Пронађен рођак рода Дробњака у археогенетичком узорку из Шведске

12. октобар 2020.

коментара: 4

Приликом великог археогенетичког истраживања узорака из викиншког доба, објављених у раду Population genomics of the Viking world, пронађен је узорак који припада подграни I1 хаплогрупе под називом FGC22048 (процењена старост до заједничког претка свих тестираних је 2200 година), која је предачка у односу на дробњачку подграну FGC22045.

Племе Дробњаци је једно од највећих племена на подручју данашње Црне Горе и на основу више десетина до сад тестираних припадника овог племена је утврђено да велика већина њих припада овој подграни I1 хаплогрупе, чија је процењена старост око 800 година (време када је живео њихов заједнички предак).

Шифра узорка је VK379 / Oland_1077, потиче са острва Оланд уз источну обалу Шведске и датован је око 700. године нове ере. Можете се прикључити дискусији о овом значајном открићу путем нашег форума, на теми Древна ДНК – научни радови”. 

Flag Counter

Avatar photo

Аутор чланка:
Никола Вукосављевић

Главни уредник Српског ДНК пројекта

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Novljanka

    Zna li se nešto o romanizovanom Normanu iz Katanije koji se od Barca razlikuje u 8 markera? Nije poznato da li su mi preci došli sa dalekog sjevera kao slovensko pleme (po predanju smo u 9. vijeku došli do Travnika a zatim na Banjane i Durmitor u 12. vijeku) ili sa juga Italije kao Normani?

    • Ratko

      Ovako moje i vase porijeklo je Jevrejsko i to iz Etiopije pa preko Egipta i Sicilije doslo do Venecije pa u Bosnu iz Bosne ovamo.Poticemo od Heraka Negusa (Neguis).Od tog prezimena je dinastija Petrovic dodala Njegos sto u prevodu znaci Vladar.Dolaskom u CG smo presli u hriscanstvo i uzeli za slavuSv.Djordja.Pripadamo Izraelskom plemenu Gad jednom od 12 olemena. Sefardi smo.

  2. Сале

    Имате ли неке податке из Виминацијума?

    • Никола Вукосављевић

      Научни чланак о археогенетским узорцима из Виминацијума би требало да изађе ускоро, највероватније до краја ове године.