Poreklo prezimena, selo Jezer (Cetinje)

6. jun 2021.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Jezer, opština Cetinje – Crna Gora. Prema knjizi Dr Pavla S. Radusinovića „Naselja Stare Crne Gore, posebni deo“, izdanje Beograd 1986. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je od mjesnog središta u Ćeklićima udaljeno oko 12 km. Od njega do sela vodi put preko Mulinova počivala, Ubla, Dragomi Dola i Guguta jezerskih. Od Dragomi Dola put (stari krčanik) je veoma loš. Njegova tri zaseoka su još dalje –– Gorin do, za 1,5 km, Blizna za 3 i Jasikovica, koja je najudaljenije ćeklićko mjesto, (najbliže je Cucima i primorju) za 5 km. Atar je okružen katastarskim opštinama – od primorja: Orahovca i Zalaza i od unutrašnjosti – Bate, Graba i Dragomi Dola. Selo je dakle veoma izdvojeno i poput Zaljuti najviše upućeno na primorje. Granica njegovog atara na sjeverozapadu počinje od Bjelograbove rupe pa ka sjeveru i istoku vodi preko Konjske glave (kod kote 912) do na Srpski vrh, zatim, obuhvatajući Žarme jezerske, ide preko Didske Grbačice pa se na jugu preko Počivala, Guguta i Međeske glavice spušta i obuhvata Vodice, te dalje ka zapadu i sjeverozapadu pored Katuništa, Drijena, Počivojnog vrha, Marovih dolina, Petrovskog prisoja i preko Babine rupe izbija na Bjelograbovu rupu. Tako uokviren brdoviti i teško prohodni prostor, čija je dužina (CB-JI) 3,9 km i širina (SI-JZ) 2,4 km, zahvata površinu Od 9,36 km2. Naselje se nalazi na visini (kod crkve) od 83 m.

Istorijat.

Erdeljanovićeva, na predanju i drugim nalazima zasnovana tvrdnja da je Jezer „nesumnjivo jedno od najstarijih ćeklićkih naselja“, iako se nigdje ne pominje „U našim izvorima starijeg vremena“ i da se „od starine zove tim imenom“, jer su dva dola u središtu sela „bili nekad u stari zeman, jezera“, obistinjena je i Kovijanićevim nalazima da se ono y kotorskim spomenicima pominje 1420. godine. Po turskim defterima iz 1521. i 1523. godine naselje je imalo 16, odnono 8 kuća. Kad Bolice, „obuhvaćeni“ su pomenutim opštim podacima za Ćekliće. Godine 1865. Jezer je imao 27 d. a 1879. isto toliko sa 153 stanovnika (71 m. i 28 ž.); 1883. god. bila su 33 d. Erdeljanović je u njemu popisao 29 d. a isto toliko je sa 180 stanovnika imalo i 1925. godine, kada je kao njegov zaselak popisana i Jasikovica sa 5 d. i 20 stanovnika. A zatim: 1948 (28 :121), 1953 (26 : 125), 1961 (22 :109) i 1971 (15 :72). Domaćinstva su prema broju članova u zadnja dva popisa bila: sa 1 (3 :1), sa 2 (0:1), sa 3—5 (11:6) i sa 5 i više (8 :7). Istovremene promjene u glavnim grupama starosno–polne strukture pokazuju podaci: u prvoj 51 :26 (ž. 22:14), y drugoj 49 :32 (ž. 28 :16) i u trećoj 9 : 11 (ž. 7 :7).

Struktura stanovništva.

U isto vrijeme obrazovna obilježja mještana bila su: bez škole 28:25 (ž. 19:15), sa četvorogodišnjom 55 :26 (ž. 27 : 15), sa osmogodišnjom 1:4, sa srednjom 1:0 i kvalifikovanih radnika 0 : 1, a nepismenih je bilo 16 : 6 (ž. 14 : 11).

