Словени са Монте Гаргана и хаплогрупа I2-PH908>FT14506

26. децембра 2020.

коментара: 34

ПИШЕ: Синиша Јерковић
Објављено: 26.12.2020.

У првој половини 10. вијека Византија, Сарацени, Лангобарди, Франци, Бугари боре се за превласт на Балкану и Апенинском полуострву. На историјску сцену у овом дијелу Европе по први пут ступају Мађари и Нормани. Српске кнежевине на источној обали Јадрана: Захумље, Травунија, Паганија и Дукља, које контролишу поморске путеве на својим обалама, налазе се често у процијепу између ових великих сила. Са њима склапају савезе и још чешће их раскидају,  не би ли очувале крхку независност. Веома често у овим савезима, кнежевине ратују једна против друге.

Управо у овом немирном периоду, у историјским изворима се јављају подаци о једној словенској сеоби на полуострво Гаргано у Апулији. Тачно вријеме насељавања није познато, али се на основу сачуваних података основано може претпоставити да се то десило у вријеме војних активности Михајла Вишевића, кнеза Захумљана, на овом дијелу апенинске обале. Наиме, Михајло је 926. године привремено освојио тврђаву Сипонт на јужном дијелу полуострва Гаргана, а већ 970. године имамо податак да је вођа Словена са Монте Гаргана под именом Sueripolo (Звериполо?) одбранио луку Сипонт од Сарацена. Много су исрцпнији подаци о овој словенској колонији из прве половине 11. вијека, везани за документе манастира св. Марије на острву Тремити недалеко од Гаргана. Из тих документа се може закључити да су Словени на Монте Гаргану успоставили одређену самоуправу под влашћу жупана, сличну словенској жупској организацији са друге стране Јадрана. Помињу се двије тврђаве насељене Словенима: Devia и Peschici. Девија (Devia) се као насеље није одржала до наших дана, а  Пескичи (Peschici) је и данас градић на јадранској обали, који је донекле сачувао словенски коријен свог имена (Пјешчићи?). Документи тремитског манастира чувају велики број личних имена ових словенских досељеника: Стане, Малеша, Већанего, Нежедраг,  Милстримир, Негочај, Витадраг, Стријадраг, Тахамир, Трепац, Дража, Радавит, Иванић, Полкањ, Белеш. Помињу се и имена двојица жупана (iupanus), Андрије и његовог насљедника Љубице, који су у првој половини 11. вијека из утврђења Девија управљали  овим подручјем и гарганским Словенима.

Подручје гарганских Словена у 10. и 11. вијеку

Један генетички резултат бацио је ново свјетло на ову давно заборављену словенску колонију у Апулији. Резултати Y-ДНК теста Италијана из мјеста Вико дел Гаргано (Vico del Gargano) показали су припадност хаплогрупи I2-PH908, тачније њеној млађој грани одређеној низом мутација FT14506>FT41224>BY191770. Све ове хаплогрупе и мутације које их одређују, карактеристичне су за српско становништво са друге стране Јадрана. Најближу генетичку везу Италијан показује са тестираним Србином из јабланичког округа у јужној Србији. Поред горе набројаних мутација, овај Србин са Италијаном дијели и двије додатне мутације: FT271768 и FT272152, a период живљења њихов заједничког претка може се датирати у рани средњи вијек. И све узводне гране показују велику разноврсност и директне генетичке везе Италијана са тестираним српским појединцима из Крајине, Херцеговине, Старог Влаха. Основано можемо претпоставити да је тестирани Италијан по линији мушких предака потомак Словена са Монте Гаргана из 10. и 11. вијека.

Већина истраживача сматра да су у поменутој словенској сеоби на Монте Гаргано учествовали Срби Захумљани или Срби Неретљани, што због географске близине, што због поморских активности једних и других. Хаплогрупа FT14506 je прилично честа и разноврсна на подручју некадашњег Захумља. Неки веома стари захумски српски родови носе ову хаплогрупу. Истовремено, ова грана показује директне генетичке везе са подручјем око ријеке Висле, јер јој припадају и неки профилисани пољски и русински родови. Ове генетичке везе су посебно интересантне уколико имамо у виду податак који је оставио Константин Порфирогенит у свом дјелу De аdministrando imperio о поријеклу Михајла Вишевића, кнеза Захумљана, а  за ког је навео да потиче „од некрштених који су становали на реци Висли и који су се звали Литцики“. Наведени подаци отварају питање да ли су управо Срби Захумљани преко хаплогрупе I2-PH908>FT14506>FT41224>BY191770 оставили свој генетички траг на Монте Гаргану?

Пескичи у Апулији, један од центара Словена са Монте Гаргана

Полуострво Гаргано су Нормани освојили 1054. године. Завладали су и малом словенском жупом на сјеверу полуострва. Умјесто словенских жупана из прве половине 11. вијека, већ од 1054. године као senior подручја на ком су живјели Словени јавља се нормански гроф Роберт. Сачувани извори указују да односи Нормана и Словена на Монтегаргану нису били непријатељски, а неки од Словена учествују у норманским војним подухватима на југу Италије. Занимљиво је да међу гарганским Словенима почетком 11. вијека налазимо присутно и лично име Дробања (Sariano filio Drobagna), што је посебно интересантно ако имамо у виду да херцеговачки род Дробњака преко хаплогрупе I1-P109>FGC22048 показује директне везе са норманском популацијом. Да ли се и назив Дробњак могао наћи међу Норманима посредством ове ране норманско-словенске симбиозе на Монте Гаргану?

Словенска колонија на полуострву Гаргану је већ до 12. вијека изгубила свој језички идентитет. Остали су сачувани покоји топоним, покоја словенска ријеч у локалним говорима и лична имена записана у манастирским архивама. Захваљујући генетичким резултатима данас се поново откривају те давно заборављене везе и то је оно што генетичку генеалогију чини тако интересантном и инспиративном.

Литература:

Nikolić Jakus Zrinka, Slavs but not Slaves: Slavic Migrations to Southern Italy in the Early and High Middle Ages, Travels and Mobilities in the Middle Ages. From the Atlantic to the Black Sea, O’Doherty Marianne ; Schmieder, Felicitas (ur.).Brepols Publishers, 2015. str. 267-290
Живковић, Тибор (2006). Портрети српских владара (IX-XII век). Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.
Ферјанчић, Божидар (1959). „Константин VII Порфирогенит”. Византијски извори за историју народа Југославије. 2. Београд: Византолошки институт. стр. 1—98
I2a Y-Haplogroup FTDNA Project, https://www.familytreedna.com/groups/i-2a-hap-group/about/background   Приступљено 26.12.2020.
Српски ДНК пројекат https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/  Приступљено 26.12.2020.
Фотографија преузета са сајта: https://marinas.com/

Коментари (34)

Одговорите

34 коментара

 1. TR1ba1

  Od Bastarna koji nikada nisu naselili Grčku preko izmišljenih Nabskih Srba do Slovena sa Monte Gargana, još jedna bajka od istog autora po naučnoj metodologiji “što je babi milo to joj se i snilo”. Kao neke od prethodnih bajki i ova je nastala na osnovu jednog rezultata testiranog koji ne zna svoje poreklo s obzirom da mu je predak po rođenju ostavljen na pragu crkve a kasnije i usvojen.
  S obzirom na ovo neverovatno otkiće iz teksta predlažem da se ceo tekst prevede na italijanski i pošalje testiranom, verujem da kada bude pročitao dobiće neverovatnu želju da donira veću svotu novca i omogući nastavak ovakvih naučnoistraživaćkih radova baziranih na nepobitnim činjenicama i argumentima.

