Порекло презимена Миљуш

26. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. tatjana

    Postovani,
    Devojacko prezime moje majke Danice je Miljus.Ona je sa 14 godina dosla u Srbiju iz Hrvatske,tacnije iz Like,opstina Gracac selo Poljice gde su mahom ziveli Srbi.Tamo su joj ostali roditelji koji su posle Oluje morali da dodju u Srbiju.Ima dosta rodjaka koji su nakon rata otisli op celoj Srbiji a neki cak i u inostranstvo.Njihova krsna slava je Sveti Jovan.

    • Slavica Miljus Nikic

      Cao Tatjana! Moj Tata je sa poljica, isto kao tvoja majka sa 14 otisao za beograd da bi zavrsio srednju skolu. Sa svojih 22 je otisao za bec i ostao. Njegovi su svi poslje Oluje otisli za Beograd. Djed koji sad ima 89 god. sigurno zna tvoju mamu i njenu familiju – mozda i moj tata, tetke sigurno….Djed mi se kao i tata zove Branko, takodje slavi Sv. Jovana. Ja nisam tamo odrasla ali se sjecam Boska Miljus koji je takodje sa poljica i sad je kod Smedereva.

    • Marija

      Zdravo!

      Moja prabaka je Pera Miljuš koja se u Kijanima kod Gračaca udala za Nikolu Inđića. Može li ko da me uputi kako da gledam dalje stablo? 🙂

  2. Небојша Новаковић

    Татјана, Миљуши припадају једном од најрaзгранатијих крајишких родова – Богуновићима :

    ” Богуновићи су по Владиславу Скарићу од Рашке. То сам чуо од њихових братственика у Лици, да су од Старе Србије. Нина Ковачевић, старац од 75 г. из Малог Радића прича о пореклу свога рода ово: пре 300 год. пали су на Змијање под Бјелај. Кад су жене набијале конопље, изгори им кућа и у њој тапија. Тад им Турци отму земљу и они се склоне у Далмацију, управо кад је Млетачка истисла Турке из Далмације.
    Кад је Стојан Јанковић истерао Турке из Лике, пресели један огранак у Лику у Зрмању. Ту их се брзо народи толико да су се морали расељавати. Исели их 7 браће пре 150. г у Врановину у Бјелајско поље. И ту нису могли да скрасе и преселе се у Дољане. Један је брат био ковач. Ковао је звона за овце и узимао је овцу двизицу за свако звоно. Тако је заметнуо овце, које су му се трипут хиљадиле. Потомци њихови од гране Ковачевића и сад имају овце од тих оваца, које су узимали за звона. Дешавало им се да им је прелазило хиљаду и те су одбијали у планину, да су онога ко их нађе. Тад их је било у кући 70 чељади. По ковачу се прозову његови синови Ковачевићи. Један се носио као паша па му потомке прозову Пашића, а један је од 7 браће радо пио, па му потомке прозову Пјанићи. Из Дољана су најпре једни преселили преко планине у Велики Радић. Из та два насеља као матице раселе се по овој области. – Богуновић су и Бундале и Мазалице, само не зна се да ли су се разродили са посебним презименима у Далмацији или Босанској Крајини. Богуновић су и Адамовић, Марчете, Стојановић, Татићи и Грмуше, само су се презвали тако у Далмацији.
    – Чини се да су се у Лици издвојили:
    Цвјетичани, Познани, Борићи, Обрадовићи, Крајиновићи, Цвијановићи, Шкундрићи и Миљуши. О томе се толико сачувало да су „некако једно“ па се ето „разродило“. Због тога што су се разграњавали у Далмацији, Лици и Босанској крајини то се племе Богуновића може разврстати у три групе родова. Ни један ми случај није познат да су се између се женили.
    У првој су групи Богуновићи 21 к. у 10 насеља; Ковачевићи 97 к. у 21 н.; Пашићи 31 к. у 6 насеља; Пјанићи 3 к.; Анушићи 10 к. у 4 н.; Мазалице 12 к.у 6
    н.; Бундале 4 к. у 2 н. Ђурашиновици 5 к. свега је од ове гране 183 куће.
    У другој су у Далмацији разрођеној групи најјачи Адамовићи. Из Далмације су пали пре 200 г у Смољану више Босанског Петровца. Ту побију Турке, јер су им хтели да проведу силу на слави, па побегну преко планине у ову област, а једни у Прекосање.
    У овој су групи: Адамовић 27 к. у 9 н.;Марчете 24 к. у 5 н.; Стојановићи 16 к. у 8 н.; Грмуше 25 к. у 18 н. и Татићи 15 к. у 5 н. свега 107 к.
    У трећој су Личкој групи Миљуши – Обрадовићи и Крајиновићи.
    Има их у овој области:
    Миљуши 26 к. у 13 насеља; Обрадовићи 18 к. у 7 н.; Цвјетичани 27 к. у 11 н.; Познана 7 к. у 4 н.; Борића 6 к. у 3 н.;Крајиновића 10 к. у 6 н.;Шкундрића 6 к. у 4 н.; Врањеша 5 к. у 2 н.; и Ракића 1 к. Свега је братства Богуновића у овој области 396 кућа са 22 презимена и сви славе Св. Јована. У Лици је самих
    Богуновића 79 к. у 8 насеља. Од познатих су истакнути људи из ових група родова: војвода из Устанка 1875-78. Тривун Бундало из Хашана и поп Вајан Ковачевић; задњи Лички хајдучки харамбаша Лаза Шкундрић, и организатор аустријске жандармерије у Босни генерал Цвјетичанин. Изразитих је њихових племенских особина,борбености и ретке смелости поп Миле Богуновић из Врела, који је умро 1915., интериран у Араду.”

