Poreklo prezimena, selo Sopina (Suva Reka)

21. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Sopina, opština Suva Reka. Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj i tip naselja.

Sopina je od Suve Reke udaljena oko tri kilometra. Selo je u ravnici, okruženo brdima i valovitim terenom. Deli se na Gornju i Donju malu.

Starine.

Čuva se predanje da je u selu bila crkva Sveti Nikola. U predelu Crkvina vide se ostaci nekakve građevine. Tu je bilo i neko staro groblje. Odatle je kamen odnesen i uništeni su skoro svi tragovi o njegovom postojanju. Sadašnje groblje je na kraju sela, na terenu Široko. Po predanju, srpsko groblje je ranije bilo u centru sela, pa je paša, kome je dosadilo svakodnevno kukanje i plač na groblju, zabranio da se tu sahranjuju.

Struktura stanovništva.

U selu živi trinaest srpskih porodica i preko dvesta šiptarskih. Sve srpske porodice su starinačke („odavde“), osim jedne, koja se 1935. Godine doselila iz sela Delovco Dve porodice čuvaju predanje da su starinom iz Crne Gore i da su se u Sopinu doselile u tursko vreme.

Školstvo.

Selo ima četvororazrednu osnovnu školu na srpskom jeziku. Starije razrede osnovne škole deca uče u Suvoj Reci.

Rodovi.

-Antić 1 četiri kuće. Čuvaju predanje da su starinom iz Crne Gore i da su u Sopinu došli u vreme Turaka. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola (letnji).

-Antić 2, prezime jednog člana porodice Mitrović.

-Đorđević, jedna kuća. Doselili se iz sela Delovce 1935. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Jovanović, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Krstić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

Lazić 1, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Lazić 2, tri kuće. Čuvaju predanje da su se, pre nekoliko vekova, doselili iz Crne Gore. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Mitrović, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

IZVOR: Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.