Poreklo prezimena Kitaljević

7. mart 2012.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KITALJEVIĆI

(žive na Mokrom)

Vode porijeklo od Marka Jakovljeva Kalabića, koji je imao nadimak “Kital“. Ovaj nadimak dobio je zato što se lijepo nosio. Na sebi je imao odijelo i fes iskićen i ukrašen kitama i resama, pa ga po tome nazvaše „Kitaljem“, a potomke mu Kitaljevići.

Marko Jakovljev je bio dobar junak i isticao se u mnogim borbama protiv Turaka. Imao je sina Duku, koji se, zajedno sa ostalim Mokranima, odselio u Srbiju 1812. godine, u vrijeme kada je paša Miljevina popalio i razurio Drobnjak. Poslije desetak godina vrati se sa Jokom Poleksićem u Drobnjak da obiđu svoja imanja na Mokrom.

Tu su zatekli četrdesetak hrišćanskih porodica koje su tu naselili nikšićki Turci. Oni onda, uz pomoć Drobnjaka, te porodice protjeraju sa svojih imanja i vrate se u Srbiju kod svojih.

Duka se vratio iz Srbije na Mokro oko 1824. godine, kada se odlučio da stalno živi i nastavi da ratuje protiv Turaka. Njegov potomak Milisav Kitaljević sa Mokrog istakao se u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Milisav je ranjen u čuvenoj Mojkovačkoj bici 7. januara 1916. godine.

Kitaljevića ima iseljenih u Nikšiću i Beogradu, a ima ih i u drugim mjestima gdje su odlazili radi zaposlenja.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.