  • Синиша Јерковић

   Хвала на коментару, иако би коректно било да је потписан.

   Тачно је да тестирани има неко далеко предање да му је предак, који је живио прије три стотине година усвојен, али то је потпуно ирелевантно за горе постављену тезу. Теза се не заснива на презимену тестираног (које уосталом није ни наведено) већ на мјесту његовог поријекла.

   Хвала вам такође што пратите мој опус, мотивисаће ме за даље писање.

  • Časlav Sašo Ignjatović

   Bastarni, Toharci i mnogi drugi su itekako došli i sa SLOVANIMA, GERMANIMA, Hungarima i to po celoj evropi.

 2. Србо Рашић

  Хвала вам на вашем добро истраженом и информативном чланку који показује још једну словенску везу са Италијом, осим моје.
  Верујем да је мој каснијег датума, али свеједно занимљив.

 3. Anna

  Sinisa, odusevili ste me clankom – bazirano na iscrpnom istrazivanju. Bas sam nedugo naisla na slicne podatke na engleskom, iz nekih talijanskih izvora, upravo za taj prostor. Meni je ta tema o genetskoj povezanosti Slavena i Talijana sa druge strane Jadrana jako interesantna – prije par godina naisla sam na neke studije koje su pokazivale genetsku povezanost juga Italije sa Balkanom, po Y-kromosomu. Zna se za egzodus Albanaca (pravoslavaca i katolika) na jug Italije poslije pada Albanije od Turaka, ali medju njima je bilo i Srba, sigurna sam da vi i to znate. Medjutim, meni je bilo fantasticno pronaci latinske tekstove koji su to potvrdjivali. Moj talijanski zet vuce porijeko sa juga Italije i ima mali segment sto se podudara sa mojim stricem koji je sa Kosova (radi se o autosomalnoj DNK) – bas interesantno. U selu odakle je njegova baka bila je pravoslavna crkva sve do prije 100 godina, kad su je pretvorili u katolicku. Za nevjernog Tomu iz prvog komentara imam link talijanskog sajta na kojem se spominje upravo ovo sto ste napisali – link je turisticki, ali mozda mu je dobra pocetna tocka da provjeri cinjenice sto ste iznijeli ovdje prije nego tako osporava (https://www.italyheritage.com/regions/puglia/foggia/peschici.htm). Vama sve najbolje i puno uspjeha u buducim radovima.

  • Србо Рашић

   Hvala vam puno Anna za koristan link.

   Što se tiče prvog komentatora, ne bih previše obraćao pažnju na komentar jer da postoji jasna veza između Slovena (Srba) i Italije, jasno pokazuju moji rezultati koji potvrđuju udaljenog rođaka koji se nastanio u Abruci (L”aquila, Abruzza).
   Članica ove familije je kontaktirala me raspitujući se o mogućim korenima na Balkanu, tako da postoji interes za one koji žele da postavljaju pitanja i saznaju više.

   Svako dobro!

 4. Marko

  Jedan moj dodatak članku ću ostavit, jer je moja baba porijeklom iz tih krajeva. I hvala Siniši na istraživanju i članku.

  1. Moje Zapažanje za Izvor Konstantina 7 Porfigenit, to je bio Jermen iz Makedonske dinastije. On nije dobra putanja, sem ako hoćeš da pratiš pitanje Istre gdje je zapisao da su svi Romani, pritom ja čuvam taj jezik u riječniku koji je objavljen u malom tiražu, tako da taj romanski jezik koji pominje Konstantin je zapravo germanski sa latinskim akcentom, nije jednak današnjem Italijanskom, ali jeste nekim dijalektima i grupacijama sjevera i centralnog dijela italije. U suštinu nema veze sa Istro-rumunjskim koji se naziva i Morlački jezik i dolazi nakon 13 vijeka na Istru koja je dio Italije, po spisima lokalnih kaluđera toga doba.

  Ova teritorija navedena u članku, kao i mnoge druge teritorije, to su kolonije Srba, iako se oni smatraju Ostrogotima, sebe vezuju za staru Rašku i ne smatraju se Srbima jer kažu da se Car Dušan samo zacario u Skoplju kod Serba i proglasio carem srba, grka i arbanasa, ali da je ostao Rus ili Raški Car… Tako da je po njiam Srbija jedna od država u Makedoniji kako drži i J.Cvijić kad opisuje Staru Srbiju. Iako pokazuju haplotipske podgrane R kao i I što vidimo kod Makedonskih slovena, oni drže da su Srbi zapravo Servalji koji su doseljeni iz Afrike ali su Turci uništili Rašku i napravili po-srbljenje..

  Uglavnom rod moje babe u Italiji nazivaju i Ćićevcima, po opankama. Tako su imali region u Laciju cijeli koji se nazivao Ćićarija i nastao je na zemlji od Lavora tj. rada gdje su prije njih živjeli cincari koji su ovima kolonistima bili podređeni po zakonu Papske države u adinistrativnom ustrojstvu što je sačuvano kao jedan od rijetkih podataka za te migracije. Na Istri je planina Ćićevac gdje takođe migriraju u tadašnju oblast Italije, te ćićevce ne treba miješat sa Ćićima koji su radili za njih kao stočari, ali ti Ćićevci su takođe isti kao ovi koje pominjete u tekst, regiji Lacio tj. Frosione okrugu, Molize regionu… Dok su ovi tkz. Ćići nazivani Moralci kasnije tokom italijanskog popisa i ne broje se u Slovensko govorno područje. Petar Petrović Njegoš je zapisao u Gorski Vijenac seobu braće dalmatinaca i hrabrih hrvata u papsku državu i današnju Italiju.

  E sad, možda sam preširoko podijelio predanje, koje sam stvarno imao priliku da identično čujem od drugih tih naših Srba u Italiji i Istri. Oni baš čuvaju identitet Raške prije asimilacije, čak su glavnu rijeku na Istri nazvali Raška rijeka, zaliv se zove Raški zaliv u najveće gradu Puli… Uglavnom Ćićevci u Italiji i Istri, najviše potiču iz oblasti Cetine i Velebita sa nekim paralelama razloga za migraciju kao i Bunjevci.