S druge strane, tada je posjedovna i dohodovna struktura domaćinstva bila: bez zemlje (1:0), do 2 ha (0 :1), sa 2–5 (1 :0), sa 5—10 (5:0) i sa preko 10 ha (14 :4); odnosno poljoprivrednih 21:7, mješovitih 0:6 i nepoljoprivrednih 1:2.

U 1953. godini 52 aktivna izdržavala su 72 lica, u poljoprivredi 48 :73, a samo 1 lice je imalo lična primanja. Za naredne dvije dekade taj odnos se izmijenio ovako: aktivnih 49 :32, izdržavanih 60:37 ; u poljoprivredi 46:26 i 60 : 29, a sa ličnim primanjima O : 3 lica.

Tip sela.

Selo je, poput najudaljenijih zaselaka Zaljuti, jako izdvojeno i po prirodnom položaju veoma izolovano. Najbliže je Orahovcu u Boki, do koga se preko Vališta stiže za sat i po hoda, a do Dobrote preko Zalaza za četiri sata. Od Cetinja je udaljeno 32, a od Kotora 44 km. Uvale u kojima je locirano duboko su ugnute. Okružene brdima, naročito sa sjeverne strane, predstavljaju rijedak primjerak oaze u, kako bi ovdje rekli, tvrđi, tj. u krasu. No, bucući da su pod uticajem primorske klime, veoma su pitome.

Glavni dno naselja raspoređen je obocom dvaju dolova – Jabuke i Dugog dola. U njima su dvije grupe kuća, između kojih je crkva; istočnu od nje nazivaju Brijeg, a zapadnu Donje selo. Iz ove druge, koja se smatra najstarijom, „dizale su” — kako je zapisao Erdeljanović – „u vremenu od prije 90—60 godina idući za zemljom na stanove gdje je više gore i vode pojedine porodice, te su tako postala tri odvojena mala naselja”. To su: Jasikovica poniže Puhalovih krša, Blizna, blizu cucke granice i Gorin do pod Radaljevim vrhom.

Od postojećih kuća (glavnina sela 9, Jasikovica 5, Blizna 1 i Gorin do 1) 13 je prizemnih i 3 na izbi. Samo su 2 pod tiglenim, a 14 pod slamenim krovom. Sa daščanim plafonom je 9, a bez njega 7. U međuratnom i poratnom periodu u po dvije kuće napravljene su po soba i kuhinja. Ovdje je popisano 15 stanova sa 582 m2, od kojih su 5 iz prvog, 9 iz drugog i 2 iz trećeg perioda; 14 ih je bilo sa ognjištem, a 6 sa zemljanim podom. Prema vrsti su 11 posebnih soba, 4 jednosobna i garsonjere i 1 dvosobni.

Vode.

Vode cy: y Jezeru z stara zajednička ubla – 2 veća se zovu Jabuke; y Jasikovici su 1 zajednički ubao i 3 bistijerne, od kojih je jedna zajednička; y Blizni su 1 izvori 2 bistijerne (privatne) i y Gorin dolu 3 privatne bistijerne. Bistijerne su izgrađene: jedna prije 1918, 5 od 1918. do 1945. i 2 poslije 1945. godine. Svi bunari i izvori su „Od kad se pamte” zajednički.

Stanovništvo.

Avgusta 1972. godine y selu su živjeli:

-Pajovići (4 d.),

-Nikčevići (2),

-Radulovići (2) i:

-Jovanovići (6).

Poslije 1945. godine iselilo se 61 lice, i to osim jednog, svi y Dobrotu, Prčanj, Muo i Orahovac, gdje su podigli 11 kuća. U samom selu zapuštene su 3, a napuštena 1 kuća. Povremeno iz Kotora dolaze 2 d. U Vojvodini je kolonizovano 6 d., od kojih su se 2 vratila. U Ameriku je ranije išlo 16 mještana. Vlasnici zapuštenih kuća, ukoliko nijesu uspjeli da prodaju imanje ili njihove dijelove, daju ih mještanima pod arendu.

Zanimanje stanovništva i ostali podaci o selu.

