Порекло презимена, село Рујишта (Вишеград)

12. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Рујишта, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село се налази северозападно од Поздерчића. Сматра се да је село добило име по ниском растињу рују (рујика) које је расло изнад села. Кисељењем (квашењем) коре од овог дрвећа добијала се боја којом су сељаци бојили тканине домаће израде. Руј се помиње као извозни артикал прве српске државе.

Под овим именом село није пописано 1604. године.

У селу живе Срби православци и муслимани.

Муслиманске породице су:

Лиске, Хаскићи, Карићи и Камбери, свега 5 домова.

Српске православне породице су:

-Лукићи, Липовци, Тадићи, Ивановићи, Остојићи и Томчићи. Свега 15 домаћинстава. Седамдесетих година ХХ века у Крушевац су се одселиле породице Остојић (Никољдан) и Томчићи (Томињдан).

-Лукићи (Јовањдан) су род Филиповићима из Поздерчића.

Липовци (Пантелијевдан) су род са Илићима у Прелову. Били су некада на Липовцу (Клашник) али их је бег преселио на лошије земљиште –на Рујишта. Не зна се одакле су старином, али на томе треба радити и то утврдити. Од ових Липоваца су и две куће у Поздерчићима, у Бегићима, Симини синови Марко и Перо.

-Тадић (Никољдан), једна породица досељена из Растишта (Јагоштице), старином су Пивљани.

-Ивановић се доселио у Рујишта из Паочића (Пантелијевдан).

По попису из 1961. године на Рујиштима је било укупно 20 кућа. На улазу у село са источне стране била је подигнута основна школа крајем тридесетих година ХХ века и радила je до Другог светског рата. Изгорела је 1941. године.

Седо има три лепе изворске воде, православно и муслиманско гробље.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.