 5. Danilo

  Pre nego što napišete bilo kakav tekst što se tiče istorije neophodno je koristiti stručnu literaturu i autore koji su eksperti. Ove teze o poreklu stanovništva Apulije iz Travunije, Zahumlja itd.. nemaju mnogo veze sa istorijskim činjenicama to je više anahroni plod autora samog teksta. Nije tačna teza gospodine Jerkoviću da je Hercegovina rasadnik srpskog stanovništva, ona je takođe naseljena padom srpske Despotovine i ostalih srpskih srednjevekovnih oblasti. Pritom pojam Hercegovina se zaokružio za vreme turske vladavine, no o Hercegovini i njenim granicama io tome šta je ona prvobitno obuhvatala drugom prilikom nije reč sada o tome. O slovenskom naseljavanju Apeninskog poluostrava je pisao Ferdo Gestrin ,,Slovenske migraciju u Italiju kroz vekove” i Momčilo Spremić se osvrće kratko u svojoj knjizi ,,Despot Đurađ Branković i njegovo doba”, gde kaže kako je stanovništvo Luštice, Lješevića, Bogdašića, i Grblja migriralo u Apuliju preko Dubrovnika i Budve nakon uništenja manastira Sv. Mihajla na Prevlaci 1452.godine. Svako dobro, pozdrav.

  • Marko

   Danilo, stanovnici tog dijela Boke su bili granica Ostrogota i Vizantije u doba kada je predak Nemanjića živio u Dalmaciji, ako gledamo žitije Lazarevića gdje Kostantin Filozof govori o Belo Urošu tj. Naočitom Urošu kao nekom najstarijem pretku Nemanjića po Crkvenim Knjigama. Govori o Paganiji i posprdno navodi da je Car Licinije predak Nemanjića da bi pokazao da nisu Hrišćanskog Porijekla.

   Kako god bilo, Vizigote bi trebalo da pronađemo na Sardiniji jer su otavde vladali Afrikom, Ostrogote u Dalmaciji i Zahumlju tj. Hercegovini i zapadu Crne Gore. Gdje najveće svetinje jesu Gornji Ostrog u Nikšiću i Donji ostrog kod Budve tj. manastir podmaine kako se takođe i naziva, iako je pravilnije reći donji Ostrog.

   Nažalost iako smo isti narod mi ovdje i neki Beograđanin ili Zardanin, građanin Makarske ili Pljevalja. Moja baba je pokupila Italijansku kulturu i pogled na balkan, isti kao bivši ministar u Kraljevini Juguslaviji, gospodi Miloš Milojević, koji je iz Franački i Vatikanskih arhiva donio dokumente o migraciji Serva iz afrike, španije i drugih ostrogotskih zemalja u Makedoniju, ubijeđen da je on kao Srbin zapravo arapin ili ogranak berbera. Nažalost ove godine su SPC i druga udruženja u Srbiji opstruisali njegovu zbirku knjiga i proglasili pseudo-naukom te dokumente koje objavljuje njegovo udruženje danas, kao što ovdje vidite na linku potpisnika ima dosta sveštenika, http://www.seecult.org/vest/apel-protiv-novog-talasa-pseudoistorije-i-mitomanije

   Ja bih lično volio da vidim jeli tačan podatak da su Turci prećku patrijaršiju preimenovali u Srpsku koristeći svoj uticaj u CARIGRADSKOJ PATRIJARŠIJI, da bi nas ovdje asimilovali u neki drugi etnos.

   svako dobro, poz.

  • Srbo Rašić

   Danilo, хвала на препорученој литератури.

 6. Marko

  Da ne bude zabune ako neko pročita mene, treba imati na umu ipak da je Italija asimilovala i Grke i arape i dr. narode po republikanskom sistemu, tako da je mnogi danas tamo naši smatraju da su ipak porijeklom iz Neolita ili Kamenog doba ili barem najkasnije Antike Rimskog carstva…

  Imamo posebnu migraciju nas sa ovih prostora u doba Cara Dušana, kada je Car progonio latinsku jeres, što je bilo u doba Avinjonskog papstva, tj. pravi Papa koji je proglašavao Nemanjiće za vladare, je pošao u Avinjon gdje je prognan od Latinskog pape koji je htio sve da latinizuje, tada Car Dušan šalje sa Francuziam i dobrovoljce za oslobođenje Vatikana i progonjenje latinske jeresi i njihovih popova. Na kraju se vratio Papa iz Avinjona u Vatikan ali je ipak kasnije Frančka država latinizovana preko Crkve, kao i Rumunija kasnije, za malo Dalamacija i Crna Gora da postanu Latinizovane. Tako da i taj dušanov zakon treba shvatit u tome dobu, i prilikama ne nikako ponižavat i smatrat jereticima rimokatolike, ili ih držat ravnima unijatama grkokatolicima, jer oni priznaju pravoslavno krštenje i bili su naši saveznici.

 7. Marko

  Kod nas je sada zabranjeno svako djelo gospodina Miloša Milojevića, zbog pritiska nekih organizacija, pa se ista čuvaju u arhivima. Ali ista ta djela su dovela do ukidanja naziva Srbija kao okruga-banovine u Kraljevini Jugoslaviji od strane samih Kradjordjevića. Tek komunisti obnavljaju Srbiju i proglašavaju sva ova djela kao nacistička, ksenofobična… Što je etiketa koju i danas dobijaju, iako u njima autor zapravo ne iznosi takve misli, ili podatke, već originale dokumenata i njihova tumačenja, povezivanja…

  Zato smatram da je teško reći da se radi o Srbima u Monte Gargana. Iako ja sebe smatram Srbinom a pripadam ovom haplotipu, pa predpostavljam da je i moja baba pripadala. Iako sam ja Srbin zbog Crkve i činjenice da se istorija koju čine i moji preci naziva Srpskom istorijom, samim tim ne mogu reći da ja nisam Srbin danas u Crnoj Gori.

