Банијски родови из Главичана код Двора

24. августа 2021.

коментара: 2

Главичани

 • Према попису из 1991. године, Главичани су припадали општини Двор. У њима је живело укупно 75 становника, од чега 71 Србин.

 

Старији родови у Главичанима код Двора

 • Врсајко, Срби, потврђени у XVIII веку, угашени
 • Ђермановић, Срби, потврђени у XVIII веку, прослављају Ђурђевдан
 • Прибичевић, Срби, потврђени у XVIII веку, прослављају Ђурђевдан (матична крсна слава) и Крстовдан
 • Станић, Срби, потврђени у XVIII веку, прослављају Ђурђевдан
 • Шаров, Срби, потврђени у XVIII веку, угашени

 

Млађи родови у Главичанима код Двора

 • Буквић, Срби, потврђени у XIX веку, прослављају Ђурђевдан

 

ДНК ТЕСТИРАЊЕ

Овом приликом позивамо припаднике родова из Главичана да се јаве на мејл адресу [email protected], како бисмо организовали ДНК тестирање и на тај начин покушали утврдити њихову племенску припадност. Препоручујемо тестирање барем два огранка сваког рода.

Аутор чланка:
Петар M. Демић

Образовање: Филозофски факултет Универзитета у Приштини, докторске академске студије историје

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Aneta Pribićević Mandić

  Zdravo pišem vam iz Makedonije. Moj je deda iz roda Pribićević zvao se Arsenije Pribićević rodjen u Glavičani, moj tata je isto tako rodjen u Glavićani Ostoja Pribićević medjutim nemam nikakvo saznanje o poreklu moje porodice kao sto nemam nikakav dokument o mom dedi ni o mom tati ( iyvod maticne knjige rodjenih) a i neynam gde se mogu obratiti kako bi mogla izvaditi taj dokument. Godinama trazim gde se mogu obratiti 🙁 slucajno sam naisla na ovo pa vas molim da mi pomognete ako mozete ipak sam daleko i neznam gde mogu tražiti.

  Hvala vam od srca , pozdrav iz Makedonije

  • Петар M. Демић

   Нажалост, ситуација око црквених/матичних књига са подручја Двора јако је лоша. Држава Србија је пре пар година вратила Хрватској десетине црквених/матичних књига везаних за подручје Двора, али те књиге се још увек не могу прегледати.

   Најбоље би било да контактирате Матични уред у Двору: https://www.uprava.gov.hr/maticni-uredi-u-rh/sisacko-moslavacka-zupanija-1912/dvor/1913