Порекло презимена, село Гушица (Витина)

25. јун 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Гушица (по књизи Гошица), општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је y равници, на Гошичкој Реци, која испод села пресушује преко лета.

Воде.

Вода за пиће се добија из бунара по двориштима и на улицама. Из реке се пије само „за ћеф“.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Маден и Неркатун (испод села); за шуму: Ура Шкупит (Скопљански Мост), Појатиште, Малорек и Добровода.

Тип села.

Село је у основи збијеног типа. Од доласка мухаџири, а још више од насељавања Срба по утринама и крчевинама, село је добило изглед насеља разбијеног типа. Збијени део села дели се y две махале: Маал Епр (Горња Махала) на западној страни и Маал Бајрамовит источно од прве. Друга махала се зове по значајнијем роду у њој. Мухаџирске куће су удаљене за 300 м., а куће нових српских досељеника су различито разбацане по пољу.

Постанак и име села.

Не зна се, да ли су Арбанаси приликом досељавања затекли село или не. По садашњем становништву село је старо око 180 година. Од тада је оно расло прираштајем и досељавањем. Кажу, да се село звало Гушица по коси која се изнад села пружа као гуша, па јој је доцније преиначено име y данашњи облик. Неки Срби у Горњој Морави тврде, да се ово село раније звало Гостушица.

Порекло становништва.

У селу живе Арбанаси муслимани, православни Срби и једна кућа поарбанашених Срба муслимана.

Арбанашки родови:

-Бајрамовић (8 к.), Максутовић (4 к.), Гоћуп (16 к.) и Рамовић (3 к.), сви од фиса Гаш. Постали су сви од једне досељене куће. Предак, који се звао Мусић, доселио се пре 180 година из Паља Барде у Малесији. Имање је купио од садашњих Арбанаса у Грмову, и то половину хатара села, јер је друга половина била својина манастира Дечана.

-Ашан (1 к.), од фиса Бериш; досељен из Сиринића пре 80 година.

-Дешиловц (З к.), од фиса Соп; досељени 1878 год. као мухаџири из Дешиловца (Прокупље). У Србију су прешли из Топојане (Љума) пре 120 година.

-Планалије (1 к.), од фиса Тсач; мухаџири из Плане (Прокупље).

Поарбанашени Србин муслиманин је:

-Бељ (1 к.). Старином је из Љуме. Пре 120 година се доселио у Ђурђев Дел (Качаник) а у Гошицу прешао пре 80 година. Из православља у ислам прешао још у Љуми. У сродству је са родовима села Мијака. Издаје се за фис Краснић.

Српски родови:

-Анђелковићи (1 к., св. Ђорђе Алимпије). Старином је из новопазарског краја. Пре 100 година исељен y Мрганце (пчињско), а око 1890 год. прешао је у Гргуровце (јабланичке). Досељен 1904 на утрину, а нешто и купио.

-Анђелковић (1 к., св. Арханђео). Старином је из Шапранца (Прешево), око 1905 год. исељен у Гргуровце (јабланичке), а 1905 досељен на купљено имање.

-Јовановић (1 к., св. Арханђео). Старином је из Лесинца (Крива Паланка), живео је око 25 година у Поповцу (јабланичком), а 1925 год. Досељен на купљено имање.

-Филиповић (l к., св. Арханђео). Старином је из Дреновца (Пољаница), живео је око 35 година у Барју (Лесковац), а 1905 год. досељен на купљено имање.

-Здравковић (1 к., св. Никола и Митровдан). Старином је na Кочуре (Прешево), живео је око 35 годинау Гргуровцу (Јабланица), а 1925 год. досељен на купљено имање.

-Станојевић (1 к., св. Арханђео). досељен на купљено имање из Ћурковице (пчињске).

-Стаменковић (1 к., св. Арханђео); досељен на купљено имање 1924 год. из Кунова (Пољаница).

-Стоиљковић (1 к., св. Никола). Старином су из Ћурковице (пчињске), живео је у Гргуровцу (јабланичком) око 50 година, а 1925 год. досељен на купљено имање.

-Цојић (1 к.. св. Арханђео). Старином из Крпејца (Власотинци), живео у Врановцу (Јабланица) 20 година, а 1925 год. Досељен на купљено имање.

-Добросављевнћ (1 к., св. Никола). Године 1919 досељен у Трстеник, а 1924 год. прешао на купљено имање у Гошици.

-Јокићи (2 к., св. Никола); старином je из Велике (Андријевица), 1907 год. се иселио y Свирце (Јабланица), а 1914 год. досељен на купљено имање. Даља старина као код Јокића у Дробешу.

-Петровићи (1 к., св. Ђорђе Алимпије). Старином је из Велике (Андријевица). Око 1905 год. се иселио у Свирце, а 1914 год. досељен овамо на купљено имање.

У Турску је исељено 6 арбанашких мухаџирских кућа. Једна мухаџирска кућа је исељена у Слаковце (Косово).

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.