Порекло презимена, село Језер (Цетиње)

6. јун 2021.

коментара: 1

Порекло становништва села Језер, општина Цетиње – Црна Гора. Према књизи Др Павла С. Радусиновића „Насеља Старе Црне Горе, посебни део“, издање Београд 1986. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је од мјесног средишта у Ћеклићима удаљено око 12 km. Од њега до села води пут преко Мулинова почивала, Убла, Драгоми Дола и Гугута језерских. Од Драгоми Дола пут (стари крчаник) је веома лош. Његова три засеока су још даље –– Горин до, за 1,5 km, Близна за 3 и Јасиковица, која је најудаљеније ћеклићко мјесто, (најближе је Цуцима и приморју) за 5 km. Атар је окружен катастарским општинама – од приморја: Ораховца и Залаза и од унутрашњости – Бате, Граба и Драгоми Дола. Село је дакле веома издвојено и попут Заљути највише упућено на приморје. Граница његовог атара на сјеверозападу почиње од Бјелограбове рупе па ка сјеверу и истоку води преко Коњске главе (код коте 912) до на Српски врх, затим, обухватајући Жарме језерске, иде преко Дидске Грбачице па се на југу преко Почивала, Гугута и Међеске главице спушта и обухвата Водице, те даље ка западу и сјеверозападу поред Катуништа, Дријена, Почивојног врха, Марових долина, Петровског присоја и преко Бабине рупе избија на Бјелограбову рупу. Тако уоквирен брдовити и тешко проходни простор, чија је дужина (CB-JИ) 3,9 km и ширина (СИ-ЈЗ) 2,4 km, захвата површину Од 9,36 km2. Насеље се налази на висини (код цркве) од 83 m.

Историјат.

Ердељановићева, на предању и другим налазима заснована тврдња да је Језер „несумњиво једно од најстаријих ћеклићких насеља“, иако се нигдје не помиње „У нашим изворима старијег времена“ и да се „од старине зове тим именом“, јер су два дола у средишту села „били некад у стари земан, језера“, обистињена је и Ковијанићевим налазима да се оно y которским споменицима помиње 1420. године. По турским дефтерима из 1521. и 1523. године насеље је имало 16, одноно 8 кућа. Кад Болице, „обухваћени“ су поменутим општим подацима за Ћеклиће. Године 1865. Језер је имао 27 д. а 1879. исто толико са 153 становника (71 м. и 28 ж.); 1883. год. била су 33 д. Ердељановић је у њему пописао 29 д. а исто толико је са 180 становника имало и 1925. године, када је као његов заселак пописана и Јасиковица са 5 д. и 20 становника. А затим: 1948 (28 :121), 1953 (26 : 125), 1961 (22 :109) и 1971 (15 :72). Домаћинства су према броју чланова у задња два пописа била: са 1 (3 :1), са 2 (0:1), са 3—5 (11:6) и са 5 и више (8 :7). Истовремене промјене у главним групама старосно–полне структуре показују подаци: у првој 51 :26 (ж. 22:14), y другој 49 :32 (ж. 28 :16) и у трећој 9 : 11 (ж. 7 :7).

Структура становништва.

У исто вријеме образовна обиљежја мјештана била су: без школе 28:25 (ж. 19:15), са четворогодишњом 55 :26 (ж. 27 : 15), са осмогодишњом 1:4, са средњом 1:0 и квалификованих радника 0 : 1, а неписмених је било 16 : 6 (ж. 14 : 11).

С друге стране, тада је посједовна и доходовна структура домаћинства била: без земље (1:0), до 2 ха (0 :1), са 2–5 (1 :0), са 5—10 (5:0) и са преко 10 ха (14 :4); односно пољопривредних 21:7, мјешовитих 0:6 и непољопривредних 1:2.

У 1953. години 52 активна издржавала су 72 лица, у пољопривреди 48 :73, а само 1 лице је имало лична примања. За наредне двије декаде тај однос се измијенио овако: активних 49 :32, издржаваних 60:37 ; у пољопривреди 46:26 и 60 : 29, а са личним примањима O : 3 лица.

Тип села.

Село је, попут најудаљенијих заселака Заљути, јако издвојено и по природном положају веома изоловано. Најближе је Ораховцу у Боки, до кога се преко Валишта стиже за сат и по хода, а до Доброте преко Залаза за четири сата. Од Цетиња је удаљено 32, а од Котора 44 km. Увале у којима је лоцирано дубоко су угнуте. Окружене брдима, нарочито са сјеверне стране, представљају риједак примјерак оазе у, како би овдје рекли, тврђи, тј. у красу. Но, буцући да су под утицајем приморске климе, веома су питоме.

Главни дно насеља распоређен је обоцом двају долова – Јабуке и Дугог дола. У њима су двије групе кућа, између којих је црква; источну од ње називају Бријег, а западну Доње село. Из ове друге, која се сматра најстаријом, „дизале су” — како је записао Ердељановић – „у времену од прије 90—60 година идући за земљом на станове гдје је више горе и воде поједине породице, те су тако постала три одвојена мала насеља”. То су: Јасиковица пониже Пухалових крша, Близна, близу цуцке границе и Горин до под Радаљевим врхом.