Jezer je jedno od najizrazitijih stočarskih naselja u Staroj Crnoj Gori. I danas se y njemu drži oko 600 brava; jedno domaćinstvo y Gorin dolu drži 100 grla. Odavde se, kao i iz cuckih, ćeklićkih i njeguških sela, koja su bliže primorju, Boka ponajviše snabdijevala mesom, bijelim mrsom, a isto tako i drvetom za ogrev, ćumurom, krompirom, medom, voskom i dr. Mnogi su i putem ortačenja trgovali sa Bokeljskim trgovcima. Ovdašnja pasišta su, iako pretežno krševita, te i kržljatna, ipak veoma pitoma i pićna. Preko zime pasle su se i Orahovačke strane, a neka domaćinstva, podnožjem Ratkove gore (tj. na granici prema Orahovcu) – na isdručju zvanom Gomilice imaju imanja sa stajama. Ratkova gora je inače, po riječima mještana, „prava tvrđa“, ali pitoma; pored trave ima viša i lista. Stoci se ovdje ne mora davati so, jer je sa mora „nanosi rosa”.

Za stoku, kao osnovno blago, građene su pored relativno malih kuća brojne pojate – sve u suvomeđi i pod slamom. Danas ih ima 22. Osim njih sve kuće imaju poveća dvorišta i obore. Sve je ovdje, kao y Zaljuti ili u mnogim drugim selima, „kamenom mukom“ rađeno. Velika je muka cijediti „muku iz kamena“. A on je svuda i od njega sve treba graditi: od obične ograde i popločavanja dvorišta i seoskih staza i prolaza do pojata i kuća. No, njemu može da se i „zablagodari“, jer ne samo što su od njega građene vremešne tvorevine, već su im obrisi postojano čisti. Otuda je selo, iako na izgled siromašno, uređeno i čisto. U tom pogledu vidno su prisutni uticaji Boke.

Okućnice, njihova veličina i iskorišćavanje, uslovljene su građom terena, domaćim potrebama i zahtjevima tržišta y pomenutim mjestima Boke. Uglavnom, imaju ih sva domaćinstva – 10 ih je sa površinom do 1000 te, a ostale dosežu 2–3 rala. Reklo bi se da su manje-više oduvijek, kako zbog klime, tako i zbog većeg korišćenja stočnog mrsa y ishrani i prodaje, bile namijenjene povrću. To osobito važi za novije vrijeme, s obzirom: na povećanu potražnju u bokeljskim mjestima. Posebno je r0dan krompir. Drugi dijelovi imovine, ukoliko nijesu u sastavu kompleksa oko kuća, sem pasišta, šume i branjevina, koje su y većim brdskim potesima, razbacani su, češće u manjim parcelama po okolnim, tu i tamo udaljenim dolovima i valama.

Za razliku od najvećeg broja ostalih sela, kojima su katuni potrebni radi ljetnjeg boravka stoke, ovdje su oni stoci potrebni radi zimovanja. Takva područja su Gomilice, Vodice i Šarma. Ona su niže i okrenuta su Boki, pa su toplija i gotovo bez snijega. Na njima se i zimi može napasati stoka, ili se lakše ishranjivati listoberinom. Tamo neka domaćinstva imaju i pojate.

IZVOR: Prema knjizi Dr Pavla S. Radusinovića „Naselja Stare Crne Gore, posebni deo“, izdanje Beograd 1986. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Nemanja Jovanović

    Dobar dan, moja porodica ne zna tačno odakle potičemo. Mislimo da je to selo Jezer. Postoje razne priče u familiji, da su se naši preci preselili iz Crne Gore na Kosovo, a potom u Toplicu, u selo Lazarevac kod Blaca. Interesuje me da li neko možda ima porodično stablo Jovanovića iz sela Jezer. Poslednji predak za koga znamo je Radoje Jovanović koji se preselio sa Kosova u Toplicu negde početkom 20. veka i imao je ženu Kotoranku koja se zvala Marija.