    (Поуње у Бос. Крајини, 1925. година)

    Богуновићи (а самим тим и Миљуши) су дошли у Бјелајско Поље из Рашке (16. век), у њиховом случају је реч о југозападном делу Србије, или северу Црне Горе. Из Бјелајског Поља Миљуши су крајем 17. века прешли у Далмацију (Обровац),па у Лику где их и данас има. Ови Миљуши из Обровца су огранак бројних личких Миљуша који славе Јовањдан.

  3. Radmila

    Postovani prijatelji, moj tata je roden u drvaru,radio je i dugo zivio u Kikindi ne mogu tacno reci ali mislim da je slava bila sveti Jovan.Imao je jednog brata i jednu sestru koja jos uvek zivi u Kikindi.Za dalje ili blize rodake neznam. Pozdrav Radmila.

  4. Dimitrije Miljuš

    Ja sam Miljuš, rođen u Smederevu, moj deda došao iz Like, krsna slava Sv. Jovan, prvi je Miljuš u Smederevu. Poreklo Gračac, Lika. Po priči moga dede, pre 200 godina smo bili Jankovići, ali je neki uzeo ženino prezime kako bi se više rađala muška deca.

    Lepo je objašnjenje da je sve to od Bogunovića, ali mene više zanima šta znači Miljuš? Koje je objašnjenje? Iz kog korena reči potiče?

  5. Tatjana

    Ja takodje živim u Smederevu:)Tu je mama došla sa 14 godina.Negde sam pročitala da je prezime izvedeno od reči milo ili od nekog Miljana

  6. Dimitrije Miljus

    Recorded in many forms including Emilian, Emilien, Emiliano, Milien, Millien, Milian, Million,Milla, Milia, Milius, this is a surname of Latin (Roman) origins. It derives from the word ‘aemulus’ meaning rival or competitor, and it is said, was firstly used as a Roman Clan name of the 1st Century a.d., in the spelling of ‘Aemilius’. In later years after the formation of the official Christian church, it is claimed to have been borne by a number of saints. This would seem to be true as there are a number of places so called, such as the town of St Emilien in France. However the Oxford Dictionary of Saints, which records the activities of over one thousand such persons does not list it at all in any of the known spellings, and it is perhaps surrising that given its pagan background, it did achieve religious recognition . However be that as it may, in its many and varied forms this surname is found throughout what used to be called ‘Christendom’ (with the exception apparently of the British Isles), and including France, Spain, Italy, Serbia, Romania, and even Belorusse, where it is recorded as ‘Yemelyan’.

    Read more: http://www.surnamedb.com/Surname/Milius#ixzz4W79AnbbB

    Milius je kako se prezime Miljus pise kad ga izgovorite strancu.

    Kada se bolje prevede i na obicni srpski, mislim da je najbolji prevod KONTRAS haha, jer pravi prevod je ratnik protivnik ili rival, a po mom misljenjiu ova rec kontras nas najbolje objasnjava.

    Pozdrav

  7. VIOLETA MILJU

    POZDRAV SVIM MILJUS IMA MOJI SU U FUTOGU I IMAM DOSTA BRACA I SESTARA OTAC MI JE RODJEN U VOJVODINA A DEDA PETAR MILJUS JEE IZ BOSANSKE KRUPE DOSO POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA