Порекло презимена, село Кољено (Рожаје)

29. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Кољено, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село је на присојној страни била које се у облику колена – по чему је село добило име – спушта између Закамењске Ријеке и Богајског Потока у Жупаницу. Насеље је у лепом крају који има изглед правог алпског пејзажа.

Земље и шуме.

Ливаде поред потока и на странама уоквирене су четинарским шумама. Њиве засејане јечмом и кромпиром ограничене су на простор око кућа.

Крајеви села носе називе: Закамење, Жупаница, Беглуци, Даздараче, Џелат, Завршје, Ланишта (ливаде), Вукајлово Брдо, Златни Крш, Гаревине, Шинде, Љути Паљ, Добро Буче, Бисернице (ливаде и шума).

Воде.

Насеље обилује у води. Главни извори су: Банџовача Чесма, Студенац под Златним Кршем и Али—Ибрина Чесма.

Старине у селу.

Остаци старијег српског становништва јесу старо гробље и црквина на брегу Заврше. По ливадама у Завршу виде се темељи старих кућа. Још два гробља налазе се у Лијешћу на Пухавом Брду. Треће, „латинско гробље“, у Кољену више пута, остатак је становништва које је ту привремено живело.

Порекло становништва.

Преци данашњег становништва досељени су у току последња два века. Најре су дошли:

-Дедејићи (7 к.). Њихов предак је досељен из Куча пре седам појасева и настанио се у Закамсњу (део Кољена).

-Мујовићи (6 к.) и:

-Хусовићи (6 к.) такође су пореклом из Куча. Њихови рођаци су у Лучицама (околина Рожаја) и у Метеху (Плав).

-Вранићи (5 к.) родом су из Коплика код Скадра. Њихов је предак дошао најпре у Ругову, а отуда у Кољено. И Вранићи говоре српски као и Кучи.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1 960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.