Отворен Дом српских родословаца, Задужбина “Порекло”

1. новембар 2023.

коментара: 10

Трудом, несебичним и упорним одрицањем чланова Друштва српских родословаца “Порекло”, наше родбине, пријатеља и поштовалаца, на Бановом брду (Пожешка 118а), о Светој Петки, 27. октобра 2023. године, освештане су и званично отворене просторије Дома српских родословаца – Задужбине “Порекло”.

Овим чином Порекло се по први пут од оснивања, октобра 2012, нашло под сопственим кровом. Истина, простор је невелик (4о квадратних метара), али одише угођајем истинског уточишта за сваког коме је на срцу љубав према прецима и ко се труди да истражи и сачува помен о постојању и бивствовању генерација које су заслужне што смо данас овде.

Зидови нашег дома су обложени полицама с бираним књигама од значаја за родословна истраживања. То је тек мањи део наше библиотеке, која је навећим делом спакована у кутијама и чека на дан кад ћемо достићи и наш крајњи циљ – да свом народу подаримо велики дом с родословном библиотеком и читаоницом. До тог циља остало је још доста корака, али ћемо га, што сведочи и овај тренутно досегнут подухват, остварити у годинама и деценијама што долазе.

Није нас поколебало ни тешко време короне, криза и ратови у свету, неизвесност. Сваког дана, наши чланови прилагали су колико су могли, а сваки тај несебично дат динар јавно је објављиван и искоришћен на домаћински начин. Подршку смо, подвлачимо, добили од наших чланова, наших најближих, родбине и пријатеља, малих и вредних људи. Утолико је овај подвиг и већи.

Хвала свима који су омогућили да се овај сан српских родословаца оствари.

Идемо даље!

Више о Задужбини “Порекло” и како можете да се придружите приложницима, утемељачима, добротворима и задужбинарима сазнајте ОВДЕ.

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Душан Панић

    Свака част.

  2. Зоран

    Нека је са срећом

  3. Вељко

    Изузетан успех свих заједно, да се одржите, предано радите и градите. Похвале за свакодневно вредно стварање и несебичност и скромност свих учесника.

  4. Љубомир Бошков

    Најзад смо добили просторије. Још нисам посетио канцеларију. Када и у ком времену библиотека и остали материјал може да се користи?
    Поздрав из Баваништа.

    • Јовица Кртинић

      Поштовани Љубомире,
      Дом српских родословаца је отворен сваког радног дана од 10.00 до 17.00 часова. Што се тиче библиотеке, у дому је изложен мањи део књига, које још бирамо и кад буде коначна поставка, тад ћемо књиге пописати, тако да се зна шта се све налази на полицама. Књиге неће моћи да се износе већ једино да се користе у нашим просторијама. Због ограниченог простора и обавеза које секретар Друштва има, потребно је да се пре доласка најавите. Добро дошли!

  5. Милан

    Браво! Мада велики део нашег народа можда то и не види, ово је велики корак за српство и Србе где год да живе.

    + мало подсећање нашим преданим администраторима да промене адресу на Контак страници овог сајта 🙂

    Живели!

  6. Радомир Вукоје

    Поштовани Јовице,
    Све честитке за урађени посао и уложени труд!
    На многаја љета!

  7. Александар Новитовић

    Нека је благословено ! Све најбоље у даљем раду !