Порекло презимена, село Ораховље (Љубушки)

22. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Ораховље (по књизи Оровља), општина Љубушки. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

На северозападној ивици централног рта, који раставља Бериш од Растока. Поред села тече Парило крак од Млади, који се одваја и улива у Расток.

Већи део сељака је откупљен. Аге су Капетановићи из Травника: Неки дају трећину, неки четвртину, неки петину а неки осмину: Не чне измета.

Прича се да је село било имање Будалине Тала. У селу су некада живјели:

-Первани, Пранићи, Мартини и Катанићи. Сви су било поријеклом из Броћна, сада живе код Вргорца. Затим су живјели Шкорпути и Мартиновићи.

Порекло становништва.

-Ракићи су старином из Сплита а дјед им је прешао на ширину из Вргорвца. Има их у Котезу и Вргорцу.

-Шарићи су старином и Радишића. Бјежали су у Котаре. Гдје их још има, одакле се вратио дјед Пашков, а Пашков је живео 115 година. Од њих је, веле, чувени Шарац Махмудага. Има иг 2 куће.

-Шкорпут, старо му је  презиме Криштић; дошао му је чукундјед као момак „однекуда из Босне“ па се приженио. Има их 3 куће.

-Маринковићи и Пивци су једна породица. Њихов дјед се доселио из Завојана, где их и данас има. Овдје их је 4 куће.

-Дошлић (Грбавац) је са Шиповаче. Дошао му прадјед на ширину. Има их 2 куће.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.