Poreklo prezimena, selo Glažnja (Lipkovo)

16. mart 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Glažnja, opština Lipkovo, Severna Makedonija. Prema knjizi Dr Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“, izdanje Beograd 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Jedan deo sela. nalazi se u dolini Lipkovske Reke, na mestu gde se Kumanovska Reka sastaje sa Vodeničkom. Manji deo naselja leži na planini Crnoj Gori u visini oko 1200 m; leži u dolinici jednog bezimenog potoka.

Voda za piće dobija se iz rečica, česama i nekoliko bunara.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi su: Lavište, Ledina, Samokov, Reka, Rajna, Ravša.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa i kuće su podeljene u četiri mahale. Najveća je Čapska Mahala (25 domova), zatim Presnica (16), Mezin (15) i Bočan (9).

Prošlost i starine.

Glažnja se kao selište pominje 1355 g. Tada je ono bilo potvrđeno kao prilog sv. Bogorodici u Arhiljevici. Dvadeset i šest godina iza prvog pomena (1381 g.) naselje je bez navoda da je selište, bilo priloženo Hilandaru.

Ima znakova da je ovde postojalo naselje i u prvoj polovini turske vladavine. Tako, na primer, u selu su očuvani starinački rodovi. Njihov broj ranije je bio mnogo veći, samo se sa dolaskom muslimana poreklom iz Arbanije pravoslavno južnoslovensko stanovništo potpuno iz Glažnje iselilo. Danas se zna za iseljene Glažnjeve i Baba-Davkine, koji žive u Kumanovu. Oba pomenuta roda iselili se krajem 18 veka. Iseljenih pravoslavnih rodova iz Glažnje, po uveravanju okolnih stanovnika, ima i u drugim oblastima.

U Belanovcu slušao sam kazivanje i za staru pravoslavnu crkvu koja je ranije postojala u Glažnji. Ona se nalazila u mahali sada poislamljenog roda Presnica. Tragovi od hrama danas se ne poznaju.

Povećavanje sela bilo je dvojako: priraštajem i doseljavanjem. Dvojako je i poreklo stanovništva jer su jedni starinci, a drugi se doselili. Po veri su svi muslimani.

Poreklo stanovništva.

Rodovi starinačkog stanovništva su:

-Presnica (16 k), poislamljeni. Na islam prešli pri prvom nadiranju doseljenih muslimana iz Arbanije, krajem 18 veka. Žive u posebnoj mahali, ali radi boljeg izjednačenja sa ostalim muslimanima oni se pred strancima izdaju da su od fisa. Krasnić. Govore arbanapgki.

-Mezin (15 k), takođe poislamljeni. Na islam prešli kada i stanovnici roda Presnica. I oni se izdaju da su od fisa Krasnić. U selu imaju posebnu mahalu. Govore arbanaški.

Rodovi doseljenog stanovništva su:

-Čap (19 k), od bratstva Buz Majla (Velike Usne). Ovde se doselili dosta davno iz oblasti Ljume u Severnoj Arbaniji.

-Dan (6 k), od bratstva Buz Majla. Došli iza roda Čap sa kojima su imali zajedničku starinu. Priča se da su oni ovde došli po pozivu prvih.

-Bočan (9 k), od fisa Beriš. Doselili se iz Severne Arbanje.

IZVOR: Prema knjizi Dr Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“, izdanje Beograd 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.