Poreklo prezimena, selo Bać (Rožaje)

14. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bać, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo se prostire na blagim stranama i zaravnima iznad Ibra, ali njegov atar dopire do planine Bjelega i Sjenovo; deli se na Donji i Gornji ili Mali Bać.

Vode.

Kroz selo teče Baćka Rijeka. Sem reke va pojilo i piće služe izvori: Rutove Česme, Melovača, Todina Česma, Zmijina Česma, Kačaporska Česma.

Zemlje i šume.

Pojedini krajevi u selu su: Dublje, Đole, Suvo Brdo, Jovanova Livada, Velika Livada, Selim, Vrelo, Bogdanove Livade (oko 200 kosa), Smakino Brdo, Ali–Vukina Gropa, Hodžin Do, Baćke Pećine, Čutura (livade), Priftova Livada, Popova Livada, Borovar, Vrtače (utrina).

Istorijat i starine u selu.

Bać je staro selo. Na mestu Dublju je staro srpsko groblje i kraj njega crkvina. U Borovarskoj Pećini (Borovar) po narodnom pričanju živelo je 30 kaluđera i popova. Njih su udavili Turci kad su razrušili manastir Studenicu u Metohiji. Popovi od toga vremena kunu Bać: „Preskok Bać ubio bog i Dragu i Crnču i Baćku Planinu i Studenicu i pola Kaličana i Besnik do Krša“. Od tada, kako kažu praznoverni, usevi u Baću napreduju do Petrovdana. Muslimani iz Baća nosili su poklone manastiru Crnoj Rijeci. Ova tradicija upućuje na to da je Bać bio metoh Studenice i da su ovde u pećini živeli kaluđeri toga manastira.

Po šumama u okolini Baća sretaju se „duvarišta“ od „grčkih“ kuća. Jedan od ovih „Grka“, priča narod, bio je tako bogat da je govorio svakog jutra: „Šta ću od mala (imućstva)“. Odgovoreno mu je iz Borovara (Borovarske Pećine): „Čekaj do sutra“. Kuća mu je sutradan potopljena u jezero (tamo je danas jezerce).

Poreklo stanovništva.

Topografski nazivi i drugi ostaci jasno govore da je ovde živelo staro srpsko stanovnišva koje je iseljeno. Umesto njega su došli preci današnjeg stanovnšitva koji govore srpski a po veri su mustšmani.

U Baću sada žive četiri bratstva: Kurbardovići, Murići, Košute i Balote.

-Kurbardovići (12 k.), predak došao iz Vusanja kod Gusinja pre 250 godina. Adža Kurbardović iz Baća broji pojaseve od doseljenja: Adža (44 g.), Jusuf, Ferat, Zuko, Ramo, Suljo, Kurtan i Bardo. Kažu da se Bardo doselio iz mahale Đonbalića. Najpre su se naselili na Ovnu između Jablanice i Baća, a odatle prešli na zemlju neke Paučipnke, koju su kupili pre 170 godina. Imaju rođake u Crnči (4 kuće).

-Murići (25 kuća), po plemenu su Klimente. Kažu da su se ovde doselili pre 7 pojaseva iz Murine blizu Plava, a tamo iz Murinja (okolina Skadra). Njihovi rođaci su Topuzovići u Plavu. Došao je Hasan Topuz koji je imao pet sinova; od ovih su Murići u Baću, Besniku, Grahovu, Jablanici i Klancu. Imaju rođake u Uglu na Pešteru; Nokići, i Ćatovići u Novom Pazaru. Murići iz drugih sela kažu da im oni nisu bliski rođaci; da su došli kasnije i pribili se uz ranije doseljene Muriće.

-Košute (Šajići) (4 k.), rod su im Košute u Malin Dubravi.

-Kujovići (Balote) (4 k.), doseljeni iz Balotića; naselio ih njihov rođak Alin Adžijić na kupljenom imanju.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.