Poreklo prezimena, selo Škoza (Prizren)

25. jun 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništtva sela Škoza, opština Prizren. Prema studiji Milenka S. Filipovića “Različita etnološka građa sa Kosova i Metohije” iz 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

Pošto selo nosi arbanaško ime (škoza: grab) i pošto mu je džamija zajednička sa Vrbnicom, ono je očigledno novijeg postanka, ali na mestu gde je nekada bilo srpsko selo. Kad su u selo došli preci roda Krasnića, to je bilo pusto mesto. U selu ima bunar koji meštani zovu Bunari Priftit (Bunari i Priftit, Popov bunar), a Srbi od Prizrena ga zovu Vladičin bunar. Po predanju, u Ljumi keč (Lumi i Kes, Zli potok) bila je crkva i jedan kamen odatle prenet je džamiji u Žur.

Rodovi.

U selu je 1940. bilo 20 kuća musl. Arbanasa, sve od roda:

-Krasnića (uži rodovi: Metaj, Arifaj ili Arifit, Isljamit i Sinanit). Predak, kom ne znaju imena, došao je iz sela Suroja ispreko Drima u barjaku Imištu (Ujmištu): on je bio šesti predak Ljam Kasam–a (37 god.). Prema tome, selo je obnovljeno krajem 17. ili početkom 18. veka.

IZVOR: Prema studiji Milenka S. Filipovića “Različita etnološka građa sa Kosova i Metohije” iz 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.