  • бранко

   Да ли има озбиљан научан рад како је дошло до покатоличавања србских породица у Западној херцеговини, у којем броју ,усред каквих околнности(познат случај гладне год у Далмацији).Писао је Јован Радонић у својој књизи али се слабо дотицао Херцеговине.Нешто више је писао Јефто Дедијер о породицама који су славили славу и за вријеме Марије Терезије покатоличени,па Јово Бајић о Далматима.Било би добро да ако уопште има озбиљне научне студије о таквој озбиљној теми да обијавите на овом сајту

   • Marko

    ŠTO SE MOŽE NAVEST KAO NAJVAŽNIJE ZA POKATOLIČENJE Pravoslavnih iz zapada HERCEGOVINE,

    1. ukidanje Pećke Patrijašije i nepostojanje bogoslovije, kadrova, rodoslova tj. knjiga živik što je suština crkve da pazi kad se ko rodio, oženio i preminuo da ne dođe do incesta, kao i da pazi na mentalno usporene osobe da ih ne iziju vuci kao ovce. Slažemo se da u 100 kvadrata hrama ne može stati cijeli grad od 100.000 stanovnika na službu, već hram ima drugu svrhu.
    2. pojavu harambaša koji vrše pokatoličenje, unijaćenje, ratuju među sobom sve dok se nije uspostavila regulativa kanonska za Pećku Patrijaršiju takva kakva je, kao i normalni sudovi bez specilanih statusa za morlake, hrišćanske izbjeglice iz egipta, turkske koji su često bili iz sekti nekih…

    Samim tim vidiš da su nas Pokatoličeni Srbi prozvali Ciganima onda kad su zavladali DALMACIJOM, čuli su da se Hercegovad diči HARAMBAŠTVOM, iako u evidencije knjiga i arhiva to nije tačno za naše ljude da ih vode harambaše umejsto četobaša, vojvoda, kneževa… Dok smo mi kao i ostali ove Hrvate zvali Ciganima. Nigdje niko u ITALIJI OD Sicilije do Venecije nije srpske pravoslavne hramove iz doba Lazarevića pokušao da pokatoliči, niti te srpske kolonije od tada što žive u Italiji nije niko pokatoličio, niti progonio, još postoje u Trstu recimo kolonije Srba iz 13 vijeka, svi su pravoslavni, za razliku od Međugorja gdje je sekta preuzela grad, harambaša je ikona kao u Sinju, bukvalno su napravili grkokatoličku, jeres od koje se i Vatikan ograđuje, a to je da Bogorodica sa 3 Harambaše osobađa Sinj, iako je zapravo Kuga pobila tu vojsku Turaka nikako svjetlost Bogorodice kako navode stručnjaci Rvati, koji bogorodicu svode na izvor Kuge. A da ne pričamo o tome da Harambaša znači prokletnik od svih vjera, kao i vođa cigana, haramija, pa i manita žena u haremu i tako dalje da ne prepričavam dostupne podatke o Haram baši sa interneta ili ozbiljne literature, imaš ovdje recimo dobar članak vidim pominje se i Džordž Borov… https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%88%D0%B0

    Istorijski posmatrano, tokom Nemanjića postoje Rimokatoličke zajednice Srba koji nisu prešli na Pravoslavlje. Tako da nije nikad postojala apsolutna Pravoslavna zajednica u Hercegovini ili Dalmaciji, Raškoj… Mi smo unutar Pravoslavlja bili duboko podijeljeni tako da si mogao naić na razne Crkve nekih zajednica i kultova. Uglavnom naš najveći neprijatelj unutar Pravoslavlja je bila Justinianska škola teologije, Cara Justiniana koji je oženio prostitutku iz sekte jedne, pa je ratovao protiv Ostrogota i težio da uništi to što danas nalazimo kao haplotip I2a i I1a, kao i R haplotip, ako sam ja dobro ocijenio sa je to Ostrogot koji dolazi iz Ukraine ovdje. Justinian je prvi sekte uveo u Pravoslavlje, pa je uveo dozvolu braka brata i sestre rođenog, tj. incest je promovisao, iako oni vodi u smrt loze ili širenje raznih defekata u zajednici. Mi smo imali preko 7 papi svojih, prvi smo dokumentovano u Grčkoj doveli do zabrane incesta na saboru i dovođenja regulacija o zabrani braka unutar 4 koljena. Znači Hercegovac autohtoni, izvorno je dio Ostrogotske kraljevine i nije Vizantijac, već je u najvećem ratu protiv Vizantije koju na kraju okupira tokom Nemanjića, sem tog Carigrada ali to ih i nije interesovalo očigledno jer je to bio oslobodilački rat gledajući genetiku koju nalazimmo kod bugara, makedonije… Tako da mi istinski smo kulturno imali stolice u VATIKANU naše, dok u CARIGRADU NIJESMO IMALI, što logično dovodi do toga da postoje Srbi katolici dok nije zabranjeno zakonom u jugoslaviji da neki katolik sebe upiše kao srbine, to bi bio pobunjenik ili četnik gerilac jedino.

    To je važno da se podsjetimo, da nema Pravoslavnog apsolutizma u istoriji popisa bilo koje Pravoslavne zemlje. Ali ako pogledamo zvanični popis stanovnika Hercegovine KOJI STOJI NA SAJTU DRŽAVE SRBIJE, VIKIPEDIJI… ili zajedno sa Bosnom, kao i Hrvatske, u periodu prije drugog svjetskog rata i nakon drugog svjetskog rata. Možeš vidjet da je zvanični Beograd dokumentovao porast broja Srba u BiH za 105.000 stanovnika poslije rata, dok je broj Srba u Hrvatskoj pao za nekih 110.000 stanovnika, od čega je računa se 40.000 njih prešlo na Hrvatski etnos i rimokatoličku vjeru, dok je dio protjeran u BiH, a jedan dio stradao. Mitropolit Zagrebačko ljubljanski danas, smatra da je stradalo oko 150.000 Srba u jugoslaviji, ne navodi koliko tačno se pokatoličilo… To nije 1.700.000 žrtava u dva logora samo, osim ako se nije desilo da 1.700.000 ljudi neće da izađe na popis prije rata pa stradaju neoznačeni na popisu prije i poslije rata.

    Nego, paraleno tom popisu gdje su komunisti radili falsifikate o milionskim stradanjima koja nisu evidentirana u popisu stanovnika. Preko Osmanskih deftera vidimo da je mnogo više Pravoslavnih prešlo na Rimokatoličku vjeru u doba ukidanja Pećke patrijaršije kada smo svedeni na jednu sektu ravnu grkokatoličkim unijatima, koji su takođe bili nepriznati kanonski. Ja to povezujem istorijski kroz protjerivanje Mitropolita Dalmatinskog Simeona Končarevića od strane Mletačke republike, na zahtjev Cetinjskog Mitropolita Vasilija Petrovića. To je bila okolnost kada je protjeran Pećki Patrijarh i ukinuta autokefalija našoj Crkvi, tada Simeon Končarević štiti Srpske hramove u dalmaciji čak sa mačem čuva saborni hram od biskupa, pa pravi sabor u benkovcu koji priznaje venecijanski providur za vjere i manastire… On štiti njihovu kanonsku nezavisnost od rimokatoličkog biskupa u jako nezgodnom periodu kad Srbska crkva postoji kao sekta koju niko ne priznaje sem Pape. Tada je Vladika Petrović Vasilije pod Carigradskim Patrijarhom, htio da je uzme pod svoju jurezdikciju ostatak Zetske Mitropolije koji je bio slobodan od Osmanlija. Što je suprotno od naredbe Patrijarha Pećkog koji je tu Bokešku teritoriju, tada očuvanu Zetsku eparhiju sa sjedištem prenesenim na Luštici, dodijelio pod jurezdikciju Dalmatinskog Mitropolita. Ipak, Končarević je protjeran u Novorusiju u Kijev zbog pitanja Boke i tada dolazi do velikog pokatoličenja Srba u dalmaciji, što se seli ka hercegovini kasnije.

