Порекло презимена, село Дедај (Призрен)

24. мај 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Дедај, општина Призрен – Призренски округ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Хас под Паштриком“, издање Сарајево 1968. године а на основу података прикупљених 1940. и 1947. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Име и старине у селу.

Иако је становништво у селу скорашње и село од њега добило име, ипак је на овом месту и раније било неко село: испод села има врло велико старо муслиманско гробље. Сами Дедаји били су се најпре населили на Арат np Маљ (Arat nepér ma’l, Њиве код шуме), па се после спустили наниже где је боља земља.

Земље и шуме.

Главни потеси у селу зову се: Журдељ, Фуша, Гуриште, Бока Дедес (Бока ·е Dedés, Дедина урвина), Залина—Залишта.

Године 1940. у селу је било 16 арбанашких (од којих 5 католичких и 11 муслиманских) и једна циганска, свега 17 кућа.

Порекло становништва.

АРБАНАСИ:

Првобитно су у селу били само католици чифчије, чији је предак Деда дошао од Скадра. Од тог рода има сада муслимана и католика. Католици воде порекло од Дедина сина:

-Баља и њих je 5 к. (Славе Св. Николу). Припадају племену Орош-Марина. Од Баљеве браће Османа и Лике воде порекло муслимански родови:

-Османај (4 к.) и:

-Ликај (3 х.), а:

-Баљдедај (4 к.) су муслимански Потомци самог Баља. Даут (52 год. 1940.) броји овако своје претке: Авдула –— Дина –– Зенун — Баљ – Дед, који је дошао у Дедај. У својој матичној области били су близу Кабашана, па тако и овде.

ЦИГАНИ-РОМИ:

-Ферат Шабан (1 к.) је дошао из дамњанске општине после Првог светског рата.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Хас под Паштриком“, издање Сарајево 1968. године а на основу података прикупљених 1940. и 1947. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.