Poreklo prezimena, selo Dolj (Đakovica)

16. maj 2020.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Dolj, opština Đakovica – Pećki okrug. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Has pod Paštrikom“, izdanje Sarajevo 1968. godine a na osnovu podataka prikupljenih 1940. i 1947. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšti podaci o selu.

Samo jedna mahala u selu ima svoje naročito ime: Ljugi Vaut (Lugi i Vaut). Kroz selo teče potočić Dolica, u kom je nekada bila Kiša Doljig, doljska crkva*.

Najstarijom kućom, odnosno porodicom, u selu smatra se kuća Kolj Deda Kušnina: oni su tu već više od 100 godina. Godine 1940. u selu je bilo 28 katoličkih i jedna muslimanska – arbanaška kuća i 17 srpskih naseljeničkih, sveta 46 kuća.

Poreklo stanoništva.

ARBANASI KATOLICI:

-Kušnin (14 k.). Svi su blizak rod, iako su neki došli pre više od 100 godina, a neke porodice u novije vreme iz Rogova, Trave, Pjetršana, damjanske opštine i dr. Najstariji stanovnici sela od ovoga roda su potomci Sulj Meme, koji je bio došao sa Kosova u Moglicu; iz Moglice su se njegovi potomci raselili u Dolj i Zid Sadik–age. Imaju roda u Moglici, Pjetršanu, Zidu Sadik–age i dr. Slava im je Mala Gospođa; nekolike porodice drže samo miriditsku slavu Sv. Nikolu. Ranije su ti Kušnini bili u Motlici. Smatraju da im nisu bili rod prvi stanovnici sela Kušnina. Videti i opis Moglice.

-Gojani (2 k.) i:

-Đuđaj  (1 k.) su iz Miridita.

-Kčira (1 k.) su došli iz Budisavaca.

-Kaćinari (2 k.) su noviji došljaci.

-Rans–Beriši (4 k.), rod Nrek–Iseni, doseljeni iz Firze, Novog Sela i Pjetršana, a nekada bogati trgovci u Đakovici.

-Alšići – Beriši (1 k.) i:

-Duš (1 k.), došli iz Rače, a bili nekad zajedno u kući sa Nrek–Isenima.

-Domđon (1 k.) su doselili iz Miridita.

-Oroši (1 k.), takođe iz Miridita.

ARBANASI MUSLIMANI:

-Šalja: (1 k.).

SRBI NASELJENICI:

-Mandići (1 k.) su iz Nedakusa.

-Bulatovići (3 k.) iz Dubokog, u Rovcima.

-Božovići (2 k.) iz Jašovića u Šekularu.

-Pantovići (2 k.) iz Ćetkovića u Šekularu.

-Marjanovići (1 k.) iz Lijeve Rijeke.

-Perazići (1 k.) i:

-Barjaktarovići (1 k.) su iz budimljanske opštine.

-Mandići (1 k.) su iz poljske opštine u Nedakusima.

-Šćepanovići (1 k.) iz Kolašina.

-Jelići (1 k.) i:

-Rmuši (1 k.) od Berana.

-Novovići (1 k.) iz Konjuha u Vasojevićima.

-Hadžići (1 k.) iz Džinovića u sokolskoj opštini.

* Priča se: uza svaki potok koji se uliva u Erenik (Račica, Slepica, Vogovica) u proleće ulazi riba, samo ne ulazi u Dolicu. To je otuda, priča se, što je jednom riba pošla uz Dolicu baš kad je pop služio u crkvi, pa ljudi, videvši ribu, pošli iz crkve za ribom i pop prokleo te više riba ne ulazi u Dolicu.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Has pod Paštrikom“, izdanje Sarajevo 1968. godine a na osnovu podataka prikupljenih 1940. i 1947. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Dolj

    mala ispravka, nema plemena Duš, rod Leke-iseni, treba napisati da su bili braća sa Nrek-iseni, a u kući u Raču ,Duš je pseudonim.