Poreklo prezimena, selo Grab (Ljubuški)

22. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Grab, opština Ljubuški. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan

Opšte napomene.

Zauzima srednji dio jako spljoštenog krečnjačkog rta koji rastavlja Beriš od Rastoka. Cijelo selo ukmećeno, samo su se četiri kuće otkupile. Neki su se otkupljivali, pa se opet prodali. Age su Muslimani Đunišlići (u  Carigradu) i Kapetanovići iz Vitine i pravoslavci Jelačići iz Mostara.

Stoke drže vrlo malo; ko najviše drži, ima osmero goveda i 20 brava. Krupnu stoku ljeti gone na Vran, gdje plaćaju bezima Kopčićima na glavu po 2 forinta. Imali su begovsku planinu Prokos na Vranu, s koje su plaćali po ovna, po nešto sira n masla, pa je otela država „prida se.“

Na mjestu Kostenici vele bili su manastir i crkva Hercega Stjepana, na Gradu pričaju za grad Cara Lazara!  Na  Guvnima je bilo mnogo stećaka pa ih izrazbijali. U selu su živjele Familije Stepana Jurićevića. Ožegovići i Šmuljići, čije se kule i sad raspoznaju. Njih su Turci rastrali i kule ima rauorili. Za jednu kulu na Sedreniku priča se da je bila vojvode Momčila, pa je naslijedio Kraljević Marko, a onda je buljubaša Mujo, koji je bio oženjen Markovom sestrom, a od ovoga je prelazila s jednog posjednika na drugog. I sad je uzgor. U selu žive 22 plemena.

Poreklo stanovništva.

-Grbavci (ili Grabovci) pričaju da su porijeklom od Stipana Visokog. Oni su, vele, rod sa kućom Petrovićima na Cetinju, je su ovi porijeklom od Petra mlađeg sina Cara Lazara. Najprije su stali u Vodicama kod Klobuka, a na Peći  im je bilo skupište. Odavde su pobegli u Sinj, pa u Livno, pa opet u Sinj, pa iz Sinja ovdje. Došao je djed kao dijete; djed je živeo 80 godina umro je pre 60 godina. Vele da ih u Sinju ima 80 kuća, zatim Cipovači, Ordameljama, Dračevu (Gabela), Veljacima 12 kuća.

-Mialjevići su iz Leđana kod Dubrovnika. Došli su pre 130 godina. Ima ih u Radalju. Crljenom Grmu i ovdje 4 kuće.

-Kraljevići su iz Čovreča više Klobuka. Došli su malo prije Grbavaca. Ima ih u Vašarovićima, Crljenom Grmu i ovdje 15 kuća.

-Bebići, djed je odmah iz Grbavca došao u Rujvice kod Metkovića. Ima ih 8 kuća.

-Rstići su bili hajduci iz Cipre kod Šibenika, pa se smirili prije 200 godina. Ima ih u Vrgorcu, Radišićima i ovdje 20 kuća.

-Ajduci od hajduka Rstićeva pobratima. Ima aih u Zavojanima i ovdje 4 kuće.

 -Šošići su se doselili zbog tjeskobe od Nevesinja. Sine kod Imotskog. Ima ih u Vašarovićima iovdje 8 kuća.

-Nosići. Za njih se zna da su ovdje bili kandijskoga rata. Ima ih u prologu, na Njivtinama i u Radišićima.

-Kolak je ispod Ljubuškog. Iz Graba su jedna kuća  odselila u Tialjinu, gde i sada žie. Ima ih 8 kuća.

-Skoke od Skočibušića od Vrgorca. Došao im predak pre 150 godina.

-Markotići su starinom iz Ljubuškog. Odatle su prešli u Metkoviće, odatle u Vrgorac; a iz Vrgorca pradjd ovdje. Ima ih 16 kuća.

-Vujevići sus se doselili iz Vrgorca prije 150 godina. Ima ih 7 kuća.

-Vukojevići su starinom iz Duvna, prelazili u Sinj, iz Sinja u Šipovaču a oatle ovdje. Ima ih u Klobuku, Šipovači, Veljacima, Prapratnici i ovdje 8 kuća.

-Mušancima je djed došao iz Vrgorca, gdje još ima. Ovdjee ih je 3 kuće.

-Živkovića djed je došao s Oroa (Dalmacija), gdje ih još ima. Ovdje ih j 5 kuća.

-Brkić je iz Studenaca, ovdje se „priženio“ pre 35 godina. Ima ih 1 kuća.

-Petrušić se doselio pre 50 godina iz Crljenog Grma, gdje ih i danas ima. Ovdje ih je 1 kuća.

-Milićevića djed s Broćna „uda se ovdje“. Ima ih 6 kuća.

-Lauci su prešli iz Vašarovića prije 40 godina. Ima ih 2 kuće.

-Alilović s proboja se prije 20 godina „uda ovdje“. Ima ih 1 kuća.

-Tonić s Prologa je prije 20 godina ovdje kupio zemlju. Ovdje ih je 1 kuća.

-Jelovića djed doselio se s Vrgorcaa. Kad su Turci osvajali Vrgorac – Jelović ga je branio. Ima ih u Vrgorcu, pod Prologom, u Veljacima i ovdje 6 kuća.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.