Порекло презимена Попара

6. март 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Žarko

    Javi se Među Popari generalu i penziji. On je uključen u grupu za pripremu nove dopunjene knjige

  2. Војислав Ананић

    ПОПАРА (п). познато презиме у Херцеговини. Попаре су настањене у Кукричју, Фатници и Кутима (Билећа). Има их у Влаховићима код Љубиња… Поријеклом су из Чева у Црној Гори. Старо им је презиме Домазет којег су задржали “до Смаил-агине године”, када су добили надимак Попара. Из Црне Горе су се веома давно раселили. Живјели су неко вријеме на Гласинцу у Босни. Из Гласинца се брзо раселе и населе у Пађенима (Билећа). Један од Попара био је Љубовића сеиз “и одликовао се у рату на Кандији” (Криту). Због тога је добио земљу у Пађенима. Пошто су “поради неког злочина” изгубили даровану земљу, преселили су у Омеђине, а затим у Кукричје. У Кути је (1816) дошао из Кукричја Тодор са синовима Илијом, Митром, Зеком и Стеваном. Славе Никољдан (59:185; 248:25). У опширној монографији о овој породици Митар и Душан Попара пишу: “Попаре и Домазети у Херцеговини, сачували су предање, по коме су њихови преци Домазетовићи дошли из Црне Горе у Пађене, у глухо доба ноћи, и ту се зуставили у тренутку када је запјевао пијевац кога су понијели са Чева. Вјерујући да је то добар знак остали су у Пађенима” (191:32). Из породице Попара у Фатници потиче народни херој, организатор устанка 1941. године у Херцеговини Мирослав – Миро Попара (1913-1942). Још 1939. године постао је члан Обласног комитета КПЈ за Херцеговину. Приликом повлачења партизанских снага из Херцеговине у Босну, пао је у руке четника у невесињском селу Засјен. Четници су га мучили, а потом предали италијанским окупаторима. Стријељан је 25. јула 1942. године у Невесињу (169:108.109).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Strahinja

    Zainteresovan sam da pomognem ko god zeli da napise novu knjigu o Poparama.
    Moja mail adresa je [email protected]
    Veliki pozdrav iz Subotice

  4. Vlado

    Ko bi rekao da će ispasti Mirilovići umesto Ozrinića. Pukovnik Neđo Popara koji je navjeći rodoslovac roda je sigurno obavešten.

  5. Popara N Nenad

    Dragi rodjaci, svi smo poreklom iz Kukričja iznad Fatničkom polja. Akim Domazetović Popara je krajem 17. veka podigao crkvu Joakima i Ane na brdu u Fatničkom polju. Obnovljena je. Inače zvanično smo Popare od 1730. Sve to piše u knjizi Tragom jedne porodice. Sl