Порекло презимена Палангетић

29. фебруар 2012.

коментара: 6

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАЛАНГЕТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Палангетић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Радачићи, Олово

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. SVIĐA MI SE OVA STRANICA,SAMO NASTAVITE TAKO

  2. Prezime Palangetic sa podrucja Olova i okoline BiH. Po poreklu ogranak zenske grane Ostojica iz Crne Gore. Jedna od najverovatnjih prica je da se devojka od Ostojica udala za nekog grckog trgovca Palangetisa i rodila sina Jovana. Posto je otac Jovanov bio trgovac i vecinom putovao od primorja prema unutrasnjosti. Suprugu i sina Jovana je ostavio kod njene familije Ostojica u Crnoj Gori dok se ne vrati sa puta. Bila su velika stradanja pa je tako i ova porodica nastradala pred najezdom Osmanlija. Ujak Jovanov Ostoja Ostojic je uspeo da spasi sebe i malodobnog sestrica Jovana. Tako sklanjajuci se i bezeci od Turaka naselio se na podrucje Olova mesna zajednica Ponijerka BiH. Palangetici slave Sv. Avramija i vecinom se svi poznaju i postuju kao bliznja familija.
    PS. Nadam se da vam je moja prica bila od pomoci…

  3. млађо

    У току је тестирање ДНК профила Палангетића из Радачића (Олово)…средином или крајем следећег мјесеца имаћемо резултате…тада ћемо видјети да ли Палангетићи чине исти род са тестираним Видовићима, Милићима, Гужвићима, Ћосићима, Митровићима, Гајићима…сви ми, као и Палангетићи, славимо Аврамијевдан.

  4. млађо

    Добијени први генетски резултати тестираног Палангетића из Радачића (Олово).
    Без икакве сумње ова породица припада: R1a1a1 Z280 L1280 хаплогрупи.

    Што значи да су сродни по мушкој линији са до сада тестираним породицама које славе Аврамијевдан, а то су:
    Видовић-и
    Милић-и
    Гужвић-и
    Ћосић-и
    Митровић-и
    Гајић-и

    Резултате тестираног можете видјети на табели ”српског ДНК пројекта”:
    http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/

    Интернационална јавна база ФТДНА тестираних R1a:
    http://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?vgroup=R1a&vgroup=R1a&vgroup=R1a&section=yresults

  5. млађо

    На форуму о ”Аврамијевштацима”:
    http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

  6. Mirjana

    Prema usmenom predanju,jedan od Palangetića iz Radačića po imenu Savo Palangetić, bio je učesnik Solunskog fronta. Preživio je i za svoje zasluge dobio imanje u Kladnju,gdje je zivio sa porodicom sve do drugog svjetskog rata, kada je ubijen od strane ustaša Avdage Hasića. Bio je jedan od “vidjenijih” ljudi tog vremena, dvadesetih godina prošlog vijeka bio je i odbornik tadašnje Skupštine grada Kladnja. Bio je oženjen od Grubačića iz Olova. Imao je šestoro djece,a od sinova rat je preživio jedino Ranislav Palangetić jer je za vrijeme rata bio maloljetan. Poslije rata Ranislav se vratio u Kladanj i zasnovao porodicu. Vratile su se i dvije udovice od Ranislavove braće Milana i Bogoljuba. Milanova žena ( moja pokojna baka Ljeposava), vratila se sa četvoro djece,među kojima je bio i moj pokojni otac Božidar. Baka mi je pričala da su joj muža ustaše odvele za Tuzlu,da mu se od tada gubi svaki trag,ni za grob mu nismo znali. Ona je sa djecom preživjela zahvaljujući jednom dobrom i čestitom Muslimanu koji im je pomogao da pobjegnu na partizansku teritoriju. Porodica Palangetić ( četiri kuće), među kojima i kuća mog oca, je živjela u Kladnju sve do početka građanskog rata 1992. To je onoliko koliko ja znam. Naša krsna slava je Sveti Avramije. U Radačićima odakle vodim porijeklo nažalost nikad nisam bila, ali želim i planiram da odem.