Порекло презимена, село Топличане (Сува Река)

21. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Топличане, општина Сува Река. Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај и тип насеља.

Топличане се налази око пет километара јужно од Суве Реке. Село је формирано 1948. године. Оно је, управо, неколико стамбених, административних и других зграда и објеката подигнутих за потребе погона за ратарство и виноградарство. Лоцирано је у Ђиновачком пољу, с десне стране пута Сува Река – Призрен. Не знају да објасне како је овај нови заселак добио име старог села Топличане, које је од овог удаљено око три шомегра и у коме данас не живи ниједна српска породица. Становници околних села овај заселак називају и Таражда. Село нема гробље; становници се и даље сахрањују у селима из којих су дошли. У селу живи седам српских породица.

Четири разреда основне школе деца уче у селу Лешане, а настављају школовање у Сувој Реци.

Родови.

-Јовановић, једна кућа. Доселили се из села Поповљане 1961. године. Претходно живели у селу Дворане. Слава Свети Ранђеја; мала слава Свети Ранђеја летњи.

-Марковић, једна кућа. Доселили се из села Мушутиште 1967. године. Слава Свети Ђорђе.

-Нишавић, једна кућа. Старином су из села Заостро код Берана. У Топличане су дошли из Глођана (о. Пећ) 1965. године. Слава Света петка.

-Петковић, две куће. Дошли 1968. године из Готовуше код Урошевца. Слава Свети Никола.

-Станојевић, једна кућа. Овде се настанили 1970. године. Претходно живели у селима Селогражде и Речане. Слава Свети Пантелија.

-Цветковић, једна кућа. Овде дошли из села Мушутишта 1965. године.

ИЗВОР: Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.