Аничић

27. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Војислав Ананић

    А Н И Ч И Ћ (п) у Расовцу (Требиње). Према Хамдији Хајдархоџићу, живјели су у неком мјесту изнад дубровачке Жупе “још на почетку XVIII вијека”. Одатле је, у јуну 1711. године, дошао неки Лазо са својом «чељади» у Конавле, па кад је ту “чељад” смјестио у некој пријатељској кући, врати се у Зупце “међу разбојнике” – како се каже у једном извјештају влади у Дубровнику. То је било у почетку “Милорадовићевог устанка”. Лазо је био један од ријетких Херцеговаца који су тако поступали на почетку те буне”. (94:132,133). Аничићи су били богате и угледне породице у Мостару. Имали су трговачку фирму у Трсту “чији је посљедњи представник био Лазар”. (232:200). Старином су из Рисовца.

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

    • Јован Аничић

      Аничића има и у Републици Српској, општина Мркоњић Град. Моји Аничићи су из села Сурјан код Мркоњић Града, подно планине Мањаче и славе Часне Вериге Светог Апостола Петра. Осим тога, има један део Аничића у том селу који славе Светог Николу. Један део тих Аничића је колонизирао у Војводину. Има их и у Бања Луци, Република Српска.