    Iako da se razumije, bokelji su zabranili Cetinjskoj mitropoliji da šalje sveštenike Carigradske škole u boku i ratovali su sa mlecima i sa crnogorskim turcima uporedo, jer su koristili uticaj Španske krune sa kojom su oslobodili dalmaciju i tako postali dio Svete Lige protiv Osmalnija… Zato se i danas Šapanski kralj naziva u tituli i kraljem dalmacije, evo izvor za to, https://povijest.hr/nadanasnjidan/spanjolski-kralj-filip-vi-jos-uvijek-u-punoj-tituli-nosi-naslov-kralja-hrvatske-i-dalmacije-1968/

    Čak Bokelji kasnije osnivaju svoju Mitorpoliju pod kojom drže i duborvnik do stvaranja Jugoslavije, bave se tom temom reosnivanja kapetanskih zborova, koji bi preuzeli naselja koja vode harambaše. Harambaše su dio UNESKO hrvatske kulturne baštine za razliku od nas Srba koji nemaju zvanične dokumente da Harambaše postoje kod nas, samo imamo epiku koja je suprotna od realne dokumentacije. Recimo Bajo Pivljanin je Hercegovac i harambaša, ali zapravo se on zove Dragojlo Nikolić i vojni kapetan je mletačke republike po svim sačuvanim dokumentima, što znači da su Arbanasi i Morlaci kao Harambaše Unijate ili Grkokatolici vršili pokatoličenje cijelo vrijeme. To je bio cilj Mladena Bana, da osnivanjem četničkog pokreta obnovi ulogu vojnog kapetana koji bi u gerilskom ratu povratio teritorije koje kontrolišu arbanasi harambaše rimokatolici ako sam ja dobro shvatio podatke, oni sa kaluđerima srbe pokatoličavali jer su praktično kontrolisali većinu gradova iako su etnički manjina.

    ENGLESKI putopisac, Džordž Borov koji se bavio prodajom biblije i obilaženjem Evrope 1830 godine, bilježi da su Harabaše rimokatolički romi koji vode bande CIGANA bukvalno kaže čovjek, napominje da dolaze iz oblasti primorske hrvatske koju kontrolišu ITalija i Španija, bave se hanibalizmom, pljačkanjem i raznim zločinima u Ugarski dio današnje Bosne, Like, Srbije… ovo je knjiga ta njegova sa tim navodom pa se može onlajn vidjeti, https://books.google.com/books/about/The_Bible_in_Spain.html?id=m8AVAQAAMAAJ&printsec=frontcover&source=kp_read_button&redir_esc=y#v=onepage&q=332&f=false

   • бранко

    Наравно треба се дотаћи и процеса исламизације ,али је она од 14 вијека на нашим просторима и иисламизоване породице су примањем ислама мијењале и презимена па је теже научно утврдити.Зна се и да је у Ауструугарској Монархији ако си желио да напредујеш са војним чином било пожељно да си римокатолик.Све је то фрагменталнои недовољно истражено,ако с не варам,чак има списак србских поеродица за које се сматра да су покатоличене,али мислим да би требало озбиљан рад на ту темо.Унапријед захваљујјем ако има неко написан рад на ту болну тему

   • Srbo Rašić

    бранко – Нажалост, још увек нисам наишао на једну комплетну студију која би покривала ову тему потпуно.

    Хрвати су више времена посветили проучавању Херцеговине; посебно Николa Мандић, написавши неколико књига које су некада биле доступне за преузимање путем интернета:

    “Подријетло хрватских старосједилачких родова у Мостару”,
    “Подријетло хрватских старосједилачких родова у Коњицу и околини”,
    “Подријетло хрватских старосједилачких родова у Бротњу”,
    “Подријетло хрватских старосједилачких родова у Широком Бријегу и околини”,
    “Подријетло хрватских старосједилачких родова и
    „Подријетло хрватских старосједилачких родова у Чапљини и околини“.

    Аутор се не стиди проглашавати ове крајеве хрватским и свим локалним владарима, племство зa Хрватe, али када пажљивије прочитате презимена сазнајете да добар дeо потиче из Источне Херцеговине или Црне Горе, као што су например Мандићи, Зовкe, Пркашинe, а многи најранији записи су из 17-19. века када су напори на покрштавању мештана били најактивнији.

    Анте Пркашин не крије чињеницу да су његови корени из Пипера, али у типичном хрватском стилу тврди да су сви мештани били католици, па самим тим и Хрвати са сличним примерима од друге усташе који су били свесни својих шизматичких корена.

    За почетак бих топло препоручио радове Владимира Умељића који је о овој теми писао књигу “Балкански Гамбит Ватикана” (Catena Mundi, 2018) кao увод у то зашто је током последњих 200 година радикално порастао број Хрватa наштрб Срба? – користећи се пре свега немачким и аустријским изворима…

   • King

    Priča o (ozbiljnijem) prelasku pravoslavaca na katoličanstvo je priča za djecu koji još nisu pošli u osnovnu školu.Takva je i priča o Herceg Stjepanu kao hercegu od sv Save. Granica raskola iz 1054 godine je utvrđena po zapadnim granicama Ohridske arheoskopije iz 1020.g. (Upiši na googe i vidi). Te granice su poštovale Raške vlasti.Po osvajanju Duklje i Huma Stefanov stariji sin Vukan je katolik ( kod pape olajava Bosanskog bana Kulina kao heretika). Rastko-Sava Nemanjić je pokušavao proširiti pravoslavlje na zapad ali nije imao uspjeha. Pravoslavlje su u osnovi proširili Vlasi -Aromani po dolasku Turaka i to po Crnoj gori,Bosni i Hrvatskoj dok su Rašani pravoslavlje proširili u Mačvu i Vojvodinu. Herceg Stjepan je Herceg od sv.SABBA katoličkog sveca. Rastko-Sava Nemanjić je proglašen svecem 1775.g trista godina poslije smrti Stjepana Vukčića
    Kosače. Jerković traži Srbe po Italiji umjesto da se pozabavi s 10 % današnjih Srba I2a din N koji se većinom u S DNK-projektu vode pod I2> I-Y3120.

 8. Marko

  Za mene nema ni nove godine, ja vijesti vazda na portalu redovno svaki dan ispratim odmah ujutro uz kafu.

