Poreklo prezimena, selo Pavlovci (Ruma)

22. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pavlovci, opština Ruma. Prema studiji Miloša Đ. Škarića “Dvanaest sela u Fruškoj gori”. Priredio saradnik portala Poreklo Milutin Mitrović.

Selo Pavlovci leži malo udaljenije od Fruške gore, u sredini između Rume i Vrdnika. Otkud Pavlovci nose to svoje ime ne zna se ništa pouzdano, ali u narodu ipak živi o tome priča, koja se prenosi s kolena na koleno. Veli se, da se u davno vreme iz Srbije uputila u ove krajeve masa ludi, da potraže sebi zgodno mesto za naseobinu. Zaustavivši se ovde stadoše starešine razgledati okolicu gde bi najzgodnije bilo da se udari temelj selu. Ali tom prilikom podeli se narod na dve strane. Jedni htedoše, da se udari temelj selu u dolu, a drugi na bregu. U toj prepirci izađe jedan od uglednijih starešina po imenu Pavle pred narod, saopšti im svoje razloge za breg, pa došavši na mesto, gde je danas selo, udari kolac u zemlju rekavši: „Tu neka bude selo! O odmah zatim prvi načini tu sebi kolebu, a za njim malo pomalo pridružiše se i svi ostali. Otud dakle ovome selu ime. Pavlovci. Da su ovo selo Srbi iz Srbije naselili sme se tvrditi s toga razloga, što je ovde većina porodica, koje su tu uspomenu tradicijom sve do danas verno sačuvale.

Prva škola pavlovačka bila je sagrađena preko puta od crkve, na mjestu, gde je sada kuća pod br. 17. Tek godine 1791. sagrađena je škola na mestu, gde se danas nahodi tako zvana „stara škola“. A to se jasno vidi iz inventara, koji se čuva u arhivu parohijana. Ovu „staru školu“ podigla je tadašnja srp. prav. crkvena opština iz svojih sredstava, ustupivši joj i mesto na svome zemljištu odmah do crkve. Otuda je i mogla škola da dođe u isti inventar sa crkvom. Škola je pretvorena u komunalnu 1876. god.
Današnja (nova) škola sagrađena je 1895. Crkva je sagrađena 1785. godine.

Pavlovačke njive i oranice sve su na ravnici, osim vinograda, koji su na bregu Jovincu, koji leži severno od samoga sela.
Njive: Selište, Od Rivička puta, Gorni Do, Donji Do, Kurdin veliki, Kurdin mali, Krčevine, Od Jazačka puta, Nad Voćima, Kaluđerica, Za Grobljem, Devuš. Istočni deo sela u kome su sami voćnjaci, zove se Voća.

Potoci: Krivajski i Belavski, koji se sliva u Krivajski, a na ovome su dve vodenice: Zlatara i Novica.

Staro je groblje iza kuća Beljanskih.

Selo broji 96 srpskih domova sa 685 duša.

Beljanski – Nikoljdan (Bačvani)

Bogdanović – Nikoljdan (zovu ih i Hrvati, jer su naseljeni iz Hrvatske)

Bogičević – Srđevdan

Bojić – Nikoljdan

Božin – Vrači

Buljkeški – Nikoljdan

Ćenanović – Đurđic (iz Valjeva; koji je prvi došao zvao se Jakov i uvio Turčina Ćenana, i po njem se tako nazvali. Tamo, kažu, ima familije, no bit će da se zovu Jakovljevići)

Đaković – Mitrovdan

Golubović – Nikoljdan

Jakovljević – Nikoljdan

Jasenkić – Nikoljdan

Jerkić – Jovanjdan (doseljeni pre 12 godina iz Jaska)

Jovanović – Nikoljdan

Jovičić – Aranđelovdan

Kalić – Srđevdan

Kavgić – Sveti Vartolomej i Varnava (Bačvani, doseljeni pre 50 godina)

Maletić – Mratindan

Marković – Đurđevdan

Mihajlović – Nikoljdan

Milin – Stevanjdan

Milinković – Jovanjdan

Minjin – Nikoljdan

Mišković – Nikoljdan

Nikolić – Stevanjdan

Obradović – Lazarevdan

Orlović – Aranđelovdan

Pantelić – Jovanjdan

Pavlović – Nikoljdan

Petrović – Sveta Petka (Cigani)

Rakić – Aranđelovdan

Ranković – Petrovdan

Stefanović – Đurđevdan (iz Sombora)

Subotić – Stevanjdan

Timotić – Đurđic

Todorić – Đurđic

Vesić – Sveti Toma

Zarić – Jovanjdan

Živanović – Nikoljdan

IZVOR: Miloš Đ. Škarić “Dvanaest sela u Fruškoj gori” (Objavljeno u Zborniku za narodni život i običaje južnih Slavena, broj 24, JAZU, Zagreb, 1919, str. 259-260. Priredio saradnik portala Poreklo Milutin Mitrović.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.