Порекло презимена, село Шкоза (Призрен)

25. јун 2022.

коментара: 0

Порекло становништтва села Шкоза, општина Призрен. Према студији Миленка С. Филиповића “Различита етнолошка грађа са Косова и Метохије” из 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

Пошто село носи арбанашко име (шкоза: граб) и пошто му је џамија заједничка са Врбницом, оно је очигледно новијег постанка, али на месту где је некада било српско село. Кад су у село дошли преци рода Краснића, то је било пусто место. У селу има бунар који мештани зову Бунари Прифтит (Bunari i Priftit, Попов бунар), а Срби од Призрена га зову Владичин бунар. По предању, у Љуми кеч (Lumi i Кес, Зли поток) била је црква и један камен одатле пренет је џамији у Жур.

Родови.

У селу је 1940. било 20 кућа мусл. Арбанаса, све од рода:

-Краснића (ужи родови: Метај, Арифај или Арифит, Исљамит и Синанит). Предак, ком не знају имена, дошао је из села Суроја испреко Дрима у барјаку Имишту (Ујмишту): он је био шести предак Љам Касам–а (37 год.). Према томе, село је обновљено крајем 17. или почетком 18. века.

ИЗВОР: Према студији Миленка С. Филиповића “Различита етнолошка грађа са Косова и Метохије” из 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.