  Obećavam da ću kao naučnik objavit neđe nešto lijepo spremljeno, tako da se može odguslat ciklus cijeli. Ja sam protivnik objave o I2a haplotipu kao Ilirskom jer se radi o podvali Šarića i ekipe u Crkvi, koji slave Justiniana Svetog Cara Rima, ali zaboravljaju naše svete vladare odavde, iz toga perioda, koji su kanonizovani od stranaca. Kao kukavičija jaja se ponšaju da bi se uklopili u nekke postavke Grka. Potpuno je sumanuto reći da se seoba slovena nije desila, kao i ugrofinaca, ili ostrogota, vandala, gepida, tkz. vikinga. Čak imamo kamene spomenike vikinzima u Švedskoj koji su podignuti od članova porodice nekom preminulo Vikingu koji je otišao u naše zemlje da trguje.

  Ja se nažalost konkretno bavim popisima grobnih mjesta nekih ratnika, koja se pamte u mom regionu a nemaju obilježja, radi se o starom vijeku, kao i tumulia koja mi otkopavaju da bi pravili kreč, tako da smo dosta skeleta tih izgubili. Iako imamo očuvanih preko 50 tumula koja ja čuvam i štapom ako treba od pojedinih strvinara

  Svako dobro autoru i vama Branko, srećna nova godina. Marko

  • бранко

   Не тврдим да се није уопште писало о тој теми нешто се чак дотакао Цвијић ,Никодим Милаш.Рецимо ако се србин правосланве вијеоисповијести оженио римокатолкињом хрватицом у католичкој цркви на територији рецимо Мостара дијеца су аутоматски хрвати иако су можда сачували презиме.Неко тврди и да су католикче породице до 2о вијека до Загребачког концила у Западној херцеговини имали славу .а зна се даје слава само соптвена србима.Треба што хитбније проучити изворе,јер сам примјетио да цвијета издаваштво на подручији Западне херцеговине ,то су наравно фалсификати.Требало би ангажовати историчаре ,етнологе ,атропологе да се испита ова тема и објави озбиљна научна студија.Додао би да су и Комарице из Црне горе.Бискуп Комарица сматра дасу његови већ 5оо год на подручију бАЊА ЛУКЕ што је веома сумњиво.Нажалост се наши историчари баве питањима и темама које су ,,политички коректне

  • бранко

   https://montenegrina.net/prezimena/-Koд хрвата западне херцеговине ,,цвијета,,издавачка црквена дијелатност гдје се баве фалсификатима.Нажалост срби православни који су се вијенчали у римокатоличком храму рецимо у Мостару с хрватицом римокатолкињом дијеца су аутоматски хрвати.И.Наши историчари се баве неважним темама и политички коректним .Сада ће ићи процеС Црногорске нације ,он није нажалост завршен ,потом вјероватно и Војвођанске

   • Marko

    Dobri moj Branko, ja kao i teološki obrazovan čovjek ti moram reći da smo mi Pravoslavni samo zato što je Rusija Pravoslavna. Cijela Crna Gora je mogla postat rimokatolička da Sveti Petar Cetinjski nije izdao proglas da je proklet svako ko izda Rusiju, pa je i tamo pošao dodatno da se hirotoniše što pravi zabunu danas, jer su nas Carigradski popovi uništili, bili su jedan od piuna Osmanske imperije, čak su i oni nažalost na kraju svjedočili velikom pokolju Grka u Turskoj i protjerivanju samih Grka, tada nisu kao danas imali čistu vjeru, pa je bilo dosta rodoskrvljenja….

    Ja sam starinom dalmatinac iz nekog 10, 11 vijeka u CG dolazimo. Jeli naš Dalmatinski grv isti kao u vidinsko carstvo u današnjoj bugarskoj odakle je i supruga Cara Dušana bila, kao i u Danskoj monarhiji koji se i dalje čuva. Postoji i ta neka istorijsko-trgovačko genetska veza nas i tih carstava u to doba.

    Pa tvoj preci Branko moj su bili Rimokatolici, kao i moji u doba prvog Nemanjića. Englez je nekad bio član jedinstvene Crkve, iz koje postaju Rimokatolici pa Protestanti pa ovo i ono… Sumo sumarum, naša situacija, samo pogledaj Kirila Moskovskog Patrijarha, on se odvojio od CARIGRADA i nema više zajednice pravoslavlja brate moj od 2019 godine, mi Srbi plivamo između Rusa i Istambula, dok ne dođe do konačnog raskola ukoliko sledeći Patrijarh Carigrada ne povuče jeretičke poteze predhodnika koji je samovoljan i ne-saboran… Rusi i Rimokatolici priznaju jedni drugima krštenja, zajedno služe i teže Ikumenizmu o kojem je pisao Sveti Justin Popović… Kao i mi, ako ne pratiš situaciju, mi smo između Cargirada koji je postao pravi Papa jer je nesaboran vaseljenski po pitanju Ukraine i drugih pitanja, dok Vatikan je saboran od pitanja Stepinca gdje traži naše mišljenje, pa do drugih pitanja gdje ima najveći sabor u istoriji savremene Crkve…. Iako MI jedini imamo vladara našeg Svetog Simeona Mirotočivog Nemanjića, kao dva puta krštenog, danas se dva krštenja obavljaju isključivo ako je osoba mentalno slaba i tada se to drugo krštenje posmatra kao što bi bilo i civilno krštenje u igri neke djece, znači važi po Patrologiji i dječije krštenje iz igre, gdje neko dijete u igri glumi popa i krsti druga 15 puta, to dijete ako nije bilo kršteno, će imati pravo na opelo ne daj bože ako nije kršteno.

    Zato mi nije jasno da vjeruješ da Srbin samo zbog braka u Rimokatoličkoj Crkvi postaje hrvat, hahaha, to nije moguće ni za njega ni njegovu djecu osim ako djeca nisu siročad postala. Jer rodoslov ti je u crkvi, samo tako znaš gdje se udala sestra od tvoje čukun babe, pritom tvoja čukun baba je imala 9 sestara recimo. Jedino tvoje prezime i rodoslov u crkvi koji se vodi kroz krštenicu, bračni list… postoji zbirno uz ostale i tako jedino se poštuje prvo i osnovno pravilo Crkve, a to je nema incesta, držite evharistiju i ostale svete tajne koje to spriječavaju. Veliki bi jeretik bio taj rimokatolički pop, ako bi tako djecu prevodio bez da sami hram u njihovo patralno selo, pokatoliči. Ako bi neko pokatoličio tvoju parohiju, tada bi to bila druga stvar. I da znaš hronološki, to su kod nas u Crnu Goru su te krađe hramova, radili grkokatolici unijati, koje su kasnije biskupi prevodili na rimokatoličku vjeru jer su grkokatolici inače više klanjaju papi. Dok je bilo i situacija da pređu pod našu Crkvu, što sad recimo onaj Lekić hoće da vrati pod svoje u Bjelopavliće jer su u Bjelopavliće bili i grkokatolici koji su došli tu odnekud nakon Bijelog Pavla, po sačuvanim dokumentima kod nas u CG.

