Порекло презимена Блажевић

5. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Mile T.Blažević

    U selu Medna kod Mrkonjić Grada postoji prezime Blažević. Svi slave Krsnu slavu Sv. Jovana..Blaževića ima u Jajcu i oni su katolici, a u Sanskom Mostu su muslimani..Po predanjima smo došli (rodoslovno) iz Grčke,preko Makedonije..Jedan dio je otišao “uz Srbiju”,.drugi dio u CG (spominjali su Grahovo i selo Pecka). U nekom periodu su se raselili iz tih krajeva i pod pritiskom su neki primili islam, a neki pokatoličeni, prvobitni su zadržali pravoslavnu vjeru. Na nekom od hrvatskih sajtova (ne sjećam se kojih) kažu da im ime potiče od lat. blasius što će reći mutav, blag i sl., a onda govore o rasprostranjenosti u HR, ostale krajeve ne pominju. Mislim da ovo nije pouzdano bez naučne verifikacije. Doduše moj otac je Trivun, a to je grčko ime i ima neko značenje (hrabar, oštar ili sl.)

  2. Djordje Blazevic

    Poznato je da su Srbi vrlo cesto menjali prezimena uzimajuci za mustru ime dede ili oca. To je najcesce bio slucaj onih Srba koji su se seljakali i bezali od pogroma , osvete i slicno. Oni koji su stizali sa juga iz / preko Makedonije/Albanije , bili su izlozeni poromenom sufiksa prezimena, kao recimo moj stric po babine linije , koji se u istom zivotu prezivao Sutinovic, Sutinov , Sutini i Sutinovski. Sin mu se , trenutno , preziva Sutinovski.. po tome sudeci , pronaci korene nije bas jednostavno

  3. Војислав Ананић

    БЛАЖЕВИЋ (к), у Буни, Јасеници. Слипчићима (Мостар), Хумцу (Љубушки), Радешини (Коњиц) и Равном (Попово). У Буни је Блажевић дошао из Слипчића “као ковач”. У Хумцу су из Козице у Далмацији, а у Јасеници је “испитивач заборавио рећи одакле су дошли“. Блажевићи у Равном су истог поријекла као и Чкољати у овом селу (59:243,245,304,337; 84:159.160). Има их и у Мостару.

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.