Порекло презимена, село Петрушан (Ђаковица)

16. мај 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Петрушан (по књизи Пјетршан)), општина Ђаковица – Пећки округ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Хас под Паштриком“, издање Сарајево 1968. године а на основу података прикупљених 1940. и 1947. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Име села.

Опште је уверење, и у селу и у околини, да је оснивач овог села био Арбанас Пјетр Шан, па се село прозвало по њему. Иначе, име села се изговара. још и као: Петрушани, Петрошани.

У самом селу нема потомства од Пјетра Шана. Можда су његови потомци у Ђаковици, где имају муслимани Пјетршани, за које се тврди да су некада били католици.

У турско: време у селу су биле саме чифчије.

Тип села.

Село се дели на махале: Пјетршан и Љуги Кеч. Има 18 кућа католика – Арбанаса.

Старине у селу.

Близу Пјетршана су места Киша Рачс и Киша Дољит (види опис Раче и Доља), а у самом селу је црквина Киша Пјетрушанит. Прича се да су је срушили „Турци“ и да је било гробље око ње. Село је страдало и од чуме.

Порекло становништва.

-Ранс (3 к.) од племена Бериша су најстарији род y селу. Дошли су одавна из Миридита, а раније били у Кусарима и др. Славе Беришку Богородицу (Zoja е– Berishes).

-Ђуђ (2 к., Св. Јован): једна породица је дошла у новије време из неког села, које је сада у Арбанији.

-Шкорети (4 к., Летничка Богородица).

-Суљај (3 к., Св. Лазар?) су Мирдити, фис Спаћ. Има их и у Осекпаши и y Горњем Новом Селу.

-Домђон (1 к.) су дошли у новије време из неког села y данашњој Арбанији.

-Кчира (1 к., Спасовдан), такође у новије време из Арбаније.

-Орош (1 к.). и:

-Кужњин (2 к., Мала Госпојина, Zoja e Mérturit, Zоја е meram): једна породица. је дошла из Моглица а једна из некот села у Арбанији.

-Спаћ (1 к.) су дошли из Брековца, где их још има.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Хас под Паштриком“, издање Сарајево 1968. године а на основу података прикупљених 1940. и 1947. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.