   • Marko

    Ma ne znam što da ti kažem za to, ja sam za Pravoslavni brak naravno, da nema grbavog nosa zbog braka u 3 koljena, jer je to zabranjeno, da nema vrljavih očiju, smetenosti i usporenosti. Ali to je već nešto đe mi niso nadležni nego paroh svaki nosi svoj krst i breme.

    Dali si proučavao teologiju sa posebnim granaa patrologije to me interesuje, jer bez toga teško da se baviš ovim pitanjima preko Cvijića i ostalih koji su rekli batalite se zvona i pojanja, uvatite se drugih knjiga. Jer osnovno obrazovanje izostavlja brojne sekte koje su postojale a one su bile bure baruta na Balkanu nakon odlska poslijednjih osmanskih vojnika. Takođe moraš da znaš jedu stvar, Grci su dijelom pravi potomci Noja po predanju Crkve, to je jedini ogranak kod poluostrva Atike, gdje oni dolaze van obećane zemlje koja po biliji obuhvata Tigar i eufrat sa jedne strane granice, rijeku Nil sa druge… Znači Crkva je ta koja je zapisala i sačuvala to predanje o Nojevim potomcima, pa samim tim i potomcima Adama i Eve koji su bili neolitski farmeri, jer je to njihov jedini preostali potomak. To je važno da bi ti razdvojio ulogu Crkve kod nas koji ne pripadamo tom rodu, i onih koji pripadaju. Mi kao narodi smo pomenuti samo jednom u knjizi postanja na prvoj strani te Mojsijeve prve knjige. Kad stvoritelj kaže da je Adam stvoren po našem i njegovom liku, ne samo po svom liku, što znači i drugi ljudi su postojali. Ako si pratio redovno predavanja Mitropolita Amfilohija upokojenog, to je pominjao kroz više različitih tumačenja patroloških tekstova.

    Znači niko ne smije nekoga tek tako pokatoličit u Mostaru, ti kao kršten u Pravoslavnoj Crkvi si uvijek slobodan da se pričestiš kod katolika, po njihovom zakonu, oni tvoje krštenje rihvataju kao validno. Niko ti etničko porijekoo ne određuje osim ako nije lud. Inače ako bi tako radilo, onda se dešava situacija da se gubi veza sa precima koju čuva tvoja Crkva, tako se spriječava potencijalni nestanak tvog potomstva kroz potencijalni incest u 4 koljena makar, ili njihova migracija zbog tih problema nepoznavanja svojih predaka i daljih rođaka… Jer samo pop zna gdje se udala sestra ili brat od tvoje čukun babe, ja ne zna gdje se udala sestra moje baba, kamoli što drugo, zato pop postoji da ispita to za tebe prije braka, da vodi evidenciju…

   • Marko

    pišem knjigu jednu, ali je neću ovdje pisat. hahaha, ali shvati nije tebe problem Crkva rimoaktolička, jer onaj koji živi u zoni blizu ekvatora, treba 6 puta više D vitamina nego mi ovdje, ako ode iz te zone, onda prvo dobije rahitis i slabe kosti, tačno se zna u koje koljeno dobija neplodnost, depresija klinička ili blaža je stanje koje doživljva neko ljudsko biće iz te zone ekvatora kad krene jesen ovdje. Crkva se tim pitanjem bav, da ne bi došao kraj svijeta da svi nestanemo u miješanju pod nekim Carevima koji su maniti. Kao što bih ja dobio rak kože u sahari zbog previše D vitamina, tako je njima ovdje obratno zbog nedostatka D vitamina, takođe rak može da se dobije i smatra se medicinski velikim uzročnikom…I tako dalje da te ne zamaram. Ali recimo plus tome crkva liječi loze od grijeha predaka tj. incesta, albinizma, grbavog nosa, vrljavih očiju, tako da se pazi higijena krvi ostali u zajednici, tako crkva spašava porodice kroz svete tajne posebno disciplinovane… Tako da neoj sebe ubacivat u Crkvene struje pokatoličenja ili prelaska hrvata na pravoslavlje, ili nekih muslimana, jer to nije nešto što ide kao politička tranzicija, ipak su većina apostola bili pravnici i doktori, nikako političari. Sodom i Gomor je u analogiji uništio sumpor, realno ih je uništiolo rodoskrvljenje ako čitaš analogije

   • Marko

    Vidjet ćeš da postoji velika šansa da mi kroz Ikumenu priđemo u jedinstvo crkve opet, obzirom na poteze Rusa koji su naši i obezpravljeni od Carigrada njihovim ponašanjem i pokvarenim jeresima. Ako bi mi Rim veliki vratili u Pravoslavlje, što jeste značenje riječi Ikumena, to je super, ali kako god bilo naša crkva je naš rodoslov tj. knjiga živih kao jedina koja postoji u hramu pored biblije

    A ovo što ti kažem za zonu ekvatora, to je naučna činjenica, dark skin health isuses samo potraži na internetu i vidjet ćeš da oni pate od kanade do crne gore zbog nedfostatka sunca samo. Isto kao haskija da povedeš u egipat da živi, ili mrkog medvjeda da povedeš tamo, pa neće opstat.

    Nijesmo mi ovdje preživjeli poslije 500 godina, zato što smo imali rodoslove, nijesmo ni njih imali jer su i to spalili turci. Ali kolonisti koje su doveli ovdje, su mahom nestali a ako nisu, pate od rahitisa, depresije od jeseni zbog čega je postojao posebni zakon o opraštanju zločina ubistva u porodici, rodbini, selu… u toku vjetra tramontana koji dolazi tokom jeseni. Taj poznati zakon je od španije do Grčke važio za zemlje svete lige koje su se suočile sa velikom migracijom kopta hrišćana u evropu.

