravo i ja sam jedan od potomke Smolovic cukun unuk na Milija Smolovic on je bijo sin na Milivoje i Milusa Smolovic iz Gajtan oni su ziveli i u Mekedoniju kde i dan danas zivimo mi samo sto smo mi Jovanovic pozdrav

  3. Milan

    U Poljskoj ima prezime Smolovik.