Poreklo prezimena, selo Koljeno (Rožaje)

29. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Koljeno, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo je na prisojnoj strani bila koje se u obliku kolena – po čemu je selo dobilo ime – spušta između Zakamenjske Rijeke i Bogajskog Potoka u Županicu. Naselje je u lepom kraju koji ima izgled pravog alpskog pejzaža.

Zemlje i šume.

Livade pored potoka i na stranama uokvirene su četinarskim šumama. Njive zasejane ječmom i krompirom ograničene su na prostor oko kuća.

Krajevi sela nose nazive: Zakamenje, Županica, Begluci, Dazdarače, Dželat, Završje, Laništa (livade), Vukajlovo Brdo, Zlatni Krš, Garevine, Šinde, Ljuti Palj, Dobro Buče, Bisernice (livade i šuma).

Vode.

Naselje obiluje u vodi. Glavni izvori su: Bandžovača Česma, Studenac pod Zlatnim Kršem i Ali—Ibrina Česma.

Starine u selu.

Ostaci starijeg srpskog stanovništva jesu staro groblje i crkvina na bregu Završe. Po livadama u Završu vide se temelji starih kuća. Još dva groblja nalaze se u Liješću na Puhavom Brdu. Treće, „latinsko groblje“, u Koljenu više puta, ostatak je stanovništva koje je tu privremeno živelo.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva doseljeni su u toku poslednja dva veka. Najre su došli:

-Dedejići (7 k.). Njihov predak je doseljen iz Kuča pre sedam pojaseva i nastanio se u Zakamsnju (deo Koljena).

-Mujovići (6 k.) i:

-Husovići (6 k.) takođe su poreklom iz Kuča. Njihovi rođaci su u Lučicama (okolina Rožaja) i u Metehu (Plav).

-Vranići (5 k.) rodom su iz Koplika kod Skadra. Njihov je predak došao najpre u Rugovu, a otuda u Koljeno. I Vranići govore srpski kao i Kuči.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1 960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.