Poreklo prezimena Selić

25. april 2021.

komentara: 0

Selići su prisutni u Rovcima. Ishode iz bratstva Vlahovića.

Do Gornjih Rovaca, na južnoj strani, prema Piperima, nalazi se po prostranstvu najveće Rovačko selo Vlahovići, tako nazvano po bratstvu Vlahovićima koji ga naseljavaju. Od četiri sina Vlaha Gojakova: Bogdana, Vuka, Vlada i Nikole iz druge polovine 15. v. razvilo se jako bratstvo, Vlahovići, kojih danas ima po čitavoj našoj zemlji, a u Vlahovićima oko 55 domaćinstava.
Bratstvo Vlahoviće sačinjavaju više ogranaka ili manjih bratstava, ali su se samo tri osamostalila, i to: Selići, Milajići i Nicovići, kao i jedno iseljeno, Bogavci. Manja bratstva, koja se samo međusobno tako zovu, jesu:
Vukanovići, Đurišići, Palevići, Matkovići i drugi ogranci. Tako npr, u Vukanoviće spada kuća serdara Mira Pavićeva, u Đurišiće kuća Milinka Vlahovića i druge.
Većina Vlahovića izvode svoje porijeklo od dva Vlahova sina, Bogdana (Bogete) i Nikole.

Selići su se odvojili od Vlahovića početkom 20. vijeka kao njihov najjači ogranak, slično Minićima kod Bulatovića i Tapuškovićima kod Bogićevaca. Žive na Trmanju ili su raseljeni po gradovima Kolašinu, Podgorici i Beogradu. Prezime su dobili po Seli, Vukotinoj udovici. Sela Vukotina imala je sina Mata, a Mato Luku. Sinovi Lukini su Petar, kapetan, poginuo na Ostroškim gredama 1877. g., i Puniša, plemenski kapetan. Sin Petra Lukina je Miloš, takođe plemenski kapetan, a od Puniše Lukina je Vuk (Vučić) koji je bio pukovnik. Njegov sin je Vukota. I Puniša Lukin bio je preseljen u Kolašin sa rođakom Zekom koji je imao sinove Blagotu i Sekula.

Dobro zapamćeni pasovi Vlahovića su i ovi: Stevan — Mijat – Bykosav – Perovan – Dmitar – Peko – Nico – Milutin – Mućo – Petar – Marko – Milutin – Staniša – Nikola — Vlaho. Ili: Momčilo – Jakša – Mićun – Ilija — Risto – Stanoje – Bećo – Živko – Toško – Čevo – Radonja – Janko – Milenko – Vuko – Vlaho.

IZVOR: Stevan Popović, Rovca i Rovčani u istoriji i tradiciji, ITP Kolo, Nikšić, 1997, str. 237 i 238.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.