Порекло презимена, село Буринце (Подујево)

3. април 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Буринце, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи др Косовке Ристић “Мало Косово”, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан. 

Положај села.

Село Буринце се, по свом географском положају, разликује од свих осталих које смо у оквиру Малог Kосова помињали. То је једно од највиших сеоских насеља на ободу ове мале котлине. Припада групи мањих села, а лежи на висини одоко 780 м апсолутне висине. Већина осталих села се налази на висини испод 700 м надморске висине.

Буринце лежи на југозападном ободу Малог Kосова. Налази се непосредно у подножју развода од кога на исток речице теку према Лабу, а на западу се уливају у Kачандолску реку. Пошто се налази на вишим деловима обода, природно је да поред овог села не воде никакви важнији путеви. Kада се Буринце посматра из котлине, рекло би се да су његови становници желели да буду потпуно изоловани од осталих становника у котлини.

Буринце има крајње периферни положај. По речима људи из тога краја, Буринце је »брдско и сиромашно« село.

До пре неколико година у Буринцу је било и неколико Срба. Сада је ово чисто албанско село, у коме има неколико мањих махала. У овом селу има оних Албанаца који су у овај крај дошли одавно, тако да о свом пореклу скоро ништа и не памте.

Тип села и махале.

Ово село више подсећа на неко насеље збијеног, него махалског типа, али његови становници добро знају који део села којој махали припада.

Сибовчани махала је насељена Албанцима који не знају одакле су се њихови стари у ово село доселили. У овој махали сада има 6 кућа, а сви становници припадају фису Берише.

Хајдаровић махала је насељена Албанцима који су се у овај крај одавно доселили, па о свом пореклу ништа поуздано нису могли да кажу. У њој сада има 6 кућа, а сви становници припадају фису Берише.

Јакуповић махала је нешто већа од осталих у селу. И у њој живе Албанци који су се доселили пре мухаџира. У тој махали има 7 кућа.

У поменутим махалама живи још једна мања група становника која не припада овим поменутим родовима, а то су: три куће:

-Зулола, четири куће,

-Дедовића, и четири куће:

-Битца.

Староселска махала. За разлику од становника које смо до сада помињали, житељи ове махале су по времену досељавања у ово село нешто млађи од њих. Староселци су мухаџири досељени из Старог Села, које се налази на разводу између Топлице и Пусте Реке. Досељени су у овај крај када и сви остали мухаџири. У овој махали има 8 кућа и сви становници припадају тису Спаћил.

ИЗВОР: Према књизи др Косовке Ристић “Мало Косово”, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.