Pronađen rođak roda Drobnjaka u arheogenetičkom uzorku iz Švedske

12. oktobar 2020.

komentara: 4

Prilikom velikog arheogenetičkog istraživanja uzoraka iz vikinškog doba, objavljenih u radu Population genomics of the Viking world, pronađen je uzorak koji pripada podgrani I1 haplogrupe pod nazivom FGC22048 (procenjena starost do zajedničkog pretka svih testiranih je 2200 godina), koja je predačka u odnosu na drobnjačku podgranu FGC22045.

Pleme Drobnjaci je jedno od najvećih plemena na području današnje Crne Gore i na osnovu više desetina do sad testiranih pripadnika ovog plemena je utvrđeno da velika većina njih pripada ovoj podgrani I1 haplogrupe, čija je procenjena starost oko 800 godina (vreme kada je živeo njihov zajednički predak).

Šifra uzorka je VK379 / Oland_1077, potiče sa ostrva Oland uz istočnu obalu Švedske i datovan je oko 700. godine nove ere. Možete se priključiti diskusiji o ovom značajnom otkriću putem našeg foruma, na temi Drevna DNK – naučni radovi”. 

Flag Counter

Avatar photo

Autor članka:
Nikola Vukosavljević

Glavni urednik Srpskog DNK projekta

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Novljanka

    Zna li se nešto o romanizovanom Normanu iz Katanije koji se od Barca razlikuje u 8 markera? Nije poznato da li su mi preci došli sa dalekog sjevera kao slovensko pleme (po predanju smo u 9. vijeku došli do Travnika a zatim na Banjane i Durmitor u 12. vijeku) ili sa juga Italije kao Normani?

    • Ratko

      Ovako moje i vase porijeklo je Jevrejsko i to iz Etiopije pa preko Egipta i Sicilije doslo do Venecije pa u Bosnu iz Bosne ovamo.Poticemo od Heraka Negusa (Neguis).Od tog prezimena je dinastija Petrovic dodala Njegos sto u prevodu znaci Vladar.Dolaskom u CG smo presli u hriscanstvo i uzeli za slavuSv.Djordja.Pripadamo Izraelskom plemenu Gad jednom od 12 olemena. Sefardi smo.

  2. Sale

    Imate li neke podatke iz Viminacijuma?

    • Nikola Vukosavljević

      Naučni članak o arheogenetskim uzorcima iz Viminacijuma bi trebalo da izađe uskoro, najverovatnije do kraja ove godine.