Од постојећих кућа (главнина села 9, Јасиковица 5, Близна 1 и Горин до 1) 13 је приземних и 3 на изби. Само су 2 под тигленим, а 14 под сламеним кровом. Са дашчаним плафоном је 9, а без њега 7. У међуратном и поратном периоду у по двије куће направљене су по соба и кухиња. Овдје је пописано 15 станова са 582 m2, од којих су 5 из првог, 9 из другог и 2 из трећег периода; 14 их је било са огњиштем, а 6 са земљаним подом. Према врсти су 11 посебних соба, 4 једнособна и гарсоњере и 1 двособни.

Воде.

Воде cy: y Језеру з стара заједничка убла – 2 већа се зову Јабуке; y Јасиковици су 1 заједнички убао и 3 бистијерне, од којих је једна заједничка; y Близни су 1 извори 2 бистијерне (приватне) и y Горин долу 3 приватне бистијерне. Бистијерне су изграђене: једна прије 1918, 5 од 1918. до 1945. и 2 послије 1945. године. Сви бунари и извори су „Од кад се памте” заједнички.

Становништво.

Августа 1972. године y селу су живјели:

-Пајовићи (4 д.),

-Никчевићи (2),

-Радуловићи (2) и:

-Јовановићи (6).

Послије 1945. године иселило се 61 лице, и то осим једног, сви y Доброту, Прчањ, Муо и Ораховац, гдје су подигли 11 кућа. У самом селу запуштене су 3, а напуштена 1 кућа. Повремено из Котора долазе 2 д. У Војводини је колонизовано 6 д., од којих су се 2 вратила. У Америку је раније ишло 16 мјештана. Власници запуштених кућа, уколико нијесу успјели да продају имање или њихове дијелове, дају их мјештанима под аренду.

Занимање становништва и остали подаци о селу.

Језер је једно од најизразитијих сточарских насеља у Старој Црној Гори. И данас се y њему држи око 600 брава; једно домаћинство y Горин долу држи 100 грла. Одавде се, као и из цуцких, ћеклићких и његушких села, која су ближе приморју, Бока понајвише снабдијевала месом, бијелим мрсом, а исто тако и дрветом за огрев, ћумуром, кромпиром, медом, воском и др. Многи су и путем ортачења трговали са Бокељским трговцима. Овдашња пасишта су, иако претежно кршевита, те и кржљатна, ипак веома питома и пићна. Преко зиме пасле су се и Ораховачке стране, а нека домаћинства, подножјем Раткове горе (тј. на граници према Ораховцу) – на исдручју званом Гомилице имају имања са стајама. Раткова гора је иначе, по ријечима мјештана, „права тврђа“, али питома; поред траве има виша и листа. Стоци се овдје не мора давати со, јер је са мора „наноси роса”.

За стоку, као основно благо, грађене су поред релативно малих кућа бројне појате – све у сувомеђи и под сламом. Данас их има 22. Осим њих све куће имају повећа дворишта и оборе. Све је овдје, као y Заљути или у многим другим селима, „каменом муком“ рађено. Велика је мука циједити „муку из камена“. А он је свуда и од њега све треба градити: од обичне ограде и поплочавања дворишта и сеоских стаза и пролаза до појата и кућа. Но, њему може да се и „заблагодари“, јер не само што су од њега грађене времешне творевине, већ су им обриси постојано чисти. Отуда је село, иако на изглед сиромашно, уређено и чисто. У том погледу видно су присутни утицаји Боке.

Окућнице, њихова величина и искоришћавање, условљене су грађом терена, домаћим потребама и захтјевима тржишта y поменутим мјестима Боке. Углавном, имају их сва домаћинства – 10 их је са површином до 1000 те, а остале досежу 2–3 рала. Рекло би се да су мање-више одувијек, како због климе, тако и због већег коришћења сточног мрса y исхрани и продаје, биле намијењене поврћу. То особито важи за новије вријеме, с обзиром: на повећану потражњу у бокељским мјестима. Посебно је р0дан кромпир. Други дијелови имовине, уколико нијесу у саставу комплекса око кућа, сем пасишта, шуме и брањевина, које су y већим брдским потесима, разбацани су, чешће у мањим парцелама по околним, ту и тамо удаљеним доловима и валама.

За разлику од највећег броја осталих села, којима су катуни потребни ради љетњег боравка стоке, овдје су они стоци потребни ради зимовања. Таква подручја су Гомилице, Водице и Шарма. Она су ниже и окренута су Боки, па су топлија и готово без снијега. На њима се и зими може напасати стока, или се лакше исхрањивати листоберином. Тамо нека домаћинства имају и појате.

ИЗВОР: Према књизи Др Павла С. Радусиновића „Насеља Старе Црне Горе, посебни део“, издање Београд 1986. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Немања Јовановић

    Добар дан, моја породица не зна тачно одакле потичемо. Мислимо да је то село Језер. Постоје разне приче у фамилији, да су се наши преци преселили из Црне Горе на Косово, а потом у Топлицу, у село Лазаревац код Блаца. Интересује ме да ли неко можда има породично стабло Јовановића из села Језер. Последњи предак за кога знамо је Радоје Јовановић који се преселио са Косова у Топлицу негде почетком 20. века и имао је жену Которанку која се звала Марија.