Порекло презимена, село Вележа (Призрен)

7. април 2022.

коментара: 0

Порекло становништва у селу Вележа, општина Призрен. Према књизи Метохија III, Миленко С. Филиповић “Белешке о насељима и пореклу становништва”. Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Основне напомене.

До недавна је у селу било православних Срба, који су се раселили у суседна села: Љубижду, Новаке, Љутоглав и др. Последњи су се иселили 1915. Ђорпашини у Новаке (Станоје Ђорђевић). У Вележи је живео и неки Србин Стаја. Кад је оженио сина лепотицом из Мовљана, дођу Кабашани и отму му снаху. На заузимање призренског владике код власти, морали су да је врате. Пошто су Кабашани претили да ће се осветити, Стаја је напустио земљу и отишао у Србију. На место Срба долазили су католици Арбанаси: први се од њих населио неки Ђон Барјактар пре 80 година. Долазили су из Ђаковичке и Пећке нахије, и то већином у току последњих 20 година: само је 15 породица које су дошле нешто раније. То је стога што је село било беговско, па су се чифчије и наполичари често смењивали. У селу су 34 католичка арбанашка домаћинства.

Старине у селу.

Од старина y селу се, y реци, налазе старинске „тугле“ (опеке).Стари српски становници имали су цркву заједно са Шпинадијом. Имали су своје посебно гробље у селу, које стоји и сада. Још и сада (1940) има неки Србин, који као војни обвезник припада Вележи, а одавна живи у Београду као служитељ у неком министарству. Од око 1922. у селу има католичка црква.

Насеавање.

Сви представници појединих родова у селу нису дошли истовремено: најпре би дошао један, а после би придолазили и његови рођаци и пријатељи.

-Спаћ (11 дом., Св. Никола) се сматрају најстаријим родом у селу.

-Гојани (4 дом., Митровдан).

-Oроши (2 дом., Св. Никола).

-Домђон (2 дом.).

-Ђуђај (3 дом., Св. Јован, на две недеље пред Малу Госпођу).

-Каћинар или Качинор (7 дом., Митровдан).

-Никола Нреца, домаћин вешке задруге, носио је у турско време муслиманско име Селман. Као што је већ поменуто, у време црногорске управе покрстио се у Дечанима и постао Сава Михаиловић, па се у списковима код власти  води под тим именом. Све жене из те куће венчане су у православној цркви. Ипак се они и даље сматрају католицима.

-Кчира (2 дом., Спасовдан). Преци Ђок Туше били су 70 година y Ландовици, затим у Новацима, одакле су прешли у Вележу.

– „Скела“, тј. Ктхела (2 дом., Св. Петка).

-Симон Кољ Пренк (1 дом.): из Горње Србице у Нашец, а одатле у Вележу.

Привремено борави у селу католик Ник Ђон, емигрант из Шаље.

ИЗВОР: Према књизи Метохија III, Миленко С. Филиповић “Белешке о насељима и пореклу становништва”. Издање Службени гласник и САНУ 2021. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.