Изложба у Народном музеју Србије ,,Између трпезе и софре“

8. децембар 2023.

коментара: 0

Из збирке Народног музеја Србије: Чаша цара Стефана Душана, прва половина XIV века, село Дреново код Кавадараца, фото: С. Алексић

 

У Народном музеју Србије 8. децембра 2023. године отворена је изложба ,,Између трпезе и софре.“ Изложба је реализована захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије.

Ауторке изложбе, музејска саветница Бранка Иванић, виша кустоскиња Наташа Церовић и кустоскиња Ивана Лемкул пажљивим одабиром предмета из збирки Народног музеја Србије, представиле су посуде чије датовање сеже у широком распону од ХIII до ХIХ века, и тако указале широкој јавности на развој културе обедовања током 600 година, на територији српске средњовековне државе, али и на подручјима која су током Отоманског царства насељена српским народом.

Разноврсно и богато декорисано посуђе од племенитих метала, у првом реду тањири и чаше, али и ибрици као и други употребни предмети, сакупљани су широм српских земаља, од југа до севера, више од 150 година. Иако сви изложени предмети имају своју посебну вредност, ипак, посетиоцима су највише пажње привукла два предмета, која су у датом тренутку имала функцију свакодневних, употребних предмета: чаша цара Стефана Душана и тањир српског патријарха Арсенија IV Јовановића Шакабенте.

Према речима уважене више кустоскиње Наташе Церовић, чаша цара Стефана Душана датована је у/око 1350. годину, а тањир из ког је обедовао патријарх Арсенија IV направљен је 1726. године.

Осим два предмета која су се налазила у личном поседу историјских личности: српског цара и српског патријарха, на изложби се могу видети и други употребни предмети, уско везани за османску културу. Углавном, код већине изложених употребних предмета њихови некадашњи власници су непознати, изузев неког Манојла који је урезао своје име на једном тањиру.  О Манојлу се, сем његовог имена, данас не зна ништа више.

Но, ко зна, можда неко од посетилаца ове изложбе застане испред неког од изложених  предмета, о чијим некадашњим власницима данас не знамо ништа, али, није немогуће, да је баш нека чаша, ибрик, тањир, посуда за купање, некада давно, припадала далеком претку садашњих посетилаца Народног музеја!

Из збирке Народног музеја Србије: Тањир српског патријарха Арсенија IV, фото: С. Алексић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.