Poreklo prezimena, grad Kuršumlija

8. mart 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva, grad Kuršumlija, opština Kuršumlija – Toplički okrug. Prema knjizi Vujadina B. Rudića „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Toplica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Kuršumlija je u prošlosti Toplice imala veoma značajnu ulogu. U njoj je jedno vreme bio dvorac Stevana Nemanje.

Pre dolaska Turaka bila je naseljena srpskim stanovništvom, da bi je posle naselili Turci, Albanci, Čerkezi i drugi.

Srpskog stanovništva y to vreme bilo je vrlo malo. Posle oslobođenja Toplice od Turaka, naseljena je doseljenicima sa Kopaonika, Kosova, iz okoline Užica, iz Crne Gore i drugih krajeva.

Prema proceni Boška Jovića, struktura današnjeg stanovništva Kuršumlije, prema regionalnom poreklu, izgleda ovako: starosedelaca 5°/o, crnogorskih doseljenika 20°/o, doseljenika iz okolnih sela 60°/o i doseljenika sa Kosova i Kopaonika 15%.

Samo radi primera neophodno je navesti poreklo nekih porodica iz Kuršumlije.

-Jovići su poreklom iz Lukova kod Nikšića. Prema kazivanju Boška i Aleksandra Jovića, ranije su se prezivali Vojinovići. Smatra se da su doseljeni u Toplicu pre njenog oslobođenja od Turaka. U jednom dokumentu se kaže da je Miloš Jović rođen 1864. godine y Lukovu kod Kuršumlije, što navodi na prethodni zaključak.

-Obradovići su se doselili u Kuršumliju iz Višesela, a daljim poreklom su iz Zelenika (Crna Gora). U razgovoru sa Bogomirom Obradovićem saznao sam da je Obrad Obradović, sa tri sina (Dimjan, Jakov i Aksentije) i suprugom (Perunika), želeo da se preseli u Loznicu. Kako je saznao za borbe Topličana protiv Turaka 1876—1878. godine, požurio je sa svojim sinovima da im pomogne (supruga mu je umrla y Loznici). Posle završetka rata, nastanili su se u Toplici.

-Jovanovići. Prema kazivanju Svetozara Jovanovića, oni su poreklom iz Crne Gore. Imaju nadimak „Lomigore“, koji su verovatno dobili iz dva razloga: prema prvom predanju, oni su u ratovima sa Turcima posekli goru (šumu) da bi sprečili prodiranje Turaka, te su ih po tome nazvali „Lomigore“. Prema drugom predanju, nadimak su dobili zbog toga što su se doselili iz „lomne Gore Crne“. Najpre su došli u Vrelo kod Kuršumlije, a 1969. todine u Kuršumliju.

-Lešnjaci su se doselili u Prebrezu, kod Blaca, iz okoline Sjenice 1878. godine, a kasnije u Kuršumliju.

-Lučići su došli u Dabinovac, 1878. godine, a kasnije su se doselili u Kuršumliju. Daljim poreklom su iz Kuča.

-Maksimovići su iz Rosulja, kod Kolašina.

-Milićevići su doseljeni iz Donje Konjuše, a daljim poreklom su iz Crne Gore.

-Ilići su iz Slavkovice, kod Podujeva, došli 1878. godine u Novo Selo, a zatim u Kuršumliju. Kako je Kuršumlija gradsko naselje, ogromnu većinu njenog stanovništva čine doseljenici iz seoskih naselja u neposrednoj okolini.

Područje Kopaonika i zapadnog dela Topličke kotline (druti region) naseljeno je stanovništvom sa Kosova, Aleksandrovačke župe, Rasine i visokih predela Kopaonika.

IZVOR: Prema knjizi Vujadina B. Rudića „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige  „Toplica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.