Порекло презимена, село Љубиште (Витина)

24. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Љубиште, општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је по брдима на левој страни љубишке Реке. Највећим је делом око једног потока и то више на његовој западној страни. Вода за пиће добија се из чесама по улицама у селу и из бунара по двориштима.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Џепа, Арат Епра (Горње Њиве), Ра или Рајиште; за шуму: Кодра Тсат (Суво Брдо), Блета Мустафес (Мустафина Пчела), Шпати Дуанит (Дуванска Коса), Кољиште, Копиљача и Ториште.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се на пет махала, које се зову по родовима у њима.

Постанак и име села.

Приликом досељавања пре 200 година преци данашњег становништва нису затекли насеље на овом месту, већ су крчили шуму ради настањивања. Село је постало од 5 кућа, од којих је доцније постало 5 махала. Расло је само прираштајем. Име селу је пренето из призренског краја, где су им преци живели извесно време.

Порекло становништва.

У селу живе родови:

-Османовићи (14 к.),

-Бајрамовићи (19 к.),

-Имеровићи (22 к.),

-Уковићи (13 к.) и:

-Кодровићи (10 к.). Старином су из скадарске области. Досељени су пре 150 година из Љубишта у призренском крају заједно са poдом Фран у Доњој Слатини, са свима поисламљеним па поарбанашеним родовима y Горњој Слатини и са православним Србима Торлићима у Клокоту „као четири брата“.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.