Херцеговина као матица крајишких родова (Хаплогрупа E-V13)

6. априла 2021.

коментара: 1

Хаплогрупа E-V13 се налази углавном на другом месту по заступљености код Срба (16-17%). Веома је раширена на југу Србије и у Црној Гори. У Крајини се креће испод српског просека. Присутна је значајније у Северној Далмацији (околина Книна) и на Змијању у Босанској Крајини.

Када су у питању подгране које се срећу на простору Херцеговине и у Крајини, треба издвојити E-V13>Z1057>Y37092 и E-V13>Z1057>A118844.

Обе ове подгране обрађене су у тексту “Генетичка веза Крајине и Црне Горе” (https://www.poreklo.rs/2021/03/27/geneticke-veze-krajine-i-crne-gore/), будући да прву можемо повезати са племеном Васојевића, а другу са Матаругама. Међутим, своје генетичке рођаке припадници ових подграна имају и на простору Источне Херцеговине. То посебно важи за Матаруге E-A18844, којих има прилично у овој области.

Матаруге су “радни наслов” за ову подграну E-V13. Име рода заснива се на предању, као и географском распореду тестираних родова. Реч је иначе о изумрлом предсловенском племену са простора Старе Херцеговине.

Карта 1: Област коју су насељавале Матаруге у касном средњем веку

 

Тестирани родови E-A18844 из Херцеговине:

– Бјелица, Јовањдан, Билећа

– Братић, Томиндан, Влашка/Билећа

– Пејановић, Петковдан, Мостар

– Вујовић, Никољдан, Прераца/Билећа

 

Тестирани родови E-A18844 из Крајине:

– Радић, Томиндан, Губин/Ливно

– Ђаковић, Ђурђевдан, Могорић/Госпић

– Вукић, Јовањдан, Сански Мост

– Војиновић, Јовањдан, Приједор

 

Група родова E-Y37092 веома је раширена на простору Крајине. Присутна у великој мери код породица које славе Часне Вериге и Петровдан. Главнина, судећи по генетичким резултатима, води порекло из Горњег Полимља и Горње Мораче.

Нешто даљих генетичких рођака, припадници ове подгране имају на простору Источне Херцеговине. Наиме, овом кластеру E-V13 припада група сродних породица из околине Требиња, са славом Ђурђевдан (необјављено истраживање). Важно је напоменути да истој подграни припада и племе Шаранаца у Старој Херцеговини.

 

Извор: Српски ДНК пројекат

Аутор: Небојша Новаковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Vidić

    Izumrla predslavenska plemena Mataguži,Bukumiri,Mataruge,Macure i Kriči itd nisu izumrli niti su predslavenska plemena. Prije dolaska Slavena na prostoru CG su živjeli Iliri,Tračani i Kelti a to kako se vidi u genetici Macure i Kriči sigurno nisu. Genetska istraživanja ukazuju da se radi o starijem sloju Vlaha koje su protjerali i dijelom pobili Vlasi Aromani koji su pobjegli pred Jurucima i drugim turkijskim stočarskim plemenima s Jugoistoka Balkana te naselili CG i Hercegovinu. Kako vidimo ta stara vlaška plemena su se naselila u Liku,Dalmaciju i Bosnu. Da je malo profesionalizma i intelektualnog poštenja, S- DNK bi pisao istinitu povjest naših prostora. Projekt polako gubi početni zamah jer su se vođe prepale istine koju moraju prezentirati nacionalistima,mitomanima i hoštoplerima a koja je suprotna od onog što primitivci galamom nameću i propovjedaju.