Порекло презимена, село Буковик (Гњилане)

28. октобар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Буковик, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на источним падинама брда Белог Камена и на северној падини косе Шпати Кећ (Лоше Косе). Село је при врху једнога потока у једном улегнућу.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Мећава, Арат ту Мола (Њиве код Јабуке), Новина, Ливада Вогљ (Мала Ливада), Плевништа, Ара прми од (Њиве Више Одаје), Кодра (Брдо), Луги Суљес (Суљин Луг) и Арат–е–Мемес (Мемине Њиве).

Тип села.

Село је било разбијеног типа, али су махале прираштајеи нарасле и сад се додирују, те је село збијеног типа, ако се не узму у обзир 7 мухаџирских кућа, које су између овог села и Добрчана. Село се без мухаџирских кућа дели у три махале, у којима живе засебни родови и по којима се називају.

Постанак села и историјат.

По тапији издатој 1186 (1772) год. у Новом Брду, коју притежавају сељаци Буковика, види се да је Буковик био чифлук неког Ахмед–аге из Новог Брда. По причању Арбанаса овога села овај је чифлук у то време био запуштен и ненасељен, па га је зато заједно са селом Ушевцем Ахмед–ага продао за 1100 гроша (Буковик за 600, а Ушевце за 500 гроша) и то Алији и браћи му Мехмеду, Абдули, Зејнелу и Бећиру, који су се нешто пре тога били настанили у Ушевцу.Они тада прелазе у Буковик и наново подижу село. У селу живе сада само Арбанаси.

Порекло сстановништва.

Родови;

-Ахметовит (15 к.),

-Демовит (9 к.) и:

-Ибраимовит (4 к.), од фиса Соп, досељени су из Пруше код Скадра.

-Борњаш (6 к.), од фиса Краснић, досељени 1878 год. као мухаџири из Борњаша (Јабланица). Старином из Малесије.

-Балтић (1 к.), од фиса Краснић, досељен 1878 год. као мухаџир из Балтића (Куршумлија).

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.