Порекло презимена Китаљевић

7. март 2012.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

КИТАЉЕВИЋИ

(живе на Мокром)

Воде поријекло од Марка Јаковљева Калабића, који је имао надимак “Китал“. Овај надимак добио је зато што се лијепо носио. На себи је имао одијело и фес искићен и украшен китама и ресама, па га по томе назваше „Китаљем“, а потомке му Китаљевићи.

Марко Јаковљев је био добар јунак и истицао се у многим борбама против Турака. Имао је сина Дуку, који се, заједно са осталим Мокранима, одселио у Србију 1812. године, у вријеме када је паша Миљевина попалио и разурио Дробњак. Послије десетак година врати се са Јоком Полексићем у Дробњак да обиђу своја имања на Мокром.

Ту су затекли четрдесетак хришћанских породица које су ту населили никшићки Турци. Они онда, уз помоћ Дробњака, те породице протјерају са својих имања и врате се у Србију код својих.

Дука се вратио из Србије на Мокро око 1824. године, када се одлучио да стално живи и настави да ратује против Турака. Његов потомак Милисав Китаљевић са Мокрог истакао се у балканским и Првом свјетском рату. Милисав је рањен у чувеној Мојковачкој бици 7. јануара 1916. године.

Китаљевића има исељених у Никшићу и Београду, а има их и у другим мјестима гдје су одлазили ради запослења.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.