Порекло презимена Бећаревић

5. март 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. simo

    Interesuju me korijeni prezimena Bećarević. Nešto nas ima u Derventi, Republika Srpska, Slavimo slavu Đurđevdan. Priča se da su nam preci iz Crne Gore. Hvala na svakoj informaciji ili putu do informacije.

    • Bećarevićka

      Izvorno Bećarevića nema u Crnoj Gori, jedina porodica Bećarević u Crnoj Gori je moja porodica, a moj otac je iz Kragujevca.. i mas često brkaju sa Bećirovićima ili Bečanovićima. Prezime Bećarević sigurno ne vodi porijeklo iz Crne Gore, a ako ste od istih Bećarević kao i mi onda je to Kragujevac i selo Desimirovac… Tamo ima dosta Bećarevića… Mi slavimo slavu Đurđica, što je prislava Đurđevdana tako da je moguće da ste od istih Bećarevića.

  2. Indira

    Poštovani…..
    Volela bih saznati poreklo svog prezimena Bećarević..inače sva moja familija Bećarević živi u selo Zaklopača,na 25-tom kilometru od Beograda u pravcu prema Smederevu…Međutim koliko sam čula od jedne bake iz tog sela,da Bećarevići vuku poreklo iz okoline Kragujevca.koji su se naselili u okolini Beograda,u Zaklopači…na žalost ne mogu vam dati više podataka od ovoga što sam čula…
    Unapred zahvalna Indira Bećarević-Nović

    • milos milojkovic

      Draga Indira ,sad videh ovo sto si napisala,pa rekoh da ti odgovorim i mozda pomognem….ta baka je bila u pravu,Becarevića ima u selu Desimirovac desetak kilometra od Kragujevca putem ka Topoli…slave slavu 16.novembra Djurdjic..njihov predak zvao se Milivoje i on je sa rodjenim bratom Milojkom od koga ja vodim poreklo doselio negde tokom prvog ustanka iz Timocke krajine i to ili iz Velikog izvora ili sela Debelice kod Knjazevca…u sumadiju su dosli posto su tamoi u starom kraju ubili nekog turcina …Milivoja su zvali becar sto na turskom znaci bekrija ,lola,mangup, mator momak.. po prici on je bio u sluzbi kod knjaza Milosa(obezbedjenje) i da ga je knjaz ozenio…eto to je ukratko i na brzinu o Becarevicima…verovatno se neki njegov potomak odselio i dosao u selo Zlakopača(ako i ti slavis Djurdjic)….znam da ih danas ima u Desimirovcu ,Kragujevcu i verovatno nekog od njih ima i u Beogradu…pozdrav

    • Aleksandra

      Dobar dan moje prezime je takodje Becarevic mesto Markovac kod Velike Plane ovde nas ima dosta skoro sam cula da se i devojka iz hrvatske tako preziva, koje je poreklo i mene zanima jako.

  3. predrag

    U opstini Sekovici u Bosni postoji prezime Becarevic.

  4. Ivana

    Interesuje me poreklo prezimena Becarevic. Zivim u Beogradu I to mi je devojacko prezime. Slava nam je Sveti Jovan. Deda je rodjen u Pancevu ali sam cula da su poreklom iz Vukovara.
    Zelela bih vise da saznam a nemam koga da pitam

  5. Simo

    Cao,

    Ja sam Simo Becarevic, moj otac, i deda Sretko Becarevic, su rodjeni u Zelini, selo koje je sad podeleno izmedju Federacije i RS. Zelina je kraj Opstina Osmaci.

    Moj Dedin stariji brat, Lazar Becarevic, 1926-o godiste, ko je jos ziv, mi je isprico od gde dolaze naši Becari.

    Bio je Jeremija Stuparusic iz Sekovici, on je imao sina Živana Stuparusica. Jeremija i Zivan su bili poznati da su izlazili mnogo, vracali se kuci kasno, volili slavit, pit, pjevat. Zivan imao sina Simu, koji su ljudi zvali „Becarevic“ zato sto su mu otac i djed bili Becari. Simo Becarevic je se presilio u Zelinu, i imao 3 sina: Vlastimir, Mijo, Kojo. Vlastimir i Mijo su Bosnjaćki Faśisti odvedeli do Jasenovac. Taj Vlastimir je meni pran-deda. Kojo je imao groznicu pa su Bosnjaćki Faśiti njega ostavili zato sto su misili da ima Tifus – to je ga spasilo. Kojo je bio u Kraljevinskoj vojsci prije 1941, uśao je u Partizane u Sprećanskoj Divisiji. Vlastimir je imao petero sina i jednu ćerku prije nego sto je odveden do Jasenovac – moj djed Sretko je njegov sin, i moj Djed Lazar (Sretkin Brat) je Vlastimirin naj stariji sin, i on mi svasta ovo ispricao. Mijo nije imo dece prije nego sto je ubijen. Kojo je imao dece posle rata.

    Mi slavimo Djurdjevdan

    Pozdrav Svima,
    Simo Becarevic (rodjen 1995-e u Zvorniku).

  6. Moji su iz Jelanjske iz okoline Doboja u Bosni i Hercegovini. Receno mi je da smo pre nego sto smo bili Bećarevići bili Vajići. I da je neki moj predak bio radnik kod turčina koji se zvao Bećir Aga. Ako se dobro sećam, oni su bili jako dobri i kada je turčin bio pred smrt, hteo je da ostavi sve svoje mom pretku ali pod uslovom da postane Bećir Aga i preuzme Islam kao svoju religiju. E sad, kako se to sve izdešavalo, nisam siguran, ali mogu da se raspitam. Sve u svemu, ispoštovao ga je delimično i stvorio prezime Bećarević na taj način.
    Znam da nisam mnogo pomogao, ali to su neke informacija od samog korena. 😀 I Đurđevdan nam je slava takođe.