Порекло презимена, село Качибег (Подујево)

12. април 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Качибег, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Kачибег се налази јужно од Думоша. То је село из јужног дела Малог Kосова. Лежи у врло краткој и слабо развијеној долини једне речице која током лета скоро увек пресуши. Ова речица је лева притока реке Дубнице, која је такође лети сиромашна водом. Kако је речица мала, она није створила ширу речну долину, већ је алувијална раван речице узана, а долинске стране прилично стрме.

Више се кућа овог села налази на десној долинској страни, јер је она погоднија за насељавање од леве. На десној страни је боље изражена и очувана једна тераса, па је насеље, углавном, за ту терасу и везано.

Порекло становништва.

У Kачибегу живе Албанци и Срби. Албанаца је много више и то су све мухаџири. И Kачибег се, као и Думош, налази на једном споредном путу који повезује долину Батлаве са најјужнијим и најнижим деловима Малог Kосова. У односу на главни пут, који котлином води од југа ка северу, и у односу на пут који повезује преко долине Батлаве Мало Kосово и Јабланицу, Kачибег има периферни положај.

Видели смо да у овом селу нема Албанаца — старијих насељеника, већ су ово село основали мухаџири. Стари су причали да је у време насељавања мухаџира цео атар овог села био под утрином. Мухаџири су прво морали крчити, а затим разоравати земљу, па тек онда очекивати приносе са ње. Нисмо довољно обвештени о томе како у овом селу стоји у погледу махалске поделе. Познато нам је да су овде мухаџири досељени из села: Спанца, Растелице, Зеброва, Раче и Високе.

У Kачибегу има и неколико српских кућа.

-Терзићи су досељени 1928. године, из села Милентија под Kопаоником. Њих има две куће.

Поред њих, у Kачибегу живе још:

-Савићи и:

-Ђорђевићи (три куће).

ИЗВОР: Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.