    • Влашанин

     Словени из Захумља нису населили само полуострво Гаргано већ и Сипонт и околину Барија,скоро пола Апулије.Моја хаплогрупа I1Z63-51867-Ph220 иако у својој основи Германска дошла је са Словенима R1a на Балкан,у Захумље и Травунију.Хаплогрупа I1-Ph220је веома бројна у Захумљу Травунији,Требињска Површ,Имотски,такође налази ове хаплогрупе у Поповом пољу али иу Пољској Украјини,Македонији,Бугарској.Један тестирани Италијан из Беневента у Апулији такође са хаплогрупе I1Z63-Ph220подграна у Апулији као и у Поповом пољу и Пољској.Ово је јасна потврда да су Словени Захумљани пореклом из Пољске под вођством Михајла Вишевића отишли у Сипонт у Апулију и населили се широм приморја од Гаргана до Барија и Беневента.Само је веома битно питање:Шта је даље било са тим Словенима из Захумља у Апулији?У 11веку у Апулији су потпуну власт имали Нормани који су и Словенима у њиховим жупама у Апулији наметнули своју власт.Вероватно су их терали да буду део њихове војске и да ратују са Византијом за рачун Нормана.Сви они Словени који то нису хтели вратили су се преко Јадрана у јужну Далмацију,жупу Грбаљ и Конавле,Травунију.Они који су прихватили Норманске захтеве и војску,остали су као грађани Апулије.Занимљиво је и то даје у граду Беневенту и Путињану веома јак култ Св.Архиђакона Стефана,у Путињану се налази велика Црква Св.Стефана а такође црква Св.Стефана у Грбљу у Зети као иу Требињској Површи и Конавлима се су се вратили Словени из Апулије.Многобројни родови потомци тих Словена од Беневенту и Барија из Грбља и Требиња славе Св.Архиђакона Стефана а имају хапло групу Италијана из Беневента I1Z63-51867-Ph220,као и ја што славим Стевањдан.Дакле Словени Захумљани су отишли и населили Апулију и вратили се у јужну Далмацију,као што је аутор текста написао.

 9. Časlav Sašo Ignjatović

  Zanima me naprednije pretraživanje moje haplogrupe I2a1b3.
  Iako su moji roditelji sa obronaka Stare Planine na Srbsko Bugarskoj granici se I2a pojavljule po celoj evropi, odnsno “i” je samo u evropi. Po nekim starim TRGOVAČKIM putevima i pričama je Dubrovnik imao direktnu vezu sa Niš-om itd. Isto tako prvi RIMSKI PUT”via Apia” napravljen na italijanskoj strani i KASNIJE u drugem stoleću je napravljen drugi deo “via Ignatija” od Drača do Konstantinopola itd….

  • Горан

   Треба поменути и податак из текста о Норманској владавини у Апулији и Монте Гаргану у 11веку.Нормани су наметнули своју власт и Словенима у Сипонту и Гаргану,али су се временом и мешали са њима,делећи иста насеља.Посебно су уз Словене пришли Нормани АнглоСаксони који су насилу у Енглеској постали Нормански војници,који су остали без своје земље.Ови осиромашени и поробљени АнглоНормани вероватно су се врло брзо сјединили са Словенима Даби по Норманском освајању Беневента и Барија многи Словени заједно са Англо Норманима побегли у Далмацију,према Дубровнику и Конавлима,Дукљи.Ово потврђују и бројни ДНК резултати ,Германске хаплогрупе I1Z63,I1P109,I1Z58,R1aZ284 у јужној
   и источној Херцеговини и Боки Которској.Јасно је по овим хаплогрупама дасу са Словенима из Апулије у Травунију и Дукљу дошли и бројни Нормански дезертери ,,АнглоСаксонци и Скандинавци који нису хтели да иду у рат са Византијом.Радије су мирно живели са Словенима у околини Дубровника и Требиња,Котора.Одатле су се временом Словенизовани потомци селили на север и запад.

   • Влашанин

    Још је веома занимљив и овај податак у вези Нормана и Словена у Апулији:Хапло групу-подграну I1Z63-13946-51867-Ph220 имају и Швеђани,има је извесни Бодин из Западног Норланда.Хаплогрупа I1Z63-13946присутна је у Енглеској,али и у Беневенту у Италији.Такође ову хаплогрупу која се везује за Скандинавце има већи број родова из шире околине Требиња и Конавла,Дубровника,Поповог Поља.Тако можемо уз помоћ генетике видети да су Захумљани у 10веку населили Сипонт и Монте Гаргано,где су у 11веку дошли Нормани-Скандинавског порекла,и а том простору Западне Апулије долази до мешања Словена Захумљана из Монте Гаргана и Нормана.Ови Словено-Нормани заједно са Захумљанима у време Норманског напада на Епир,Драч одлазе преко Јадрана а Конавле и Травунију враћајући се међу своје нове сроднике Словене нежелећи да иду у рат у Византији.Тако верујем да је и извесни Словен именом Дробања,Дробњак повео собом неке Нормане из Конавла према Бањанима-Рудинама где су названи Новљани,одатле према Дурмитору.Норманске-Скандинавске хаплогрупе имају и житељи Травуније,Јужне Херцеговине,али нису много присутне у Албанији,Грчкој,Црној Гори.Из тога се види даје до мешања Словена и Нормана дошло пре Норманских ратова у Епиру,Албанији,дакле почетком 11века,те њиховог пресељења у Травунију и Хум.

    • Interesantan tekst

     Moj profesor u osnovnoj školi je kao jedan komunista od nauke, smatrao da je mračno doba u Evropi služilo da se Galsko-Keltski narodi nadmetnu kao lideri u Evropi i istrijebe I1 i I2 haplotip. I navodio je dosta dokaza za tako nešto… Svaki lov na vještice je bio zapravo istrijebljivanje Ostrogota, spaljivanje njihovih knjiga, žena Ostrogota su uvijek optužene za vještičarenje ako su praktikovale običaje koji su do tada bili prihvaćeni u crkvi. I uvjek je pominjao kako se Goti zloupotrebljavaju od Franaka u popularnoj kulturi nekih mračnih, okultističkih, samoubica koji ne vjeruju u Boga i šire takvu muziku, kulturu… Tek si ti zagrebao. Inače bi taj I haplotip bio većina u Evropu danas..

     Taj normandski haplotip koji pron+e neko u Hrvatskoj, J.Hercegovini i Dalmaciji lako može da bude ostatak krstaških pohoda i kolonija koje je Vatikan sprovodio u više istorijskih perioda. Pouzdano znamo da su I1 haplorgupe ono što karakteriše Krstaške vitezove. Takođe i Grčka Makedonija je bila Templarska hrišćanska kraljevina neko vrijeme, imamo i kazivanje da su Bušatlije koje su vladale Crnom Gorom odbjegli templari koji su bili favorizovani od Franaka i Italije iako su bili Muslimani.

     Ja smatram da Srbi postoje kao narod mimo nekih Servaljskih titula koje Marko pominje. Imamo te lužičke Srbe koji žive na zemlji starog germanskog plemana Suabi. I pitanje slovanske migracije u Evropu je isto kao i pitanje migracije Gala. To je Ruska nauka jako fino obradila, R1b i R1a haplogrupa je Azijska, migrira u Ameriku sa ostalim Azijatima i formira Indijance, pa onda i nestaje. U drugoj grani je zabilježen genocid od strane Kineza i drugih azijata. Zbog takvih okolnosti R haplotip migrira u Evropu gdje nalazi utočište i opstaje. Pa iz Evrope migrira dijelom u Indiju, Turkijske narode…