Порекло презимена, село Доњи Сибовац (Подујево)

11. априла 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Лапаштица, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“ а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Доњи Сибовац припада најмањој групи села у котлини. Налази се на левој обали реке Дубнице, односно источно од ове реке, поред једног споредног пута којим се, најкраћим растојањем, повезује долина Лаба и Дубнице са долином Батлаве.

Доњи Сибовац се налази у јужном делу котлине и то у најширем делу равни. Више је примакнут источном котлинском обод, мада се неке куће из овог села налазе и западно од реке, тј. на десној обали Дубнице.

У односу на Лаб и главни котлински пут, Доњи Сибовац има донекле периферни положај, јер ипак не лежи у најпрометнијем делу котлине.

Постанак села.

Доњи Сибовац је мало, али ипак једно од старијих села у котлини. Његови становници тврде да има знатно мање кућа од онога броја који се пописима добија. У овом селу нам даваоци података нису помињали махале, већ само родове и фисове. У њему има највише Албанаца и само неколико српских кућа. Од Албанаца доминирају они што су се доселили пре мухаџира. Оних који воде порекло од тих првих албанских досељеника — има око 18 кућа.

Порекло становништва.

Није остала у сећању никаква легенда о времену насељавања њихових предака у Мало Kосово, само се зна то да су се доселили из Дренице, па се чак и село Доброшевац (из тог краја), помиње као место становања пре досељавања и ову котлину. Сви потомци тих првих албанских досељеника припадају фису Берише.

Поред ових старијих албанских насељеника, има и мухаџира. То су две куће:

-Гргура, досељених у ово село тек 1925. године. Они су, када и сви мухаџири, дошли у Мало Kосово, али се нису одмах населили овде, већ су прво живели у Горњем Сибовцу. Становници ове две куће припадају фису Гаши.

-Хоџовићи су, такође, у Сибовац дошли касније. Живели су прво у Доњој Пендухи, па су се тек око 1928. године преселили у Сибовац. Њих има три куће, а при ада ју фису Гаши. Они су мухаџири и у Мало Kосово су се доселили из ушњака (код Преполца).

У Доњем Сибовцу има и неколико српских кућа. То су две куће:

-Стевовића, две куће:

-Стевића и:

-Миленковићи, сви досељени око 1920. године.

ИЗВОР: Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.