Порекло презимена Витић

9. септембар 2021.

коментара: 4

Презиме Витић пристуно је у селу Милошево (општина Јагодина):

Витић, 12 кућа, слава Свети Ђорђе Алемпије. По предању које су сачували доселили су се од Дурмитора, најпре у Витанце – у Ресави, а одатле у Милошево, Крагујевац и Светозарево (Јагодина). (Извор: Првослав Радић, Из ономастике села Милошева у Великом Поморављу, Ономатолошки прилози 3, САНУ, 1982, стр. 434)

Витића има и у Пећи где славе Никољдан.

Презиме је настало од личног имена Витомир, Вито.

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Никола Витић

    Витићи, од којих потичем су живели у Пећи од 16 до поч 20.века, а по предању потичу од Чарнијевића, и дошли су из Херцеговине(Старе највероватније).Да ли имате неке ин формације или податке о томе. одакле потичу?.Имате ли неко предање о сеобама, раздвајању и сл.Моји славе св.Николу.

    • Vanja Vitic

      selo Vitici u Baru , vise od 1000 godina i odavde su se selili u Hrvarsku,( Sibenik,Zadar ,Zagreb), onda Bosna Selo Milici ( Pravoslavci ) i Mali Zvornik .
      U Baru je ostalo nas nekoliko porodica.
      Pozdrav

  2. Milun Vitić

    Moja porodica se doselila u ove krajeve krajem 18 og veka ne znam tačno kad, živim u Azanji kod Smed. Palanke, nema nas mnogo sa ovim prezimenom nekoliko kuća, od starijih sam čuo da su došli sa Kosova i Metohije, a pre iz Crne gore, iz okoline Bara, ima ovo prezime još ponegde u Srbiji video sam po tel. imeniku