Порекло презимена, село Сопина (Сува Река)

21. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Сопина, општина Сува Река. Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај и тип насеља.

Сопина је од Суве Реке удаљена око три километра. Село је у равници, окружено брдима и валовитим тереном. Дели се на Горњу и Доњу малу.

Старине.

Чува се предање да је у селу била црква Свети Никола. У пределу Црквина виде се остаци некакве грађевине. Ту је било и неко старо гробље. Одатле је камен однесен и уништени су скоро сви трагови o његовом постојању. Садашње гробље је на крају села, на терену Широко. По предању, српско гробље је раније било у центру села, па је паша, коме је досадило свакодневно кукање и плач на гробљу, забранио да се ту сахрањују.

Структура становништва.

У селу живи тринаест српских породица и преко двеста шиптарских. Све српске породице су стариначке („одавде“), осим једне, која се 1935. Године доселила из села Деловцо Две породице чувају предање да су старином из Црне Горе и да су се у Сопину доселиле у турско време.

Школство.

Село има четвороразредну основну школу на српском језику. Старије разреде основне школе деца уче у Сувој Реци.

Родови.

-Антић 1 четири куће. Чувају предање да су старином из Црне Горе и да су у Сопину дошли у време Турака. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола (летњи).

-Антић 2, презиме једног члана породице Митровић.

-Ђорђевић, једна кућа. Доселили се из села Деловце 1935. године. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Јовановић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Крстић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

Лазић 1, две куће. Не чувају предање o пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Лазић 2, три куће. Чувају предање да су се, пре неколико векова, доселили из Црне Горе. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Митрoвић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

ИЗВОР: Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.