Порекло презимена, село Станишор (Гњилане)

8. октобар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Станишор, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на реци Станишорки, на њеном излазу из клисуре у гњиланску равницу. Куће су и на једној и на другој страни реке. Вода за пиће добија се из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Пешчан, Глама и Самоник; за шуму: Магора, Клисура и Бачевиште.

Тип села.

Осим две мухаџирске куће, које су изван и северно од села за десет минута, село је збијеног типа. Дели се на две махале, које раздваја река. Назив за сваку махалу, у односу једне према другој, је „преко реке“.

Постанак села.

Најстарији родови овога села приликом досељавања нису затекли насеље. Село је основано или обновљено пре арбанашког досељавања у Горњу Мораву. Садашње село прво је било нешто ниже у равници, па су га најстарији оснивачи повукли пред клисуру, да би у равници направили њиве.

Порекло становништва.

Поред мухаџира у селу живе само Срби.

Родови:

-Паункови (4 к.) и Нешини (6 к.) су постали од два брата, Паунка и Неше. Славе св. Николу. Ово су најстарији родови у селу а досељени су око средине 17 века. Старином су из Прилепа, одакле су исељени што нису могли да плаћају велики данак. Бавили се око Велеса и Скопља и најзад прешли у Горњу Мораву. Прво се настанили у Шилову, па пређу на чифлук неких Новобрђана Контурових у Станишору. Земљу су купили тек пре 50 година.

-Столинцп (З к., св. Никола). Старином су такође из Прилепа, досељени 20 година после Паункових са којима су били у кумству. Исељени из старине због убиства Турчина и прво им дошао један предак, па је после довео породицу. И овде се увек показивали „серсем“, плаховити. Један од њиховог рода је пре 60 година убио тројицу Арбанаса.

-Младенови (7 к., св. Никола); досељени из Туђевца (Крива Река) где су имали задругу од 65 душа.

-Марковићи (2 к., св. Арханђео). Старином су из Врбице; живели су у Шилову и пре 45 година прешли y Рамну Бању (Јабланица), одакле су се вратили 1912 год. и настанили у Станишору као чифчије. И сад су чифчије, јер су на чифлук ступили после ослобођења.

-Стајковић (1 к., св. Арханђео); досељен из Шилова пре 30 година као „призетко“.

-Ограк или Коцић (1 к., св. Никола). Старина као код Ограка у Г. Кусцу; у Станишор досељен пре 10 година на Драганца (Крива Река) где је живео 6 година.

-Милошевић 1 к.), досељен из Драганца (Крива Река) пре 2 године.

Арбанашки род је:

-Меаљице (2 к.), досељен 1878 год. као мухаџир из Меаљице (Лесковац) од фиса Хот.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.