Prezime Kerkez, Đurđevdan – Bosanska Krajina

17. novembar 2020.

komentara: 1

Prema šematizmu Dabrobosanske mitropolije za 1882. godinu, Kerkeza sa slavom Đurđevdan bilo je u sledećim mestima (parohijama):

KERKEZ ĐURĐEVDAN AGIĆI DUBIČKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN BIHAĆ I HRGAR BIHAĆKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN DOBROSELO KRUPSKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN IVANJSKA KRUPSKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN KOSTAJNICA DUBIČKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN KRNJEUŠA PETROVAČKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN KRUPA KRUPSKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN PALANKA SANSKI MOST
KERKEZ ĐURĐEVDAN PRKOSI PETROVAČKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN SUVAJA PETROVAČKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN VLAŠKOVCI DUBIČKI
KERKEZ ĐURĐEVDAN VOĐENICA PETROVAČKI

Poreklo

Kao što se vidi iz priloženog, Kerkeza sa ovom slavom najviše je bilo u okolini Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Dubice i Sanskog Mosta. Najbrojniji su dakle u okolini Petrovca i u Srednjem Pounju, pa ćemo se zato fokusirati na Kerkeze iz tih krajeva.

Kerkezi su u Srednje Pounje dolazili iz Bjelajskog polja i Like. Deo su doseljeničke struje koja je u Pounje stigla “pre Omer-paše” (1851) i okupacije Bosne i Hercegovine (1878).

U Bjelajskom polju se smatraju jednom od najstarijih porodica, a doseljeni su iz Like još sredinom 18. veka. Matica im je u Vođenici i Busijama, odakle su se raseljavali po drugim mestima u Bjelajskom polju.

U Busijama su najstarija porodica, a doseljeni su iz Suvaje u Lici. Na putu od Like do Bjelajskog polja, jedno vreme boravili su u Uncu (Očijevo, Drvar).

Od Kerkeza vodi poreklo i porodica Zec (Đurđevdan). Oni su u okolinu Bosanskog Petrovca došli iz Dalmacije negde krajem 18. veka, a starije prezime glasilo je Kerkez.

Treba naglasiti da je u Bjelajskom polju bilo Kerkeza i sa slavom Nikoljdan, ali oni su zapravo poreklom Repije. Predak im je bio “priveden” među Kerkeze, ali je zadržao staru slavu.

Kerkeza je bilo i u Saničkoj Župi. Tamošnji Kerkezi doseljeni su “sa Tromeđe”, iz Cvijetnića, oko 1830. godine. Jedni Rađenovići iz Unca (Malo Očijevo) takođe vode poreklo od Kerkeza.

Dakle migracioni put krajiških Kerkeza išao je od Dalmacije, preko Like i Unca, pa sve do Podgrmeča, Pounja i Potkozarja.

 

Lika

U Lici je Kerkeza bilo u Suvaji kraj Srba (1 kuća 1915. godine). Interesantno da je u Lici bilo i Rabatića, slava Đurđevdan, čije je starije prezime glasilo upravo Kerkez.

Među srpskim dobrovoljcima iz Like, u Prvom svetskom ratu,  pominje se Nikola Kerkez iz Suvaje.

Zanimljivo da je Milan Karanović Kerkeze (i od njih Zecove) i Rabate (i od njih Mariće), svrstao u “starosedeoce” u Krajini, zajedno sa još nekim porodicama koje slave Đurđevdan. Nije isključeno da su mnogi sa tog spiska povezani i po muškoj liniji.

 

Genetika

Utvrđen je i genetički profil porodice Kerkez iz Vranovine kraj Bosanskog Petrovca. Ti Kerkezi pripadaju haplogrupi I2-Y3120, inače najčešćoj kod Srba.

Podgrana kojoj pripadaju Kerkezi (I2-Y3120>Y3120*) sreće se često na prostoru Krajine. U genetičkom smislu, Kerkezima su najbliži Gagići iz Bukovice i Ravnih Kotara u Severnoj Dalmaciji, koji su poreklom verovatno iz Like. Osim genetike, na ovu vezu ukazuje i slava Đurđevdan, kao i migracioni pravac krajiških Kerkeza (Dalmacija, Lika).

 

Literatura:

  • Milan Karanović, Pounje u Bosanskoj Krajini, 1925.
  • Milan Karanović, Sanička Župa, 1930.
  • Petar Rađenović, Bjelajsko polje i Bravsko, 1925.
  • Petar Rađenović, Unac, 1948.
  • Milan Divjak Lički, Lički vodac, 2000.
  • Sjepan Pavičić, Seobe i naselja u Lici, 1962.
  • Šematizam Mitropolije dabro-bosanske za godinu 1882.
  • Dušan Uzelac, Srbi Like kao dobrovoljci u Prvom svetskom ratu, 2008.

 

Autor: Nebojša Novaković

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Zoka

    Oprostite, da li ovo Y3120* znači da Kerkezi, Gagići… nijesu ista podgrana kao i Džuveleković i Dramićanin?