Poreklo prezimena Vitić

9. septembar 2021.

komentara: 4

Prezime Vitić pristuno je u selu Miloševo (opština Jagodina):

Vitić, 12 kuća, slava Sveti Đorđe Alempije. Po predanju koje su sačuvali doselili su se od Durmitora, najpre u Vitance – u Resavi, a odatle u Miloševo, Kragujevac i Svetozarevo (Jagodina). (Izvor: Prvoslav Radić, Iz onomastike sela Miloševa u Velikom Pomoravlju, Onomatološki prilozi 3, SANU, 1982, str. 434)

Vitića ima i u Peći gde slave Nikoljdan.

Prezime je nastalo od ličnog imena Vitomir, Vito.

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nikola Vitić

    Vitići, od kojih potičem su živeli u Peći od 16 do poč 20.veka, a po predanju potiču od Čarnijevića, i došli su iz Hercegovine(Stare najverovatnije).Da li imate neke in formacije ili podatke o tome. odakle potiču?.Imate li neko predanje o seobama, razdvajanju i sl.Moji slave sv.Nikolu.

    • Vanja Vitic

      selo Vitici u Baru , vise od 1000 godina i odavde su se selili u Hrvarsku,( Sibenik,Zadar ,Zagreb), onda Bosna Selo Milici ( Pravoslavci ) i Mali Zvornik .
      U Baru je ostalo nas nekoliko porodica.
      Pozdrav

      • Bernard

        Ja sam Bernard Vitić rođen u Baru otac pok. Marko,đed Petar,pradeda Bernard,Čukundeda Mitar njegov otac Ivo njego Perija dotle znam

  2. Milun Vitić

    Moja porodica se doselila u ove krajeve krajem 18 og veka ne znam tačno kad, živim u Azanji kod Smed. Palanke, nema nas mnogo sa ovim prezimenom nekoliko kuća, od starijih sam čuo da su došli sa Kosova i Metohije, a pre iz Crne gore, iz okoline Bara, ima ovo prezime još ponegde u Srbiji video sam po tel. imeniku