Порекло презимена Маџаревић

14. јануар 2023.

коментара: 0

Презиме Маџаревић присутно је у Збојштици. Њих је у Збојштици одувек била једна кућа. Из једне сачуване тапије из 1861. године види се да је Нешо Маџаревић из Сврчкова купио имање Глиша Гудурића из Збојштице на лицитацији. То се може поуздано узети за годину када се поменути Нешо са породицом доселио у Збојштицу. Већ у пописима становништва и имовине 1863. Нешо Маџаревић је пописан као механџија збојштички. Збојштичку механу Нешо је држао под закуп. Недељко – Нешо имао је надимак Шуле, под овим именом записан је у пописима 1863. године.

Шуле Маџаревић, механџија, стар 30 година
жена Јована, стара 26 година
син Божо, стар 7 година
син Михаило, стар 2 године
кћи Божана, стара 5 година
Имовина: 6 рала ораће земље, 2 косе ливаде, кућа и 1/2 “мејане”. Вреди 40 дуката. Месечни приходи од привреде и радње механске 5 талира.
Кућа Недељка – Неша Маџаревића је била испод шуме Присоја у непосредној близини Чесме у Збојштици. И данас се ту налази стара кућа Крсте и Перке Маџаревић. У протоколу умрлих ужичке цркве 1865. године, записано је да је Шуле Маџаревић погинуо. На надгробном споменику у гробљу Баре записано да је “роб божији Недељко Маџаревић погинуо од руке ајдука Бошка Калајџије“.
Недељко – Нешо Шуле Маџаревић је иза себе оставио синове Божа и Михаила. Млађи Михаило завршио је ковачко-браварски занат у Ваљеву. Није се женио, умро је у Ваљеву 1902. године. Сахрањен је у збојштичком гробљу Баре.
Божо, Неаељков, Маџаревић рођен је око 1855. године. Оженио се 1882. године Настом Тановић из Гостиља. Божо и Наста имали су децу: Радомира, Радоја, Радојка, Станију, Стоју и Крсту.
Радомир је умро у 19. години, 1903, Радоје и Стоја помрли су у дечјим годинама. Кћер Радојка се удала за Мирка Барјактаревића из Рудина.

Божо Недељков живео је 60 година. Умро је 1915. године. Наста, жена Божова, умрла је 1923. године. Крста, Божов, Маџаревић рођен је 1902. године. Оженио се 1926. године Јованком Николић из Збојштице. У браку су имали једну кћер Миљку, која је живела три године, а умрла 1930. године.
Одмах после мале Миљке умрла је Јованка, жена Крстина. Крста се други пут оженио 1931. године Перком Рњаковић из Рудина. Крста и Перка имали су једну кћер Милијану. Крста, Божов, је радио на железници, умро је млад у 30. години, 1932. Перка, жена Крстина, живела је са кћерком Милијаном у Збојштици. Умрла је у 87. години, 1995.

Милијана, кћер Крсте и Перке Маџаревић, рођена је 1932. године. Удала се 1964. године за Миљка Радовановића из Скржути. Миљко је дошао у кућу Маџаревића на мираз. Радио је као бравар у фабрици “Милан Благојевић” у Лучанима. Миљко и Милијана имају Радивоја, Радмилу и Миојлу – Марину.

Радивоје, Миљков, Радовановић рођен је 1968. године, електро механичар је, ради у Ваљаоници алуминијума у Севојну, кћерка Марина ради као медицинска сестра у болници у Ужицу. Миљко и Милијана са сином Радивојом и кћерком Радмилом живе у Збојштици на имању старих Маџаревића.

ИЗВОР:

Данило Станојевић, Љубање и Збојштица, Регионални центар за таленте, Ужице, 2003, стр. 601-602.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.